Psichologė Genovaitė Petronienė: ar muzika gali padėti įžiebti aistrą poroje?

Psichologė Genovaitė Petronienė: ar muzika gali padėti įžiebti aistrą poroje?

Daugelis žmonių prisipažįsta, kad jaučia gilų emocinį ryšį su muzika: tam tikros dainos pakelia nuotaiką, sužadina prisiminimus ar tiesiog padeda susikaupti darbui. Muzika kasdien daro įtaką mūsų gyvenimui, tik galbūt jos gerai neįvertiname. Psichologė bei psichoterapeutė Genovaitė Petronienė teigia, kad muzika vaidina svarbų vaidmenį ir porų santykiuose. Ypatingai muzika gali turėti nemažą įtaką poroms karantino laikotarpiu – nuo jausmų kurstymo iki tobulo pasimatymo ant sofos.

Muzikos poveikis santykiuose

„Muzika – labai svarbus akcentas santykiuose ir tai reikėtų išnaudoti. Poros tarpusavio ryšį labai sustiprina romantiški ritualai: bučinys grįžus namo, penktadienio vakaras skiriamas filmų peržiūrai ir t.t. Klasika tapusi ir vakarienė žvakių šviesoje. Kita vertus, svarbu tai, kad kiekvieną tokių ritualų pastiprina fone skambinti muzika. Būtent muzika ir jos kuriama nuotaika veikia daug stipriau negu, pavyzdžiui, pati vakarienė. Tokiu būdu muzika sujaudina, paveikia, o pokalbiai tampa gilesni, jausmingesni. Net ir tos poros, kurios nemėgsta klausytis muzikos kartu pastebės, kad pasimatymo metu ji sukuria ypatingą nuotaiką, kuri perduodama vienas kitam“, – sako G. Petronienė.

Psichologė ir psichoterapeutė teigia, kad karantino metu muzika gali tapti terapijos priemone. Dažnai žmonės susikaupusias emocijas bando išlieti sportuodami, tačiau tam tikros dainos taip pat gali pagelbėti.

„Muzika galima taikyti ir kaip terapinę priemonę. Kai kurie žmonės praktikuoja ir lanko muzikos terapiją, kuri tampa vis populiaresnė. Bet panašų metodą galima pritaikyti ir namuose. Tarkime, jei partneris guodžiasi, kad patyrė stresą, jaučia nerimą darbe – užleiskite trankią muziką ir pagal ją šokite, dainuokite, šokinėkite. Taip išlaisvinsite susikaupusias neigiamas emocijas ir pasijusite kur kas geriau. Tokiais atvejais pirmiausiai rekomenduočiau klausytis muzikos, kuri atspindi dabartinę nuotaiką, o sekanti daina turėtų būti priešinga. Pavyzdžiui, jei partneris liūdnas, pirma verčiau riktis ramią dainą, liūdnesnę, o kitą – linksmą bei džiaugsmingą“, – pataria psichologė.

Dalinkitės dainomis subtiliai

Nenuostabu, kad dažnai muzikos skonis poroje išsiskiria. Anot psichoterapeutės, poroje gali kilti ir nesutarimų, kuomet vienas iš partnerių reikalauja priimti savo mėgstamą muzikos stilių.

„Dažniausiai žmonės, bandydami kitą priversti pamėgti tai, kas jam ar jai patinka, elgiasi labai nesubtiliai. Pavyzdžiui, mašinoje paleidžia patinkančią dainą ir tikisi arba net reikalauja, kad kitas asmuo ją priimtų. Tai gali įžiebti poroje konfliktus. Jei norisi, kad partneris atsivertu naujam muzikos skoniui, reikėtų padaryti keletą paprastų žingsnių. Visų pirma, negalima iš kito žmogaus reikalauti kažką pamėgti. Pabandykite parodyti, kuo jus muzikos stilius ar tam tikra daina žavi. Papasakokite, kokie tai muzikantai, kodėl jums patinka tos dainos motyvas, kokias emocijas sukelia. Žmonės juk užkrečia vieni kitus išbandyti naujų dalykų, ypač kai juos sieja romantiški santykiai. Net nepastebi, kaip priimi tai, ką mylimasis mėgsta žiūrėti, klausytis ar veikti“, – teigia psichoterapeutė.

Į muzikos dalinimąsi galima pasižiūrėti kūrybingai. Ypatingai, kai poros negyvena kartu, partnerio dieną gali praskaidrinti tinkamai parinkta daina.

„Muziką galima siųsti partneriui kaip mažas nuotaikos dovanėles. Pavyzdžiui, nusiųskite dainą ar jos iškarpą, kuri jums patinka. Tokiu būdu ne tik parodysite, kokia muzika jus žavi, tačiau mylimas žmogus pasiklausęs atsiųstą dainą pajus jūsų nuotaiką, emociją. Artėjant vienai romantiškiausių švenčių, Valentino dienai, galima mylimąjį nustebinti sukuriant specialų muzikos grojaraštį. Kartais su dainomis ir mėgstama muzika galime pasakyti daugiau ar sužadinti kitam daugiau teigiamų emocijų nei tiesiog rašydami ar kalbėdami“, – sako G. Petronienė.

Išnaudokite virtualias pramogas

Kai pasaulį kausto koronaviruso pandemija, virtualūs renginiai ir pramogos gali praskaidrinti poros kasdienybę. Įvairūs koncertai ar operos yra prieinami vos vienu mygtuko paspaudimu.

„Šiuo metu turime milžinišką virtualių renginių pasirinkimą. Tad poros gali tuo pasinaudoti ir susikurti namuose šventę. Pažįstu žmonių, kurie kartu klausosi koncertų, operų, mėgaujasi spektakliais. Ir tai atsiliepia kaip labai gera patirtis, kadangi tu nurimsti, nepatiri galimų trikdžių fiziškai esant salėje. Dažnai klausomės muzikos tiesiog kaip fono, o realus prisėdimas klausytis muzikos – tai meditacija, kurios metu mūsų mintys nurimsta, žmogus susikaupia ir mėgaujasi muzikos teikiama emocija. Toks pasimatymas tikrai atneš naujų spalvų į poros santykius. Aišku, svarbu turėti tinkamas garso kolonėles arba ausines, kad patirtis būtų maksimali“, – sako G. Petronienė.

Šarūnas Urbonas, „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje, teigia, kad šiuolaikinėse belaidėse ausinėse įmontuota garso sistema leis pasijusti taip, tarsi būtume gyvo garso koncerte.

„Vienas pagrindinių dalykų renkantis ausines – skleidžiamo garso kokybė. Ypatingai, kai esame ne namuose. Pavyzdžiui, jei partneriai gyvena atskirai, žingsniuojant miško keliukais drauge galima klausytis koncerto ar tinklalaidės ir vėliau su antrąja puse pasidalinti savo įspūdžiais. O didžiausiu priešu klausantis muzikos ar kalbantis telefonu ne uždaroje aplinkoje dažnai tampa vėjas. Vėjo švilpimo garsai tokie įkyrūs, kad būnant lauke dažnai sunku išgirsti dainos žodžius ar tai, ką mums sako pašnekovas. Laimei, šiuolaikinės belaidės ausinės padeda to išvengti. Pavyzdžiui, „Huawei FreeBuds Pro“ pasižymi subtilia, vėjo nepraleidžiančia ausinių konstrukcija ir vientisu mechaniniu dizainu, kuris pašalina bet kokį švilpimo garsą, kurį sukelia oro trintis“, – sako Š. Urbonas.

Ausinės – ne tik muzikai, bet ir meditacijai tyloje

Pasak psichologės, karantino metu labai svarbu skirti laiko sau, pamedituoti, o tai taip pat galima pasiekti klausantis muzikos.  

„Tiek esantiems santykiuose, tiek vienišiems žmonėms būtina atrasti laikotarpį, kurį skirsite tik sau ir klausysite tik tai, kas jums patinka. Pavyzdžiui, norint pailsėti arba kažko išmokti, galima klausytis meditacinių įrašų, paskaitų, kuriose galite rasti atsakymus į daugelį jums rūpimų klausimų: kaip nurimti, susitvarkyti su stresu arba ką daryti, jei stringa intymūs santykiai.

Labai daug žmonių atsakymų ieško tinklalaidėse ir tikrai džiugu, kad jas išnaudoja. Visgi, norint netrukdomai klausytis paskaitų ar tik jums patinkančių dainų, gali pagelbėti ausinės. Tai geras įrankis, padedantis skirti laiko sau ir atsiriboti nuo kitų žmonių. Ausinės ir išmokti ritualai pravers net ir po karantino, kuomet vėl pavargsime nuo socializacijos ir sausakimšoje kavinėje norėsis atsiskirti nuo aplinkos“, – teigia G. Petronienė.

Anot eksperto Šarūno Urbono, šiandien ausinėse naudojama garso slopinimo sistema leidžia atsiriboti nuo aplinkos triukšmo, kai norisi ramiai pasiklausyti muzikos ar pamedituoti tyloje. 

„Ypatingai karantino metu daugelis žmonių susiduria su situacija, kai aplink blaškosi kiti šeimos nariai, vargina aplinkos triukšmas. Tokiomis akimirkos gali praversti belaidės ausinės. Pavyzdžiui, „Huawei FreeBuds Pro“ ausinėse yra įmontuotas hibridinis aktyvus triukšmo slopinimas. Ši technologija, į vidų ir išorę nukreiptų mikrofonų dėka, aptinka bet kokį triukšmą ir jį izoliuoja tiksliais antigarsiniais signalais. Taip ausinės gali atstoti net ausų kamštukus – užsidėjus jas nieko negirdėsite, net ir nesiklausant muzikos. Be to, šios ausinės pravers ir po karantino, kadangi jos atpažįsta skirtingą aplinkso triukšmą – nuo oro uosto ir judrios gatvės iki kavinės ar biuro – ir pagal tai leidžia pakoreguoti triukšmo slopinimo sistemos darbą. Net ir pačioje triukšmingiausioje kavinėje aplinkos garsai bus visiškai sumažinami“, – sako Š. Urbonas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder