Nuo ko saugo didžiausias trūkumas?

Nuo ko saugo didžiausias trūkumas?

"Turiu tokį trūkumą - vengiu bendrauti su žmonėmis ir visada jaučiuosi labai nesmagiai kompanijoje, kur yra daug nepažįstamų, nors kai joje atsiduriu - nieko baisaus lyg ir nenutinka. Tačiau vis sugalvoju priežasčių nenueiti į gimtadienį, kokį nors kitą susitikimą ar renginį. Kartais tai trukdo mano darbui ir, aišku, karjerai, kartais pagadina santykius ir su gerais draugais. Nežinau, ką daryti, kaip pasikeisti, patarkite..."

Didžiausia žmogaus silpnybė suteikia jam saugumo pojūtį. Silpnybė jį saugo - bet ir neleidžia realizuoti turimų galimybių. Tai pasakytina apie daugumą iš mūsų. Vis dėlto tai ne priežastis net nebandyti taisyti padėties. Taip, tai padaryti sunku, tačiau daug kam pavyksta.

Taip tvirtina visi asmeninio tobulėjimo treneriai. Pabandykite pasinaudoti šiais jų patarimais.

1. Nesate tobulybė. Priimkite tai.

Mes lengvai sutinkame su teiginiu, kad žmogus netobulas. Kartu sunkiai pripažįstame būtent savo trūkumus. Bijome juos parodyti. Taip yra dėl nesaugumo jausmo: trūkumai, netobulumai verčia mus jaustis pažeidžiamus.

Šis jausmas savo ruožtu pažadina daug kitų bauginančių emocijų, kurias, suprantama, labai nemalonu jausti.

Daugelis asmeninio tobulėjimo trenerių siūlo į šį reikalą pažvelgti kiek kitu kampu. Jie siūlo pajungti savo trūkumą savo naudai. Kaip tai padaryti? Nevengti tų nemalonių jausmų, o juos priimti ir išjausti. Tam, žinoma, reikia drąsos, tačiau siekti rezultato - verta.

2. Suvokite, kodėl norite keistis, ką jums tai duos.

Kodėl nusprendėte įveikti savo trūkumą (pvz., nuolat vengti nepažįstamų žmonių)? Įvardinkite priežastis maksimaliai konkrečiai. Kas pasikeis jūsų gyvenime, ką darysite ir jausite, kai atsikratysite trūkumo? Kokios naudos jums duos pokyčiai?

Tarkime, žmogus dažnai neįvykdo savo įsipareigojimų. Kas pasikeis, jeigu jis to nebedarys? Liausis apgaudinėjęs save ir kitus žmones. Nejaus kaltės. Pradės gerbti save. Pajaus aplinkinių dėkingumą ir pagarbą. Gyvens geriau. Argi dėl to neverta pasistengti?

3. Supraskite, kokią naudą jūs gaunate iš savo didžiausio trūkumo.

Didžiausias žmogaus trūkumas suteikia jam saugumo jausmą. Metas išsiaiškinti, kokią naudą jis duoda.

Mūsų silpnybės ir trūkumai vystosi palaipsniui. Tai mūsų būdas susidoroti su iššūkiais, kuriuos kelia pasaulis, visuomenė, gyvenimas. Paklauskite savęs: kokiam tikslui tarnauja šis trūkumas? Kaip jis jums padeda? Pagalvokite, nuo ko jis jus gelbsti ir slepia.

Tai nėra lengvi klausimai. Mąstydamas apie tai, žmogus jaučiasi pažeidžiamas. Tačiau būtent suvokimas, kokią naudą mums duoda pagrindinis trūkumas, įgalina sužinoti, ar jo teikiamos "paslaugos" išties mums reikalingos.

4. Panaudokite savo stiprybę.

Laikas atkreipti dėmesį ir į savo dorybes, stipriąsias charakterio savybes. Įvardinkite jas. Jeigu niekas neateina į galvą - kreipkitės į draugus, artimuosius arba kolegas. Paprašykite juos įvardinti 3-5 jūsų geriausius bruožus. Net jeigu ir pats galite sudaryti tokį sąrašą, svarbu pasidomėti ir kitų nuomone - ji gali skirtis.

Turint savo stiprybių sąrašą, galima eiti toliau. Paklauskite savęs, kaip tas dorybes būtų galima panaudoti kovoje su trūkumais. Mūsų protas daug ką sugeba - reikia įtraukti jo rezervus.

Jeigu tarp jūsų dorybių yra gebėjimas veikti, logiškas žingsnis - pažvelgti į silpnybę kaip į kliūtį, kurią reikia įveikti. Ši mintis padės perjungti smegenis į veiksmo režimą. Tada jūs suprasite, kad, likdami nuošalyje, praleidžiate galimybę realizuoti savo užslėptą talentą bendrauti su žmonėmis.

5. Paprašykite artimuosius, kad jus palaikytų.

Kiekvienas žmogu turi stiprybių ir silpnybių. Jūsų draugai bei artimieji - taip pat. Paprašykite jų pasidalinti patirtimi, kaip jiems pavyko įveikti savo trūkumus, pasinaudokite jų patarimais ir palaikymu.

Pasistenkite tarp draugų rasti tą, kuris sutiktų jus pakontroliuoti ir neleistų nukrypti nuo kelio. Tai pagreitins ir palengvins darbą su savimi.

Lengva nebus. Turėsite susitikti akis į akį su savo baimėmis, abejonėmis, - tuo, kas verčia jus jaustis pažeidžiamą. Jums teks keistis, o keistis visada baisu. Tačiau permainos, šiaip ar taip, neišvengiamos, todėl geriau ne plaukti pasroviui, o pasistengti, kad pokyčiai būtų jums naudingi ir padarytų gyvenimą geresnį.

Kita medalio pusė

Kartais žmogus laiko savo trūkumais savybes, kurios visai nėra trūkumai. Pavyzdžiui, noras pabūti vienam, patenkinti savo poreikį pailsėti nuo žmonių, nuo bendravimo ir pan. Jeigu jūs gyvenate taikoje su savimi ir keisti save norite tik dėl aplinkinių (nenorite jų nuvilti), - pagalvokite, ar išties kalbate apie savo trūkumus.

Kiekvienas žmogus turi teisę turėti savo poreikių, polinkių, charakterio ypatumų, savaip jaustis, norėti skirtingų dalykų.

Daugelis iš mūsų paskiria per daug laiko stebėti kitiems, ieškoti tarp jų "teisingų" pavyzdžių, sektinų idealų, kad juos atitiktume ir netgi pranoktume. Tie patys asmeninio tobulėjimo treneriai nuolat kartoja, jog kur kas produktyviau būtų nesiblaškyti rūpinantis svetimais "pasiekimais". Juk galų gale žmogaus trūkumai, jo netobulumas ir yra jo unikalumas. Netobulumas daro mus autentiškus. Jis gali ką nors atstumti, tačiau kai ką ir žavėti, pritraukti. Jeigu bandysite atitikti idealą, tuomet savyje matysite tik trūkumus ir paklydimus.

Kaip visuomet, kiekvienam žmogui pačiam tenka nuspręsti, kur tas aukso vidurys, kai paisoma ne tik kitų, bet ir savo poreikių (ar atvirkščiai).

Klausimus prašome siųsti adresu [email protected]. Dėl individualios konsultacijos teiraukitės tel. 8 685 78601 (psichoterapeutė Vilma Mažeikienė).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder