Saldumo pojūčio susilpnėjimas po tonzilių operacijos. Ar tai praeis?

Saldumo pojūčio susilpnėjimas po tonzilių operacijos. Ar tai praeis?

"Po tonzilių operacijos (anginos), nejaučiu saldumo. Operacija vyko balandžio 3 dieną, o kad nejaučiu skonio pastebėjau praėjus kelioms dienoms.

Nuo ko tai gali būti ir ar tai išgydoma?

Pagarbiai, Antonas"

Gydytojas Ričardas Sabūnas:

Praėjus savaitei po operacijos ligonis blogiau jaučia saldumą ir abejoja, ar tai yra operacijos komplikacija. Galvoju, kad tai yra lėtinio tonzilito pasekmė, nes praėjo nedaug laiko po infekcijos židinio pašalinimo. Tie sutrikimai turėtų praeiti.

Lėtinis tonzilitas – tai lėtinė liga, pasireiškianti pastoviu gomurio tonzilių(migdolų) uždegimu, kurį sukelia auksinis stafilokokas – 70% atvejų, hemolyziniai streptokokai – 20% atvejų, o kiti mikrobai ir virusai – 10% atvejų. Skiriamos dvi tonzilito formos: paprasta bei toksinė-alerginė. Minėti tonzilito sukelėjai ir išskiria toksinus, kurie sukelia organizme intoksikaciją bei alergiją.Taip pažeidžiamos ne tik tonzilės, bet ir širdis, ypač vožtuvai (atsiranda širdies ydos), sąnariai, kraujagyslės, nervų sistema, inkstai.

Ligonį kankina subfebrili temperatūra, bendras silpnumas, nuovargis, raumenų, širdies ploto, sąnarių, strėnų, galvos skausmais. Kraujo tyrimuose stebimas padidėjęs eritrocitų nusėdimo greitis, leukocitozė.

Apžiūrint, tonzilės kiek paraudusios, su gleivingom apnašom, paspaudus jas, sunkiasi pūliai. Tokios tonzilės ir šalinamos kaip infekcijos židiniai.Bet tai naišsprendžia visų lėtinio tonzilito problemų.

Kaip tik atsranda antrinis gleivinės imunodeficitas, pasireiškiantis veido daubų uždegimais, alerginėmis kvėpavimo takų ligomis. O tai turi įtakos skonio jutimams. Priminsiu, kad skonio ląstelės grupuojamos į skonio svogūnėlius, esančius liežuvio, gerklės paviršiuose. Liežuvio gleivinės paviršiuje yra skonio spenelių, kuriuose išdėstyti minėti skonio svogūnėliai, o jų dėka jaučiamas skonis.

Žmogus gali atskirti mažiausiai penkis skirtingus skonius: saldų, rūgštų, kartų, sūrų ir pikantišką. Skonio jutimai yra visame liežuvio paviršiuje. Pavyzdžiui, liežuvio galiukas geriausiai atpažįsta saldų skonį.Tuo tarpu sūrus ryškiausiai jaučiamas dviejų priekinių liežuvio trečdalių pakraščiuose, rūgštus - užpakalinio liežuvio trečdalio pakraščiuose, o užpakalinis liežuvio trečdalis jautriausias karčiam skoniui. Hipogeuzija vadinamas susilpnėjęs skonio jutimas.

Vyresnio amžiaus žmonės neretai vartoja vaistus, sukeliančius gleivinės sausumą. Dėl to blogiau jaučia saldų ir sūrų skonį. Dažniausiai pasitaiko pakitęs skonis. Pagrindinės šio sutrikimo priežastys: virusinės, bakterinės ligos, pažeidžiančios burnos, gerklės, veido daubų gleivines (sloga, sinusitas, angina, stomatitas, liežuvio uždegimas, dantų patologija), rečiau – rūkymas, vaistai (antibiotikai, antidepresantai).

Taigi, priežastys panašios kaip ir lėtinio tonzilito, kuris atsiranda susilpnėjus imunitetui po stresų, pervargimo, dažnų peršalimų, kitų sekinančių ligų. Todėl turime nuolatos mokytis įveikti stresą, atstatyti jėgas po sunkių darbų, grūdintis, sportuoti, pabūti gamtoje, sveikai maitintis, kartais prie to pridėti vitaminų su mikroelementais.

Labai svarbi burnos, gerklės, nosies higiena: skalavimai, praplovimai.Taip pat rekomenduojama profilaktiškai apsilankyti pas stomatologą dėl galimų infekcijos židinių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder