Karantinas atveria naujas galimybes savanorystei

Karantinas atveria naujas galimybes savanorystei

Karantinui stipriai apribojus visuomeninį gyvenimą ir atsiradus būtinybei išlaikyti atstumą visuomenėje, išryškėjo sparčiai auganti vienišumo problema. - Rinkimės fizinį, o ne socialinį atstumą. Aplinkybės nestabdo savanorystės - aplinkybės skatina ieškoti, -sako Jaunieji maltiečiai, kartu su Britų taryba Lietuvoje inicijuojantys naują projektą „Jungiant kartas“ (angl. Bridginggenerations).

Karantino sąlygomis apriboję gyvą bendravimą, daugelis esame pajutę vienišumą, atskirtį, žmogiško kontakto ilgesį. Deja, bet daugeliui vyresnio amžiaus žmonių Lietuvoje tai nėra tik pastarųjų mėnesių patirtys, tai – jų senatvę nuolat lydintys išgyvenimai. Žmogaus socialiniai ryšiai su amžiumi kinta – mažėja pažįstamų ir draugų ratas, dėl mobilumo ir sveikatos problemų senjorams tampa sunkiau judėti. Visa tai daro didelę įtaką žmogaus gerovei bei psichologinei sveikatai. 

Bendras projektas - įrankis problemai spręsti 

Jaunieji maltiečiai  - Maltos ordino pagalbos tarnybos dalis, burianti jaunus žmones ir padedanti formuotis asmenybei savanoriškos veiklos būdu socialinėje srityje. Bendruomenės vykdoma socialinė veikla iki šiol buvo paremta gyvo santykio pagrindu, tačiau Covid-19 pandemijos metu susidūrus su saugumo iššūkiais, tai paskatino apgalvoti ir nuotolinės savanorystės alternatyvas. Pagrindinis Jaunųjų maltiečių uždavinys –sprendimas, kaip prisidėti prie augančio vienišumo problemos sprendimo būdo.

„Su situacija, su kurią susiduriame šiuo metu, teks susigyventi,todėl norėjosi atrasti galimybių, kaip įprasminti šį nežinomybės ir nerimo laikotarpį. Po truputį jaukinamės savanorystę, kurioje fizinės veiklos keičia pavidalą, bet tuo pačiu mus labai stiprina ir skatina kūrybiškai pažvelgti į netradicines situacijas. Pats savanorystės procesas - daugybę atradimų atnešantis patyrimas, todėl norisi keisti požiūrį. Svarbu ne kokia forma mes savanoriaujame, bet ką galime suteikti mus supančiai aplinkai. Savanorystė per nuotolį tampa prieinama bet kurioje vietoje, vadinasi, galima daryti prasmingus darbus net neišeinant iš namų, o ir daug patirties suteikia naujos savanorystės formos. Kartu su Britų taryba, vykdančia „People to People“ programą ir siekiančia stiprinti pilietinę visuomenę, ieškojome, kaip būtų galima prisidėti prie vienišumo problemos sprendimo. Suradome bendrą idėją, šiandien tapusią projektu „Jungiant kartas“, – teigia Neringa Sukauskaitė, Jaunųjų maltiečių vadovė.

Projekto dėmesio centre - vyresnio amžiaus asmuo ir jaunimas

Projektas „Jungiat kartas“ (angl. BridgingGenerations) nukreiptas į  konsultacijas telefonu, kurios ne tik suteiktų nuolatinę emocinę paramą, bet ir šviestų vyresnio amžiaus asmenis šių dienų aktualiomis temomis ir esant poreikiui,padėtųinformacinių technologijų klausimais. Ši savanoriškos veiklos alternatyva taip pat orientuota ir į jauno žmogaus mokymąsi bei tobulėjimą. Prieš pradedant šią veiklą ir pasitelkus į pagalbą specialistus, jaunuoliams bus suteikti 24 valandų paruošiamieji mokymai konsultavimo, informacinio, medijų raštingumo bei emocinio konsultavimo temomis. Konsultacijų teikimas telefoninio ryšio pagalba nėra lengva savanorystės forma, todėl, siekiant išlaikyti savanorių motyvaciją viso projekto veiklų vykdymo metu, jaunieji savanoriai turės reguliariai vykstančiassupervizijas. Visą savanorišką veiklą taip pat įprasmins atvirieji ženkliukai (angl. openbadges), leisiantys dalyviams reflektuoti patirtis ir įsivertinti įgūdžius. Projekto pabaigoje dalyviams bus suteikti pažymėjimai žymintys išklausytus mokymus ir atliktą praktiką.

„Britų tarybai šis projektas svarbus ne vien dėl to, kad užtikrins paramą šiuo sudėtingu laikotarpiu, bet ir dėl tokad skirtingoms kartoms leis kalbėtis skirtingomis ir svarbiomis temomis. Tikimės, kad visi dalyviai įgis neįkainojamos patirties į tuos pačius dalykus žvelgiant iš skirtingų perspektyvų“ - sako Britų tarybos atstovė Viltė Banelytė

Projekto metu konsultacijos vyks trimis kalbomis – lietuviškai, rusiškai bei lenkiškai. Jaunuoliai, norintys prisidėti prie socialinį solidarumą skatinančios nuotolinės savanorystės, yra kviečiami susisiekti el. paštu [email protected]

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder