Brangusis, pagyvenkime atskirai

Brangusis, pagyvenkime atskirai

Partneriai, išgyvenę drauge 2–3 metus, vis dažniau teigia, kad aistringą meilę ir vienas kitam puoselėtus šiltus jausmus pakeitė įprotis būti kartu.

Skyrybos dar negresia, tačiau kaip elgtis ir kokia tokių santykių perspektyva?

Pavargote būti kartu…

Abiem seniai pabodo kiekvieną rytą dalytis bendra vonia, kivirčytis dėl smulkmenų, o vakarais priekaištauti partneriui, kad tas, užuot laiką skyręs jums, vis dažniau įsitaiso priešais televizorių arba turi kitų neatidėliotinų ir tik jam svarbių reikalų.

Galbūt atėjo metas patikrinti jausmus ir pagyventi atskirai? Tai anaiptol ne skyrybų preliudija. Juk neabejojate, kad vis dar mylite vienas kitą. Galbūt tą ryšį sustiprintų kūdikio gimimas, tačiau abu gerai žinote, kad tam dar neatėjo laikas. Laikinas pagyvenimas atskirai – gera proga patikrinti jausmus ir sustiprinti juos.

Juk tikrai nesinorėtų po daugelio metų tyliai pripažinti sau, kad galbūt būtumėte visai neblogi sutuoktiniai. Tačiau tuo metu, kai susitikote, buvote pernelyg jauni arba tiesiog negebėjote išsaugoti partnerystės.

Šiais laikais yra daugybė būdų, kaip gyvenant atskirai palaikyti nuolatinį ryšį ir nutaikius progą vėl eiti į pasimatymus.

Tas jaudulys, kai tenka sukti galvą, kuo nudžiuginti partnerį, nuolatinės mintys apie jį po sunkios ir įtemptos darbo dienos, tai puiki galimybė atnaujinti jausmus bei suteikti jiems naujų spalvų.

Laikinai išsiskirti naudinga?

Françoise Giroud bei Bernardas-Henris Lévy knygos „Vyrai ir moterys“ autoriai tikina, kad per pastaruosius 30 m. santykiai tarp priešingų lyčių atstovų labai pakito. Pasak visą gyvenimą šeiminių santykių temomis straipsnius rašiusios žurnalistės Françoise, bendra vonia ir virtuvė šiandien neretai „nužudo“ partnerių santykius.

Todėl daugelis vyrų ir moterų vis dažniau renkasi gyvenimą atskirai, nors yra įsipareigoję vienas kitam. Laiminga pora tampama tada, kai kiekviena pusė geba išsaugoti savo autonomiją. Tačiau filosofas ir knygos bendraautorius Bernardas-Henris jai antrina – esą bendras gyvenimas turi privalumų.

Meilė – tai sudėtingas žaidimas: suartėjimai ir nutolimai, nuoširdumas bei apgaulė. Gyvenimas po vienu stogu šį žaidimą sušvelnina. Tuomet kodėl šiandien daugelyje pažangių Europos šalių vis dažniau tampa populiaru partneriams tam tikrą laiką pagyventi atskirai? Įdomu tai, kad dažniau tokį gyvenimo būdą pasiūlo moterys.

Naujas požiūris į partnerystę

Neseniai kartu pradėję gyventi partneriai iš pradžių būna linkę dalytis kasdieniais buities rūpesčiais. Tačiau po poros metų padėtis pasikeičia. Dauguma moterų būna priverstos pačios pirkti maistą, skalbti, lyginti, nešti šiukšles ir t. t.

Pasak santykių ekspertų, kasdieniai monotoniški buities rūpesčiai alina dailiosios lyties atstoves. Tai blogina ne tik jų išvaizdą, nuotaiką, bet ir kenkia sveikatai. Taigi vyrai, nepaisant darbe užimamų pareigų, turėtų dalytis su antrosiomis pusėmis buities darbais. Be to, šiandieniame pasaulyje, kur viskas nuolatos kinta, partneriai, prieš įsipareigodami vienas kitam, turėtų „išlaikyti“ specialų egzaminą.

Pažymėjimą „gautų“ tik tos poros, kurios gebėtų racionaliai spręsti konfliktus, užgniaužti nusivylimą antrąja puse, rasti abiem pusėms įdomių užsiėmimų, pokalbių temų ir gebėtų dalytis namų ruošos darbais.

Be to, Vienos universiteto santykių specialistai nepataria ir besiruošiančioms skirtis poroms kuo greičiau nutraukti visų ryšių. Pasak jų, vertėtų prieš skiriantis bent pusmetį pagyventi atskirai.

Gyvenimo atskirai pliusai ir minusai

Suteikti galimybę pagyventi atskirai sau gali leisti ne visos poros. Ir ne tik dėl to, kad toks gyvenimas atsieina gerokai brangiau negu drauge. Tokia partnerystė populiari tik tarp tų partnerių, kurių finansinė padėtis panaši.

Be to, labai dažnai papildomų rūpesčių kyla dar ir dėl to, kad partneriai skirtingai traktuoja gyvenimą atskirai. Vyrams tai dažnai reiškia progą paįvairinti seksualinį gyvenimą arba dar vieną galimybę palyginti esamą ir buvusią partneres. Juk gyvenant drauge ilgainiui monotonija įsiviešpatauja ir miegamajame.

Moterims pagyvenimas atskirai dažnai reiškia galimybę atsikvėpti nuo rutinos ir sustiprinti priblėsusius jausmus. Jos dažniau negu vyrai, susidūrusios su asmeninio gyvenimo problemomis, stengiasi pačios keistis ir tobulėti. Taigi laikinas pagyvenimas atskirai – gera patirtis ir galimybė įvertinti santuokinio gyvenimo pliusus.

Be to, ir gyvenimo kartu prasmę dažnas įvertina tik tada, kai viso to netenka.

Dvejopa tiesa

Tiesa, partnerių gyvenimas atskirai gali tęstis ne vienus metus. Anot psichologų, tai dažniau veda skyrybų link. Atskirai gyvenantys partneriai netrukus randa kitas antrąsias puses, nutolsta vienas nuo kito, ir santykiai tampa praeitis. Tiesa, pasitaiko ir išimčių, nors greičiau toks gyvenimo būdas – tai proga suprasti, kad partneriai geba apsieiti vienas be kito ir išsiskirti be didesnių kivirčų.

Be to, psichologų teigimu, partnerių negebėjimas gyventi po vienu stogu byloja apie daugybę problemų. Bendra buitis ir kivirčai dėl smulkmenų – tik santykių ledkalnio viršūnė. Pastangos taip gludinti santykius – tai viso labo laikina galimybė išvengti partnerystės problemų arba jų tiesiog nematyti.

Danijos psichologų asociacijos Esbjerge narė, psichologė Simona Michaela Mardari

Jeigu partneriai iš tiesų nori būti drauge, netgi neilgas išsiskyrimas juos išvargina ne mažiau negu gyvenimas kartu. Jie jaučiasi praradę vienas kitą, neranda vietos gyvenime, o žvelgdami į veidus minioje bando atrasti praeiviuose panašių, partnerį primenančių bruožų.

Galiausiai po tam tikro laiko ir pastangų stengiasi išsaugoti jausmus, pradeda suvokti jų ryšį kaip neatsiejamą, grįžta vienas pas kitą bei pamiršę laikiną atokvėpį suvokia, kad seniai negali gyventi vienas be kito.

Įdomu

• Filadelfijos (JAV) universiteto miego laboratorijos apklausų duomenimis, porų miegas kokybiškesnis ir jas rečiau kamuoja košmarai. Be to, vieniši asmenys dažniau užsnūsta prie vairo.

• Pasak Vokietijos įdarbinimo specialistų, drauge gyvenantys partneriai dažniau gauna geresnį darbą, nes būna drausmingesni ir patikimesni. Taip pat sėkmingiau įveikia konfliktines situacijas, mat namie jų laukia antroji pusė, padedanti įveikti sunkumus.

• Paradoksalu, bet vieniši žmonės mylisi rečiau ir jų lytinis gyvenimas ne toks įdomus. Jie dažnai užmiega kamuojami minčių, ar yra geri meilužiai ir ar jų santykiai su nauju partneriu tikri.

• Kartu gyvenantys partneriai maitinasi sveikiau. Vieniši asmenys dažnai linkę užkandžiauti greituoju maistu ir pusgaminiais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder