Kaip atsispirti manipuliacijoms?

Kaip atsispirti manipuliacijoms?

Kodėl kartais elgiamės pagal kito žmogaus norus kenkdami sau, tarsi būtume praradę savo valią?

Todėl, kad tampame manipuliacijų aukomis. Manipuliatorius įveikia mūsų valią dažniausiai taikydamas į kaltės jausmą. Siekdamas naudos sau, jis bando priversti kitą jaustis nepakankamai geru žmogumi. Norėdami nusikratyti šio jausmo, mes vykdome prašymus pamiršdami save ir galvodami apie svetimus poreikius.

Komunikacijų strategijų ekspertas, knygos "Kaip efektyviai bendrauti ir elgtis su sunkiais žmonėmis" autorius Prestonas Ni (Preston Ni) siūlo: jeigu žmogus kaip įmanydamas stengiasi, kad jūs pasielgtumėte taip, kaip reikia jam, pateikite keletą paprastų klausimų:

"Ar čia tavo klausimas, ar teiginys?"

"Ar manai, kad tai sąžininga mano atžvilgiu?"

"Ar manai, jog aš apie tai galiu turėti savo nuomonę?"

"Ar manai, kad galiu rinktis ir spręsti pats?"

Šie klausimai - tarsi veidrodis, kuriame manipuliatorius gali pamatyti tikrąjį savo ketinimą. Tačiau esama ir tokių, kurie nė nesiklausys jūsų. Tokiu atveju turite diplomatiškai, tačiau tvirtai pasakyti "ne".

Psichoterapeutė Siuzan Fovard (Susan Forward) knygoje "Emocinis šantažas" rašo: "Kad sėkmingai atremtumėte manipuliaciją, turite sutikti su "blogos mergaitės", "vyro egoisto" arba "nedraugiško kolegos" vaidmeniu. Kitaip tariant, atsisakyti idealaus savo paties paveikslo. Tai galėsite padaryti tik suvokę savo vertę. Laisvė būti savimi yra kur kas svarbiau nei malonumas jaustis "mielam" ir "maloniam" manipuliatoriaus akyse."

S. Fovard išskiria tokius manipuliatorių tipus.

Budelis

Jis grasina jums nemalonumais. Pavyzdžiui: "Jeigu tu mane paliksi, daugiau nebepamatysi savo vaikų".

Auka

Jis žada pakenkti sau, jeigu jūs atsisakysite elgtis taip, kaip nori jis. Pavyzdžiui: "Jeigu tu mane paliksi, aš nusižudysiu."

Kankinys

Jis stengiasi padaryti jus atsakingą už savo kančias. Pavyzdžiui: "Pažiūrėk, iki ko tu mane privedei!"

"Nereikia bandyti nei gelbėti, nei perauklėti manipuliatoriaus - tai ne jūsų užduotis. Atminkite, kad kiekvienas pats renkasi kelius į laimę", - teigia S. Fovard. Neutralizuokite jums peršamą atsakomybę už kito žmogaus problemas suvokdami, kad jos egzistuoja nepriklausomai nuo jūsų.

Kita vertus, neskubėkite vadinti manipuliatoriais tų, kuriuos iš tikrųjų nepelnytai palikote be dėmesio. Ypač tai aktualu šeimoje. Esant nepasitenkinimui, verčiau aptarkite ir iš naujo nusistatykite tarpusavio santykių principus.

Psichoterapeutas Žakas Salomė (Jacques Salome) pateikia tokį pavyzdį. Žmona vyrui priekaištauja, kad laisvalaikiu jis renkasi savo hobį, užuot praleidęs laiką namuose kartu su ja ir vaikais. Suprantama, kad moteris jaučiasi palikta ir nemylima. Tokiu atveju porai verta: 1) prisiminti, kad labai svarbi ir kiekvieno šeimos nario asmeninė laimė (ji skatina ir abipusę meilę); 2) aptarti laiką, kurį praleis kartu, bei laiką, kurį praleis atskirai, pareigų pasiskirstymą ir pan.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder