Kaip neleisti kitam manipuliuoti savimi: 6 psichologų rekomendacijos

Kaip neleisti kitam manipuliuoti savimi: 6 psichologų rekomendacijos

Kiekvienas, gyvenantis tarp žmonių, nuolat patiria šeimos narių ar bendradarbių spaudimą ar įtaką. Vieni moka atsilaikyti, kiti tylomis vykdo nurodymus, eikvoja savo laiką svetimoms problemoms spręsti. Šie vertingi psichologų patarimai padės jums apsisaugoti nuo manipuliacijų.

Daugumos manipuliacijų pagrindą sudaro stebuklingas žodis „reikia“. Nuo mažens mums buvo ugdomas įprotis reaguoti į šitą žodį paklusnumu. Jis plačiai vartojamas auklėjant vaikus, organizuojant darbą kolektyve.

Žodžio „reikia“ pavojingumas

Kovą su aplinkinių manipuliacijomis pradėkite nuo situacijos analizės, kada iš tikrųjų būtina reaguoti į žodį „reikia“, o kada geriau nutylėti. Dažnai šis žodis būna susijęs su įsipareigojimais, kai žaidžiama pareigos jausmu. Todėl kiekvieną kartą sustokite ir paklauskite savęs: „O kam iš tikrųjų reikalingas mano darbas? Ką aš gausiu kaip galutinį rezultatą?“

Daugumoje atvejų paaiškėja, kad jumis paprasčiausiai manipuliuoja artimųjų ar kolegų naudai. Pareigos jausmo žadinimas – stereotipas, kuris primetamas norint palaužti valią. Atsisakykite vykdyti apvedimą, neturintį ryšio su jūsų asmeniniais poreikiais ir planais.

Pažadų jėga

Kartais mes nepagalvoję duodame pažadus, nors iš anksto žinome, kad jų negalėsime įvykdyti, taip nesąmoningai suteikdami kitam progą manipuliuoti mumis. Išmokite niekada nesakyti „pažadu“ spaudžiami kitų, bijodami nepateisinti artimųjų ar draugų lūkesčių. Pakeiskite tą žodį nekonkretesniu: „pažiūrėsime“, „pagalvosiu“, „galbūt“.

Už iniciatyvą baudžiama

Išmokite nesiūlyti pagalbos, jeigu jūsų niekas tiesiai to neprašo. Kai kurie manipuliatoriai specialiai sukuria tokią situaciją, pasinaudodami kito charakterio silpnumu, kad tas pats pasiūlytų padėti, paskolintų pinigų ar pažiūrėtų vaikus. Būkite šiek tiek egoistai ir iš pradžių įsitikinkite, kad jūsų pagalba tikrai būtinai reikalinga ir kitos išeities nėra.

Prašykite atsakomosios pagalbos

Bet koks prašymas numato padėką ar atsilyginimą. Dauguma manipuliatorių dalija pagalbos pažadus , žinodami, kad neteks jų vykdyti, nes jūs dėl savo silpno charakterio ar įgimto drovumo paprasčiausiai neišdrįsite jų prašyti. Kad atsikratytumėte tokių žmonių, pradėkite jiems priminti apie atsakomąją paslaugą ar palaikymą kiekvieną kartą, kai jie į jus kreipiasi.

Gyvenkite dabartimi

Vienas iš manipuliacijos būdų – frazė „anksčiau tu buvai kitoks“. Psichologai primena, kad dėl laimės ir pasitenkinimo savimi reikia mėgautis šiandiena, nelaukiant manipuliatorių pažadų įvykdymo po kelerių metų. Keiskitės ir dirbkite su savimi, nereaguokite į palyginimus su praeitimi. Jeigu jums žada nežemiškas gėrybes tolimoje ateityje, nutraukite kalbą klausimu: „O ką aš gausiu dabar?“.

Magiškos frazės

Nebijokite pasipriešinti manipuliatoriams, atsikirsti jiems. Jums nereikia stoti į kumščių kovą, užtenka išmokti atsisakyti, nuslopinant savyje gėdos jausmą ir įgimtą „reikia“. Įsiminkite ir reguliariai vartokite frazes: „Atstokite, prašau“, „Netrukdykite man“, „Nesutinku, nenoriu, nedarysiu“. Tai yra kur kas lengviau padaryti, nei jums dabar atrodo.

Nebarkite ir nesmerkite savęs dėl klaidų

Kiekvieno žmogaus gyvenime būna nesėkmių ir pralaimėjimų periodai. Į bet kokius sunkumus žiūrėkite kaip į impulsus vystytis, o į barnius su manipuliatoriumi – kaip į asmeninės raidos, lyderio savybių ugdymo galimybes. Jeigu jums primena praeities klaidas, nusišypsokite ir reaguokite ramiai, tai leis suprasti, kad peraugote sąvoką „reikia“ ir manipuliatorius nebegali jūsų valdyti.

Kad išsivaduotumėte nuo manipuliatorių, liaukitės ieškoti kitų palaikymo, paskatinimo, pripažinimo, pritarimo. Sąmoningai stiprinkite pasitikėjimą savimi, mylėkite ir gerbkite save. Nesutikite daryti darbų, kurie prieštarauja jūsų principams ir planams.

Neleisdami pažeisti savo asmeninių ribų net artimiesiems, jūs galite įgyti vidinę pusiausvyrą ir sureguliuoti savo asmeninį gyvenimą.

 Šaltinis: „Econet“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder