Diagnozė: priklausomybė nuo sėkmės

Diagnozė: priklausomybė nuo sėkmės

Esama daugybės sėkmės sudedamųjų, prirašyta begalė knygų šia tema, išsirutuliojo netgi atskira psichologijos atšaka - sėkmės psichologija, tačiau vis tiek neegzistuoja vieno universalaus sėkmės apibrėžimo.

Sėkmė - subjektyvi sąvoka, paremta trimis sąlygomis:

1) Aš pats tai suplanavau;

2) Aš pats tai įgyvendinau;

3) Aš pats tai vertinu kaip sėkmę.

Tai, ką vienas laiko sėkme, kitam gali reikšti nesėkmę. Ar jūsų pasiektas rezultatas sėkmingas, sprendžiate jūs pats.

Psichologas Erikas Bernas (Eric Berne) manė, jog žmonės yra arba laimėtojai, arba pralaimėtojai, arba nevykėliai. Kriterijus vienas: ar, žvelgdamas atgal, galite teigti, jog pasiekėte, ko norėjote. Jeigu norėjote ir pasiekėte - jūs tarp laimėtojų. Norėjote, siekėte, bet sustojote pusiaukelėje arba per žingsnį nuo rezultato - likote tarp pralaimėtojų. Norėjote kaip geriau, išėjo kaip visada - tarp nevykėlių. Pagal šią teoriją, žmogus, kuris norėjo tapti prezidentu, tačiau tapo ministru pirmininku, yra pralaimėtojas. O tas, kuris norėjo užauginti tris vaikus ir tai padarė, - laimėtojas.

Viena svarbiausių tiesų, kurios dažniausiai nemato beatodairiškai siekiantieji sėkmės, yra ta, kad nėra visiškos sėkmės. Pramoninių, verslo santykių srityje apie tai nepriimta kalbėti, tačiau toli gražu ne viskas priklauso nuo žmogaus pastangų ir gebėjimų. Jis gali tik parengti sąlygas ir pabandyti įgyvendinti savo tikslus, tačiau rezultatas priklausys ir nuo palankaus aplinkybių vėjo.

Kuo blogiau žmogus jaučiasi, kuo mažiau savo gyvenime įžvelgia prasmės, tuo labiau jis trokšta greitos ir didelės sėkmės; galima sakyti - tikisi stebuklo. Toks žmogus negali adekvačiai vertinti savęs, situacijos ir yra labai lengvai išmušamas iš vėžių.

Jeigu sakoma, jog narkotikai, alkoholis - silpnų žmonių "laimė", galima pridurti, jog stiprios valios, darbštūs žmonės dažnai tampa priklausomi nuo sėkmingumo, tiksliau - nuo sėkmės atributų kaip savo vertės įrodymų išorėje. Pareigos, statusas, automobilio markė tampa jų sėkmės matu. Galiausiai šie "sėkmingi" žmonės kreipiasi į garsiausius psichoterapeutus (nes jie nusipelnė geriausių) ir skundžiasi jiems turintys viską, išskyrus laimės pojūtį.

"Sėkmingas" žmogus (visuomenei priimtina prasme) negali sau leisti ramybės, nes nuolat sau kelia kartelę ir nerimauja, ar pasiseks. Jis nebegali pralaimėti. Šis nerimas sukuria poreikį viską kontroliuoti: veiklą, partnerį, vaikus, likimą. Poreikis to, kas neįmanoma, ir daro "sėkmingus" žmones nelaimingus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder