5 signalai, kuriais kūnas parodo, kad santykiai – nesveiki

5 signalai, kuriais kūnas parodo, kad santykiai – nesveiki

Nesveiki santykiai gadina ne tik psichinę, bet ir fizinę žmogaus sveikatą. Neretai kūnas gali papasakoti apie asmens aplinką kur kas daugiau nei jis pats.

Turbūt nėra nė vieno žmogaus, kuris nepatirtų jokios kūno reakcijos, atsidūręs žeminančiuose ar įžeidžiančiuose santykiuose.

„Prievartų būna įvairaus laipsnio ir plataus spektro, – atskleidė psichoterapeutė Shannon Thomas leidinyje „Insider“, – ir kiekvienas žmogus yra patyręs kokią nors fizinę reakciją į prievartą.“

Štai kokie fiziniai simptomai, anot jos, gali sufleruoti, kad su jūsų romantiškais, šeiminiais ar draugiškais santykiais yra kažkas negerai.

1.  Jaučiatės pažeidžiama

Vienas pirmųjų ir populiariausių požymių, kad žmogus ilgai patiria kažkieno kito psichologinį spaudimą, yra išsekimo jausmas. Visos emocinės aukos jėgos išeikvojamos tam, kad galėtų suvokti manipuliatoriaus veiksmus, atsispirti jiems arba nepadaryti ko nors, kas jį supykdytų.

Psichologinės prievartos auka visada nesąmoningai laukia smūgio. Tokioje aplinkoje neįmanoma atsipalaiduoti ir sukaupti energijos kam nors kitam. Kurį laiką pabuvusi nesveikuose santykiuose, auka gali pradėti jausti fizinius išsekimo, nualinimo simptomus: po akimis atsiranda tamsūs ratilai, veide padaugėja raukšlių, prasideda miego problemos, apima silpnumas, apatija. Viso to reikia manipuliatoriui, nes valdyti pavargusį žmogų yra kur kas lengviau.

2. Nepaaiškinami kūno skausmai ir odos sudirgimai

Gyvenimas nesveikuose santykiuose – tai nuolatiniai emociniai ir hormoniniai „amerikietiški kalneliai“. Adrenalino, kortizolio, dopamino lygis nuolat svyruoja, vėliau tai pasireiškia įvairiais kūno simptomais. Psichologinio spaudimo auką gali kankinti migrena, neįprasti kūno skausmai, ypač krūtinės srityje, kurie atsiranda ir pranyksta savaime, aknė, kurios anksčiau nebūdavo, odos paraudimai, niežėjimas.

Pasak Sh. Thomas, kai kurioms jos klientėms dėl nesveikų santykių prasidėdavo autoimuninės ligos.

Nepaisydamas to, žmogus gali ilgą laiką ignoruoti tuos simptomus ir įtikinėti save, kad dėl to kaltas nuovargis darbe, oro permainos, amžius ar bet kokie kiti veiksniai. Sutikti su tokiais paaiškinimais juk yra kur kas paprasčiau, nei pripažinti, kad sveikatai kenkia santykiai su partneriu.

Pajutus bet kokį fizinį negalavimą, pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją. Jeigu ištyręs jis nustatys, kad paciento skundams nėra objektyvių priežasčių ir su jo organizmu viskas gerai, tada galima kalbėti apie psichosomatiką ir kreiptis į psichoterapeutą.

3. Virškinimo problemos

Kita galima organizmo reakcija į nesveikus santykius – virškinimo sutrikimai. Skrandis gali liautis įsisavinti produktus, kuriuos anksčiau valgėte be problemų. Dirglus žarnynas, pilvo pūtimas, apetito praradimas arba nuolatinis alkio jausmas – visa tai gali būti psichologinės būsenos pasekmės, žinoma, jeigu nėra kitų medicininių priežasčių.

4. Raumenų įtampa

Susikaustymas ir raumenų įtampa – labai rimti signalai, bylojantys apie tai, kad žmogus jaučia nuolatinį nerimą. Tai gali pasireikšti reguliariais raumenų skausmais, nors verta prisiminti, kad juos skatina ir nejudrus gyvenimo būdas.

Kūnas gali daug papasakoti apie žmogaus psichinę būseną nesąmoningais neverbaliniais signalais. Nesveikų santykių auka dažnai sėdės ar stovės uždarose pozose, instinktyviai šalinsis partnerio, nesugebės tinkamai atsipalaiduoti.

5. Koncentracijos, kalbos ir atminties sutrikimai

Psichologinės prievartos aukos smegenys visada būna didesnės parengties būsenos. Jos sprendžia, ką reikės atsakyti manipuliatoriui, jeigu jis pradės ginčą, kaip gintis, kaip pataisyti santykius ir išvengti dar didesnio jų pablogėjimo. Visiškai natūralu, kad nebelieka resursų sukoncentruoti dėmesiui į ką nors kita. Anot Sh. Thomas, daugumai jos klienčių iš žeminančių santykių buvo sunku įsiminti informaciją, suvokti perskaitytą tekstą.

Psichologinės prievartos aukos paprastai nustoja pasitikėti savimi, abejoja savo reakcijomis, žiniomis ir prisiminimais. Psichoterapeutė aiškina, kad fiziniai simptomai ir kognityvinės problemos kartais išlieka ir po to, kai nesveiki santykiai būna nutraukiami.

Žmogus dar ilgai gali patirti sunkumų bendraudamas su žmonėmis, nesugebėti priprasti prie to, kad nebereikia kruopščiai parinkti žodžių ir bijoti reikšti savo nuomonės. Visa tai pataisoma: reikia susikoncentruoti į darbą su savo psichologinėmis būsenomis ir duoti sau laiko persiorientuoti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder