Neįgalieji nori važiuoti garbingai

Neįgalieji nori važiuoti garbingai

Į norimą vietą su neįgaliojo vežimėliu lengvai nepakliūsi. Tuo penktadienį savo kailiu galėjo įsitikinti Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, tokiu būdu bandęs patekti į Žvejų rūmus.

Čia socialiai atsakingų jaunųjų žurnalistų ugdymo programos dalyviai surengė akciją "Ratuoti riteriai". Jos metu kiekvienas norintysis galėjo išmėginti judėjimą su invalido vežimėliu.

Šia akcija buvo siekiama atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį į socialinę nelygybę. Jauniesiems žurnalistams pavyko - Klaipėdos miesto meras nepasididžiavo ir, atvykęs į akciją, pats pabandė vėžimeliu patekti į Žvejų rūmus.

Miesto vadovas įsitikino, kad be pagalbininko su šia užduotimi nebūtų susitvarkęs. "Į mane tokiais klausimais iki šiol niekas nesikreipė. Tačiau dabar visa tai matėm ir patyrėm, todėl ieškosim sprendimų", - sakė meras.

Jis sakė manantis, kad įstaigų vadovai neturėtų laukti europinių lėšų pastatų pritaikymui ir stengtųsi sudaryti bent jau laikinas priemones neįgaliesiems patekti į renginius.

Alvydas Lenkauskas, Žvejų rūmų direktorius, apgailestavo, kad jo vadovaujamos įstaigos pastatas nėra pritaikytas neįgaliesiems, bet pabrėžė, kad renginių metu ant laiptų yra dedamas lieptelis, padedantis užvažiuoti. A. Lenkauskas ragino judėjimo negalią turinčius žmones prieš atvykstant į renginį susiekti su juo arba administratore - jie pagelbėtų žmogui įveikiant bortelius, laiptus ir kitas kliūtis.

Akcijoje dalyvavę tik vežimėlio pagalba judėti galintys žmonės skundėsi, kad neįmanoma patekti ir neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos pastatą - jis yra visiškai nepritaikytas.

Tačiau viena iš akcijos organizatorių Neringa Jurčiukonytė teigia, kad ne tik sovietinės statybos pastatai yra nepritaikyti neįgaliesiems. Rekonstruojant ar statant naujus pritaikymas neįgaliesiems dažnai būna neatitinkantis "ratuotų" žmonių poreikių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder