Palaikytų vienalytės partnerystės įteisinimą

Palaikytų vienalytės partnerystės įteisinimą

Kandidatai į prezidentus Ingrida Šimonytė ir Saulius Skvernelis palaikytų partnerystės, taip pat ir tarp tos pačios lyties žmonių, įteisinimą, Gitanas Nausėda siektų diskusijos.

„Žmogaus teisių įtvirtinimą, kalbėdami apie seksualines mažumas, mes turėtume vykdyti labai atsargiai ir konsultuodamiesi, diskutuodami šiuo klausimu“, – per kandidatų į prezidentus debatus pirmadienio vakarą sakė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad vienalytėms poroms, kurių santykius būtų norima įtvirtinti, reikėtų gyventi šioje visuomenėje, todėl svarbu, koks visuomenės požiūris į juos.

„Pasigendame suartėjimo iš abiejų pusių, kai tiek seksualinės mažumos pasistengtų labiau suprasti visuomenę, tiek visuomenė pasistengtų labiau suprasti seksualinių mažumų padėtį mūsų visuomenėje“, – sakė G. Nausėda.

Paklaustas, ar laiko homoseksualias poras šeima, G. Nausėda teigė, kad dauguma žmonių šeimą supranta kaip sukurtą dviejų skirtingų lyčių žmonių.

„Tai ne tik teisinis terminas, įdiegtas Konstitucijoje, bet ir definicija, kuri yra radusi savo vietą mūsų suvokime“, – sakė jis.

I. Šimonytė sakė mananti, kad prezidentas turėtų kalbėti ir apie ne visada patogius žmogaus teisių klausimus bei teigė, jog palaikytų partnerystės įteisinimą – tiek vienos, tiek skirtingų lyčių asmenims.

„Mes šiandien turime turbūt 40 proc. vaikų, gimstančių ne santuokoje, ir atrodo, kad visiškai ignoruojame šitą situaciją“, – sakė ji.

„Mūsų tam tikras savigarbos klausimas būtų išspręsti šitą dalyką ir leisti žmonėms, kurie gyvena kartu niekam nekeldami žalos, išspręsti savo bendro gyvenimo klausimus per partnerystės įstatymą“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji taip pat kritikavo bandymus apibrėžti, kas yra teisinga ar neteisinga šeima: „Mano vertinimu, šeima yra tai, kas žmogui yra šeima“.

S. Skvernelis taip pat sakė, kad šeima yra tai, „kaip žmonės jaučiasi, su kuo jie gyvena“.

„Šeima yra ir tie žmonės, kurie gyvendami su tos pačios lyties atstovu jaučiasi šeima, šeima yra ir mama, auginanti vieną vaiką, šeima yra ir žmonės, kurie gyvena nesusituokę, bet gyvena kartu. Tai yra tas jausmas, kas yra šeima, yra kiekvieno mūsų individualus jausmas“, – kalbėjo jis.

S. Skvernelis sakė, kad nepalaikytų vienos lyties asmenų santuokų įteisinimo, bet pritartų jų partnerystei.

„Partneriams, ne vien kalbant apie tos pačios lyties, bet apskritai partnerystę, šiandien atsiranda daug teisinių kliūčių: jeigu mes kalbėtume apie bendrą turto turėjimą, paveldimumą, galiausiai, informacijos teikimą, jeigu patenka vienas iš šeimos narių į gydymo įstaigą. Dėl to aš pasisakau už tokios partnerystės teisinį sureguliavimą“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Visuomenės apklausų duomenimis, daugelis Lietuvos gyventojų nepritaria vienalyčių santykių įteisinimui.

Keli ankstesni Lietuvos liberalių politikų bandymai šalyje įvesti civilinę homoseksualų partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder