Lietuviai daugiausia turi prikaupę senų šaldytuvų

Lietuviai daugiausia turi prikaupę senų šaldytuvų

Ekologinė-aplinkosauginė akcija „Saugokime gamtą kartu!" įsibėgėja: nuo akcijos pradžios kovo 15-ąją visoje Lietuvoje surinkta daugiau nei 20 t įvairių elektros ir elektroninių atliekų, už kurias jau būtų galima pasodinti 200 medelių. Tai skelbia akcijos iniciatorė - viena didžiausių Lietuvoje pavojingų ir nepavojingų atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrovių „Žalvaris", žadanti už kiekvieną akcijos metu surinktą atliekų toną pasodinti 10 jaunų medelių pernai škvalo nusiaubtose Lietuvos miškų teritorijose. Elektros ir elektronines atliekas bendrovė iki balandžio pabaigos nemokamai renka iš gyventojų namų, įmonių bei įstaigų biurų 8-iuose Lietuvos miestuose.

„Žinant, kad Lietuvoje dar nėra susiformavusi elektroninių atliekų rinkimo tradicija, pirmosios akcijos savaitės statistika itin džiuginanti, - sako UAB „Žalvaris" komercijos direktorius Sigitas Ašmonas. Jo teigimu, didžiausią surinktų atliekų dalį sudaro šaldytuvai - 32 proc. Asmeninių kompiuterių ar jų monitorių surinkta apie 21 proc., skalbyklių - 11 proc., televizorių - apie 8 proc. Daugiausia atliekų surinkta Klaipėdos savivaldybėje. „Jei gyventojai ir įmonės iki akcijos pabaigos, kiekvieną savaitę, atiduos po tiek atliekų, kiek per pirmąsias, kartu mums pavyks įgyvendinti numatytą siekį - pasodinti 700 jaunų medelių urėdijų nurodytuose miškų plotuose", - tvirtina S. Ašmonas.

Gyventojai ir įmonės kviečiami registruotis nemokamu telefonu 8 800 00653, arba trumpuoju numeriu 118. Nuo kovo 28 d. galima nemokama registracija ir internetu, akcijos svetainėje www.elektronikosakcija.lt. „Mūsų darbuotojai, atvykę pageidaujamu laiku, nemokamai išveš elektros ir elektronikos prietaisus, kurie metų metus riogsojo užimdami vietą namuose ar biure," - sako S. Ašmonas.

Jis pastebi, jog žmonės vis dar atsikrato elektroninių atliekų lengviausiu keliu - išmeta į šiukšlių konteinerius, palieka pamiškėse, kartais - atiduoda į metalo laužo supirktuves. „Išmestos elektroninės atliekos kelia pavojų ir aplinkai, ir žmogui, - teigia S. Ašmonas. - Supresavus jas kaip metalo laužą, į aplinką išsiskiria tiek kenksmingų medžiagų, kiek išmeta teršalų automobilis, nuvažiavęs 15 tūkst. kilometrų. Vien kompiuterių monitoriuose yra sveikatai pavojingų kristalinių struktūrų, o iš senų šaldytuvų išsiskiriančios dujos ardo Žemės ozono sluoksnį, saugantį ją nuo ypač pavojingų alfa ir beta ultravioletinių saulės spindulių".

Pagal ES direktyvų reikalavimus, Lietuva per metus privalo surinkti ir perdirbti daugiau kaip 40 proc. elektronikos atliekų nuo į vidaus rinką išleistos produkcijos svorio. Europos Parlamentas siūlo įpareigoti ES nares, kad 2016 m. kiekvienoje šalyje būtų surenkama net 65 proc. susikaupusių elektros ir elektronikos atliekų, iš jų 50-75 proc. (priklausomai nuo kategorijos) - perdirbama, o 5 proc. - panaudojama iš naujo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder