Dovana vaikui vokelyje – dažna praktika: įvardijama populiari suma

Dovana vaikui vokelyje – dažna praktika: įvardijama populiari suma

Gyvenant nuolatinio skubėjimo laikais, tampa įprasta dovaną „vokelyje“ įteikti ir šešerių metų vaikui jo gimtadienio proga. Keliaujant į vaiko gimtadienį nebereikia sukti galvos, koks žaislas būtų tinkamas, ar kaip atspėti vaiko norus. Dovanos vokeliuose sparčiai populiarėja, o ir sumos juose pradžiugintų ir suaugusįjį.

Finansų specialistai pastebi, kad vaikai dovanas vokeliuose gauna jau maždaug nuo šešerių metų, kai bendraklasiai ar draugai keliauja vieni pas kitus į gimtadienius. Mamos atskleidžia, kad esant dideliam daiktų ir žaislų pertekliui, didėja ir vaiko norai, todėl tai puikus būdas padėti jam išpildyti savo svajones.

„Vaikai yra gavę tokių dovanų, sykį net prašė gimtadieniams (5 ir 3 metai) pinigėlių, nes jiems tiesiog patinka kažką nusipirkti patiems. Išsirinko po žaislą, knygą, o likusius pinigus gal per kokį pusmetį išleido spektakliams, kino teatrams, pramogų parkams ir pan.“, – teigė mama. Gimtadienio svečiai taip pat yra linkę dovanoti pinigus, jei žino, kad šventės kaltininkas kažkam tauposi.

„Mano vaikui suėjo 6 metai ir jis pats prašė, kad dovanotų pinigais, nes dviratį sau pirkti norėjo. Visą kitą, kas lieka, pasidėjo ir taupėsi“, – pasakojo šešiamečio mama. Įvardija vieną populiariausią sumą Moterys taip pat pasakoja, kad dovanojama suma dažnai priklauso nuo svečių ir gimtadienį švenčiančio vaiko santykių ar giminystės ryšių.

„Paprastai dedu tiek, už kiek pirkčiau dovaną – 10–20 eurų. Jeigu esi draugas 10–15 eurų, jeigu krikšto mama, galima ir 20 eurų. Draugai po 20 eurų deda, šeimos nariai po 30–40, o krikšto tėvai vaikui skiria ir 50 eurų“, – teigė mama.

Dažniausiai įvardijama suma, kurią gimtadienio svečiai yra linkę skirti vaikui, yra 20 eurų. Tokią tendencija pastebi ir „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė. „Dažniausiai, kaip rodo mūsų tyrimai, vaikams yra nešama po 20 eurų. Tokią sumą deda didžiausia dalis žmonių.

Antra pagal dažnumą suma – nuo 10 iki 15 eurų ir nedidelė dalis žmonių vaikui dovanoja virš 20 eurų“, – teigė J. Cvilikienė.

Finansų instituto vadovė taip pat pasakojo, kad tai yra pats populiariausias būdas pasveikinti vaiką. „Vokeliai yra nešami į krikštynas, į vestuves, tai vaikų gimtadieniai taip pat neišsiskiria.

Draugai eidami vieni pas kitus pinigus dovanoja jau nuo pirmųjų mokyklos klasių ir taip sveikina vieni kitus tikriausiai iki mokyklos baigimo“, – kalbėjo J. Cvilikienė. Moko vaiką taupyti J. Cviliekė teigia, kad toks būdas pasveikinti vaiką nėra blogas, nes moko jį taupyti.

„Remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, Lietuva yra šalių apačioje vertinant penkiolikmečių finansinį raštingumą. Taigi, mūsų vaikams praverstų visos įmanomos finansų valdymo pamokos ir finansinės žinios.

Tad jei deriname pinigų dovanojimą su informacija apie jų vertę, taupymą, būdus uždirbti ir išlaidų kontrolę, kurias patiria kiekviena šeima, vokelius galima išnaudoti kaip būdą suteikti reikalingos praktinės informacijos. Akivaizdu, kad ir asmeniniame gyvenime, ir darbo rinkoje įgūdžiai realiai vertinti finansinius resursus ir juos planuoti yra ir bus būtini“, – pasakojo Finansų instituto vadovė.

Jos nuomonei pritaria ir vaikus auginančios mamos. „Viskas gerai, jei vaikas kiek didesnis ir su juo kalbama apie pinigų reikšmę ir paskirtį. Svarbiausia, kad vaikas neužsiciklintų va tas tai davė man tiek, o tas tiek“, – teigė mamos.

Pradingsta dovanos stebuklas Tačiau Jūratė Cvilikienė pastebi, kad vaikams dovanojant pinigus vokeliuose, iš jų atimamas stebuklo jausmas. „Mano manymu, kad šeštas ar septintas vaiko gimtadienis yra kiek per ankstyvas pinigams dovanoti.

Nes mes tokiu būdu atvedame vaiką į suaugusiųjų pasaulį, kuriame mažiau erdvės fantazijai, svajonėms ir stebuklams. Dovanodami pinigus, palaikome tas fantazijas, kurias vaiko galvoje sukūrė atsitiktinai pamatyta reklama ar brangesnio žaislo mados banga, nuvilnijusi per visą darželio grupę.

Bet ne tas, kurios sietųsi su konkrečiu draugu ar šeimos nariu ir jo dovanojamais įspūdžiais. Ir ne tas, kurias vaikas susikurtų pats. Tokios dovanos kaip pinigai nekuria unikalaus santykio – jos iš gimtadienio padaro beveik projektą ar nedidelį renginį su įėjimo kaina“, – teigė J. Cvilikienė.

Gimtadienių svečiai taip pat yra linkę išlaikyti dovanos ir nežinomybės akimirką. „Net jei ir dovanojame pinigus, dažniausiai šalia vokelio įteikiame mažą niekutį ar kokių saldainių.

Norisi vaiko akyse pamatyti, kad ir akimirką trunkantį nežinomybės džiaugsmą“, – teigė svečiai. „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė teigia, kad svarbiausia suprasti, kad ne dovanos suma yra esmė.

„Kalbėtis apie pinigus būtina, tačiau taip pat būtina kalbėtis apie nematerialias vertybes ir tai, kas iš tiesų stiprina ryšius tarp žmonių ir ugdo kūrybiškumą, kurio ateityje labai prireiks įsitvirtinant darbo rinkoje“, – kalbėjo J. Cvilikienė. Svarbu, kad draugai ar šeimos nariai, giminaičiai norėtų gerai praleisti laiką gimtadienyje, nei pasididžiuoti dovanos suma.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder