Taisyklė „90/10“, kuri veikia visą mūsų gyvenimą

Taisyklė „90/10“, kuri veikia visą mūsų gyvenimą

Jūs nieko neprarasite, tik laimėsite, jeigu pabandysite taikyti savo gyvenime taisyklę „90/10“. Patikėkite, rezultatai jus nustebins.

Tik maža įvykių mūsų gyvenime dalis priklauso nuo atsitiktinumų, visais kitais atvejais mes patys nusprendžiame, kaip praeis diena. Taip tvirtina rašytojas Stevenas Cowie, pavadinęs tai principu „90/10“. Kaip veikia tas principas, jis paaiškino paprastu pavyzdžiu.

Ką reiškia taisyklė „90/10“?

10 proc. mūsų gyvenimo įvykių mes niekaip negalime kontroliuoti. Negalime užkirsti kelio prietaiso, kuriuo naudojamės, gedimui, paveikti lėktuvo reiso vėlavimo ar nureguliuoti raudonos šviesoforo šviesos. Tačiau mes galime kontroliuoti savo reakciją į tuos įvykius.

Kiti 90 proc. įvykių – tai mūsų reakcijos rezultatas. Pasekmė to, kaip mes elgiamės nekontroliuojamos ir stresinės situacijos metu.

Įsivaizduokite tokią situaciją:

Jūs pusryčiaujate su savo šeima. Jūsų duktė netyčia išverčia puodelį su kava tiesiai ant jūsų marškinių. Jūs užsiplieskiate, pašokate ir apšaukiate ją, išvadindami ją nerangia. Priekaištaujate savo žmonai, kad ji pastatė puodelį per arti stalo krašto. Jūs bėgate į miegamąjį persirengti, o grįžę pamatote verkiančią dukrą, kuri nebaigė savo pusryčių ir nesusirinko daiktų į mokyklą.

Dėl to ji pavėluoja į mokinių autobusą. Žmona skuba į darbą , ir jums tenka vežti dukrą į mokyklą savo mašina. Jūs vėluojate, todėl labai skubate, pažeisdami kelių eismo taisykles. Atvykstate į darbą gerokai per vėlai ir pastebite, kad pamiršote namuose svarbius dokumentus. Jūsų diena prasidėjo siaubingai ir tęsiasi tokiu pat būdu. Jūs laukiate nesulaukiate darbo pabaigos. Pagaliau grįžę namo matote, kad žmona ir duktė blogai nusiteikusios. Jūsų santykiuose atsirado įtampa.

Kodėl buvo bloga diena?

A.Todėl kad duktė netyčia išpylė kavą?

B.Todėl kad duktė pavėlavo į autobusą ir teko ją vežti pačiam?

C.Todėl kad kelyje buvo kamštis ir pavėlavote į darbą?

D.Todėl kad jūs neteisingai sureagavote į situaciją?

Teisingas atsakymas – D. Savo reakcija jūs sugadinote visą dieną sau ir savo šeimai. Jūs nieko negalėjote padaryti dėl išpiltos kavos, bet jūs galėjote kontroliuoti savo reakciją.

O juk viskas galėjo būti kitaip

Kava išpilta ant jūs kelnių. Duktė ruošiasi pravirkti. Jūs švelniai sakote: „Nieko baisaus, tik pasistenk kitą kartą būti atidesnė“. Jūs einate į miegamąjį, persimaunate kelnes, pasiimate viską, ko reikia darbui.

Sugrįžtate į virtuvę ir suspėjate pamatyti pro langą, kaip jūsų duktė moja jums ranka, sėsdama į autobusą. Atsisveikinę su žmona, išeinate iš namų. Atvykstate į darbą 5 minutėmis anksčiau ir energingai pasisveikinate su visais bendradarbiais.

Du skirtingi scenarijai. Abu prasidėjo vienodai, bet pasibaigė skirtingai. Ir viskas priklausė nuo jūsų reakcijos į gyvenimo įvykį. Žinoma, galima toliau kaltinti kitus dėl savo bėdų ir skųstis, kad gyvenimas nesiklosto gerai, bet ar tai padeda mums gyventi?

Mokykitės teisingai reaguoti, tada nesugadinsite sau nei dienos, nei gyvenimo.

Jeigu kažkas lenkia jus trasoje, leiskite jam aplenkti, nepulkite lenktyniauti. Koks skirtumas, kad atvyksite į darbą keliomis sekundėmis vėliau? Prisiminkite taisyklę „90/10“ ir nesijaudinkite dėl to.

Lėktuvas vėluoja, tai sutrikdo visą jūsų dienotvarkę. Nepykite ant oro uosto darbuotojų, jie dėl to nekalti. Panaudokite šį laiką skaitymui. Susipažinkite su kitais keleiviais ir maloniai pasikalbėkite.

Pabandykite taikyti savo kasdienybėje taisyklę „90/10“ ir netrukus pastebėsite, kad gyvenimas pasikeitė į gerą, rašo „Econet“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder