8 patarimai, kaip derėtis su artimaisiais

8 patarimai, kaip derėtis su artimaisiais

Šeima, giminės, draugai... Netgi bendraudami su artimaisiais galime pasinaudoti profesionalių derybininkų metodais. Harvardo mokslininkų sukurta metodika, iki šiol taikyta tik tarptautiniams bei dalykiniams konfliktams spręsti, puikiai tinka ir įvairiems nesutarimams šeimoje užglaistyti. Mokykimės įtikinti ir siekime konsensuso.

Žodis "derybos" paprastai asocijuojasi su verslu arba diplomatija. Bet kai ginčijamės su vaiku, kuris reikalauja naujo mobiliojo telefono, arba įrodinėjame vyrui, jog atostogos prie Viduržemio jūros geriau nei Karelijoje, vargu ar suvokiame, jog taip pat vedame derybas. Iš tiesų derybos yra mūsų kasdienybė.

Jau keletą dešimtmečių tyrėjai, dalyvaujantys Harvardo universiteto projekte, kuria bei tobulina "derybų be pralaimėjimo" techniką, pagrįstą racionalumu ir apibuse pagarba.

Specialistų nuomone, ji efektyvi ne tik užmezgant bei palaikant diplomatinius kontaktus, bet ir privačiame gyvenime.

Kokie gi tie pagrindiniai principai, kurių vertėtų laikytis derantis su artimaisiais?

1. Būkite realistai.

Tarkime, jūsų vaiką nori pervesti iš sustiprinto matematikos mokymo klasės į paprastą, tačiau jums tai, be abejo, nepatinka. Vis dėlto jūs negalite derėtis, jeigu vaiko pažymiai visą laiką buvo prasti.

Apgalvotos derybos - tai pirmiausiai rūpinimasis savo interesais, minėtu atveju - savo sūnaus interesais, tačiau jeigu jis neįveikia sustiprintos programos...

Geras derybininkas žino, kada pradėti derybas, kada jas nutraukti ir - ypač - kada jų nė nepradėti.

2. Išreikškite savo jausmus ir interesus.

Idealus derybų pozicijos variantas - kad pavyktų kalbėti apie savo jausmus nejaučiant dėl to jokios grėsmės. Jūsų gera draugė nenori paskolinti jums fotoaparato dėl akivaizdžiai išgalvotos priežasties? Širdies gilumoje jūs greičiausia supyksite: vadinasi, ji manimi nepasitiki! Bet jeigu jūsų tikrasis interesas - išsaugoti draugiškus santykius, atsiverkite jai ir papasakokite, ką jaučiate. Tik nesakykite "Tavo atsisakymas mane žeidžia." Verčiau formuluokite taip: "Kai tu manimi nepasitiki, jaučiuosi taip, tarsi mane būtų išdavę."

3. Supraskite kito žmogaus požiūrį.

Tai reiškia pripažinti, kad pokalbininko nuomonė taip pat teisėta, kaip ir jūsų. Diskusijos įkarštyje būna sunku tai pripažinti. Kai jūsų vyras išreiškia norą atostogauti ne prie jūros, o prie ežero, paklauskite savęs dviejų klausimų: "Kodėl" ir "Kodėl ne?"

4. Negrasinkite, nešantažuokite, nemeluokite.

"Jeigu tu nesusitvarkysi kambario, aš išmesiu tavo daiktus pro langą!" Viena iš dviejų: arba jūs įvykdote grasinimą ir susigadinate santykius, arba neįvykdote ir prarandate įtaigumą. Tas pats ir su emociniu šantažu: "Jeigu tu mane myli, turi susitaikyti su tuo, kad su mumis važiuos ir mano sesuo." Tuo jūs partneriui sukeliate tik kartėlį, kurį jis būtinai išreikš vėliau.

5. Pripažinkite savo klaidas.

Pamiršote nupirkti, ko prašė sūnus? Ir nesusidorojote su savo pykčiu kalbėdamiesi su juo? "Manai, kai aš taip užsiėmęs, man rūpi tavo reikalai?!"

Atminkite: savo klaidos pripažinimas niekada nėra silpnumo įrodymas. Tereikia pasakyti: "Man labai gaila, kad pamiršau. Atsiprašau." Kai prisiimate dalį atsakomybės, užkertate kelią negatyviai reakcijai.

6. Palikite partneriui galimybę oriai baigti derybas.

Nestumkite kito žmogaus į beviltišką padėtį: "Aš gi vis tiek lieku teisus!", "Jeigu tik būtum paklausiusi manęs anksčiau!" Nepulkite partnerio: "Tu - egoistas, kuris visada galvoja tik apie save!" Tokios nuodingos frazės skaudžiai žeidžia ir sunkiai pasimiršta.

Panaudokite savo diplomatinius įgūdžius: "Aš žinau, tau buvo sunki diena, bet man taip norėtųsi, kad atrastum jėgų nueiti su manimi pas Petraičius..."

7. Siūlykite keletą sprendimo variantų.

Turėti vos vieną sprendimą - tai žaisti pagal principą "mirtis arba gyvybė". Ir jūs, ir jūsų oponentas stovite priešais tą pačią sieną. Jeigu jūs pasakysite savo viršininkui: "Arba pakeliate man algą, arba išeinu", kokį manevrų lauką jam suteiksite? Tačiau jeigu iš anksto žinosite, kad esate pasirengę derėtis dėl premijos arba papildomų atostogų, pasirodysite kaip lankstus, strategiškai mąstantis žmogus.

Įjunkite vaizduotę. Skatinkite tai padaryti ir savo pokalbininką. Tai leis jums aptarti keletą galimų variantų ir tik tada nuspręsti.

8. Neapgaudinėkite savęs.

Jeigu skambinate draugui norėdami paprašyti paskolinti pinigų, ar esate pasiruošę neigiamam atsakymui ir kitai išeičiai? Paklauskite savęs šito - tai padės jums pasirinkit toną, kuriuo pradėsite derybas.

Efektyvus sprendimas neturėtų būti tik tariamas. Beprasmiška grasinti sutuoktiniui, kad jį paliksite, manydami, jog rytoj sutiksite ką nors geresnio. Mesti darbą ir tikėtis, kad kas nors pasiūlys geriau mokamą. Išmokite atskirti savo norus nuo realybės. Neapgaudinėkite savęs.

Parengė Aras MASIULIS

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder