Klaipėdiečiai energiją taupančių lempų atliekų bet kur neišmeta

Klaipėdiečiai energiją taupančių lempų atliekų bet kur neišmeta

Uostamiesčio gyventojai nenumoja ranka į aplinkos apsaugos problemas ir vis dažniau pavojingas energiją taupančių lempų atliekas šalina specialiuose jų surinkimo punktuose. Pasak už dujošvyčių lempų atliekų surinkimą atsakingos viešosios įstaigos „Ekošviesa“ vadovo, Klaipėda yra vienas pirmaujančių miestų Lietuvoje pagal panaudotų lempų atliekų surinkimą.

Neperdirbtos, savo sudėtyje gyvsidabrio turinčios panaudotos energiją taupančios lempos yra priskiriamos prie pavojingų, žalingą poveikį gamtai turinčių atliekų. Tokių lempų utilizavimas yra viena opiausių ekologinių problemų visoje Europos Sąjungoje, tad bendrija tam skiria ypatingą dėmesį.

Lietuvoje visos šalies mastu lempų atliekų surinkimas buvo pradėtas vykdyti tik praėjusių metų rudenį, vėliausiai iš visų Baltijos valstybių. Tačiau pirmieji VšĮ „Ekošviesa“ veiklos rezultatai parodė, jog lietuviams trūko šios paslaugos – žmonės noriai pristato lempų atliekas į specialius punktus, kur jos yra surenkamos visiškai nemokamai.

„Iki mūsų įsikūrimo pernai rudenį Lietuvoje nebuvo vieningos pavojų keliančių lempų atliekų surinkimo strategijos ir sistemos. Pradėję veiklą, pastebėjome, jog surenkamų atliekų kiekis nuolat auga – gyventojai ir įmonės supranta, jog šių lempų išmesti kartu su paprastomis šiukšlėmis nevalia, tad atveža jas į specialius surinkimo punktus visoje Lietuvoje“, – sako „Ekošviesos“ vadovas Tadas Ruželė.

Anot jo, Klaipėdoje veikia keturi tokie punktai – Nevėžio g. 10A įsikūrusioje pavojingų atliekų surinkimo įmonėje „Kuusakoski“, Šilutės pl. 127 esančioje bendrovės „Žalvaris“ aikštelėje, elektrotechnikos didmenininko „SLO“ filiale, Minijos g. 43, ir Dumpių kaime įsikūrusiame bendrovės „Toksika“ punkte.

Kiti dvidešimt keturi VšĮ „Ekošviesa“ surinkimo punktai veikia Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Utenoje, Marijampolėje, Mažeikiuose ir Kėdainiuose. Pasak T. Ruželės, planuojama, kad per trejus metus visoje šalyje veiks 100 panaudotų energiją taupančių lempų surinkimo punktų.

„Mūsų strateginis tikslas yra Lietuvoje sukurti efektyviai veikiančia ir žmonėms lengvai prieinamą lempų surinkimo punktų infrastruktūrą, todėl šiuo metu su partnerių pagalba aktyviai plečiame utilizacijos taškų tinklą. Kartu didelį dėmesį skiriame visuomenės švietimui apie dujošvyčių lempų poveikį aplinkai“, – teigia T. Ruželė.

Visuose VšĮ „Ekošviesa“ surinkimo punktuose lempų atliekos iš įmonių ir gyventojų priimamos nemokamai, o už kiekvienos iš jų utilizavimą moka lempų gamintojai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder