Prancūzų psichologas pamokė, kaip atpažinti savo tikruosius troškimus

Prancūzų psichologas pamokė, kaip atpažinti savo tikruosius troškimus

Troškimai suteikia prasmę ir spalvų gyvenimui ir daro mus savimi. Prancūzų klinikinis psichologas Michelis Lejoyeux ištyrė, kaip geriausia išsiaiškinti ir pažadinti savo tikruosius troškimus. Jis pasiūlė penkis pratimus, kuriuos atlikę daugiau sužinosite apie save ir apie tai, ko reikia būtent jums.

„Užgaida, kaprizas, siekis... Nereikia praleisti nevieno niuanso, – aiškina psichologas. – Pažindami juos, mes vėl atgauname arba palaikome savo entuziazmą.“

Psichologas Michelio Lejoyeux nuomone, stipraus troškimo trūkumas daro mus pažeidžiamus ir neatsparius egzistencinei tuštumai ir savęs nesupratimui. Tačiau ne visada lengva nustatyti, kokie yra tikrieji geri mūsų norai, atitinkantys mūsų vertybes bei tikslus ir kurių realizavimas suteiktų prasmę mūsų egzistencijai. Savo knygoje „Pažadinti savo troškimus, siekius ir svajones – jūsų galioje“ jis aprašė 5 žingsnių metodą, kaip tai padaryti.

Pratimai tikriesiems troškimams atskleisti

„ Aš įsivaizduoju, kad išlošiau loterijoje“

Tikslas

„Laimėjimas loterijoje, – geras pretekstas išlaisvinti savo slaptus troškimus, – teigia psichologas. – Jis leidžia pažvelgti į savo viltis ir lūkesčius kitu žvilgsniu“.

Kaip pradėti?

1. Ant popieriaus surašykite viską, ką įsigytumėte, jei būtų neribotos finansinės galimybės. Skirtingų spalvų markeriais išskirkite materialius ir nematerialius troškimus ir poreikius (laikas, santykiai, užsiėmimai).

2. Nustatykite svarbiausius troškimus. Atmeskite tuos, kurie tiesiogiai priklauso nuo jūsų finansinės padėties (savas namas, veislinis žirgas). Iššifruokite norus, kurie atskleidžia jūsų fundamentalius poreikius (pavyzdžiui, daugiau laiko sau, užsiimti hobiu, išsivaduoti nuo rutinos, įsipareigojimų, slegiančių santykių).

3. Pagalvokite, kaip galima būtų pamažu įgyvendinti svarbiausius poreikius jūsų kasdieniame gyvenime.

4 Perskaitykite užrašus ir nustatykite, koks nesuvoktas pasąmonės troškimas juose atsispindi. Pavyzdžiui, saugumo poreikis, noras pabėgti, nusibodęs gyvenimo būdas, noras atsigriebti. Svarbiausias troškimas parodo, su kuo mes galime dirbti savo viduje, nepriklausomai nuo to, ar esame turtingi, ar ne.

„Išsiaiškinu, kokias knygas ir filmus turiu“

Tikslas

Iš naujo susipažinti su savimi, atrasti ir pažadinti slaptus troškimus. Kiekvienas knygų ar filmų rinkinys – būdas saugoti savo troškimus, prisiminimus ir ateities planus.

„Jie pasakoja apie užsiėmimus, idealus ir asmenines savybes, apie kurias mes galime negalvoti“, – tvirtina psichologas Michelis Lejoyeux.

Kaip pradėti?

1. Kaip seklys apžvelkite savo filmoteką ir biblioteką. Suraskite pasikartojančias ar vyraujančias temas. Pavyzdžiui, įsivaizduojamas pasaulis (mokslinė fantastika , poezija), kelionės, aštraus siužeto trileriai, meilė, psichologija, filosofija, dvasingumas...

2. Paklauskite savęs, kokios knygos, filmais ar autoriai, režisieriai jums labiausiai patinka. Kodėl? Ką jie jums duoda? Kaip jūs panaudojate šį interesą savo gyvenime?

3. Atsakymai į šiuos klausimus padės jums nubrėžti savo troškimų žemėlapį, tiksliau nustatyti jūsų motyvacijas.

Kad palengvintų apmąstymus, psichologas sudarė nedidelį prasmių žodyną. „Kiekviena kategorija atskleidžia vieną iš jūsų „Aš“ briaunų“, – sako jis.

*Mokslinės ar istorinės knygos – utilitarinis požiūris į laiką, sunkumai paprasčiausiai mėgautis gyvenimu.

*Medicinos ir sveiko gyvenimo būdos temos – polinkis į hipochondriją ir nerimą.

*Klasikinė literatūra – nostalgija praeičiai, baimė nusileisti nuo kalno ir įtvirtinti savo asmeninius troškimus.

*Siaubo knygos – poreikis, kad kas nuramintų.

*Kelionių temos – poreikis pabėgti nuo rutinos.

*Knygos, kurių neperskaitėte ir vargu ar perskaitysite – baimė atsikratyt nereikalingų dalykų arba sunkumai suvokti rašytinį žodį.

*Knygos apie meilę – polinkis idealizuoti meilės santykius arba troškimas sušvelninti savo frustraciją.

*Aštraus siužeto trileriai – stiprių emocijų poreikis ir teisingumo paieškos.

*Filosofinės knygos – poreikis surasti gyvenimo prasmę, perdėtas filosofavimas.

*Dvasinė literatūra – baimė būti pamestam, mirties baimė, kažko didingesnio už supančią aplinką paieškos.

*Psichologinės knygos – siekis suvokti savo istoriją ir noras išvengti psichoterapijos.

*Ezoterinės knygos – poreikis sugriauti tabu.

Žinoma, jūs galite pritaikyti šiuos aiškinimus ir savo filmų kolekcijai.

„Aš dovanoju sau dovaną“

Tikslas

Išmokti įgyvendinti asmeninį troškimą, nelaikant savęs egoistu. Padaryti sau dovaną yra sunku, be pasiteisinimų ir atsiprašinėjimų.

Kaip pradėti?

Neskubėdami pagalvokite apie dovaną, kurią sau padovanosite.

Tegul pirkinys atitinka jūsų lėšas, nenuvertinkite savęs per pigiai. Nesivadovaukite naudos ir protingumo kriterijais. Tegul niekas jums netrukdo pasirinkti. Pasistenkite įžvelgti ypatingą prasmę, kurią pasirinkta dovana turės jums.

Tikslas

Pereikite nuo neapibrėžto troškimo prie tokio, kurį galima patenkinti. Tuo pačiu suteikite sau galimybė sugrįžti prie savirealizacijos.

Kaip pradėti?

Pradėkite dialogą su savimi.

– Norėčiau, kad mano gyvenimas būtų įdomesnis.

– Pavyzdžiui, kokioje srityje?

– Darbe.

– Pavyzdžiui, koks galėtų būti tau labiau įdomus darbas?

– Darbas, kuriame būtų daugiau kūrybos, nepriklausomybės.

– Pavyzdžiui, koks?

Ir taip toliau.

Kai troškimas atkakliai beldžiasi į duris ir mes nežinome, kaip jį sugriebti, technika „Pavyzdžiui“ padeda mums išvalyti teritoriją ir prieiti prie konkretumo.

„Aš atsisakau neįgyvendinamų troškimų“

Tikslas

Neįgyvendinami troškimai ryja mūsų energiją ir laiką . Jie trukdo pastebėti įgyvendinamus troškimus, kurie suteiktų daugiu prasmės ir džiaugsmo gyvenimui.

„Neįgyvendinami troškimai – geriausias būdas nepasiekti nieko ir palikti savo gyvenimą sąstingio būklėje“, – aiškina paryžietis psichologas.

Kaip pradėti?

Geras troškimas pasižymi trimis savybėmis. Pavyzdžiui, troškimas „Aš noriu savanoriautii“. Jis nukreiptas į tam tikrus veiksmus“ „Aš noriu aukoti savo laiką darbui benamių valgykloje“.

Jis atitinka kasdienę realybę. „Tam aš turiu tiek ir tiek valandų per savaitę“.

Jis yra įgyvendinamas: „Turiu tam įgūdžių ir asmeninių savybių“.

Ir pagaliau, kad išbristume iš savo troškimų džiunglių, psichologas Michelis Lejoyeux siūlo nuspalvinti troškimus įvairiomis spalvomis.

*Žali troškimai – svarbūs, bet įprasti. Juos galima atidėti arba pažymėti. Jų galima nesunkiai atsisakyti (pavyzdžiui, tam tikro maisto poreikis, buitinių prietaisų įsigijimas)

*Oranžiniai troškimai – prisodrinti emocijų, labiau asmeniški, susiję su asmeninio laiko panaudojimu (poilsis, atostogos, laisvalaikis, hobis) . Jų atsisakome tik ypatingais atvejais, nes negalime kitaip pasielgti.

*Raudoni troškimai – būtini mūsų fizinei ir psichinei sveikatai, dėl jų negalima derėtis. Jie turi būti įvykdyti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder