Išankstinis laidotuvių planavimas: už ir prieš

Išankstinis laidotuvių planavimas: už ir prieš

Nors laidotuvės visuomet išliks graudi tema, Vakarų Europos gyventojai vis dažniau iš anksto sutaria dėl laidojimo ceremonijos detalių ir netgi apmoka savo būsimų laidotuvių išlaidas. Tačiau Lietuvoje ši tema išlieka tabu, o netekties valandą vaikai ir artimieji dažnai ginčijasi, kaip derėtų atsisveikinti su mirusiuoju. Apie ką vertėtų pasikalbėti su artimaisiais prieš paliekant šį pasaulį?

Vakarų Europos šalyse vis dažniau sudaromi laidojimo planai reiškia, kad pats žmogus susikuria savo laidojimo planą ir pasirenka norimas paslaugas, taip pat savarankiškai apmoka avansą ar visą laidotuvių ceremoniją. Tokiu būdu šie rūpesčiai po jo mirties neužgula artimų žmonių pečių.

Tačiau Lietuvoje laidotuvių tema vengiama ir dažniausiai atidėliojama, nors daugybė sprendimų turi būti priimti iki atsisveikinant amžiams. Todėl netekties momentu artimieji turi priimti daugybę delikačių ir dažnai komplikuotų sprendimų, kuriuos svarstyti jie tiesiog neturi žinių ir patirties. Nors tokiose situacijose siekiama vieningo tarpusavio sutarimo, vis dėlto padėtį dar labiau apsunkina nežinojimas ir šokas.

Tik mažuma laidojančių artimuosius žino jų valią

Lietuvoje iš anksto kalbėtis su artimaisiais apie laidotuves yra tabu – šios temos vengiame kaip ir pačios mirties. Jauni žmonės veja laidotuvių temą, norėdami pasimėgauti prieš akis esamo gyvenimo džiaugsmais. Vyresni nustoja kalbėti apie paskutinę kelionę, susidūrę su vaikų baimėmis ir nenoru aptarinėti šią temą. „Vilniaus laidojimo namų“ vadovas Bronislovas Polonskis pastebi, kad tik labai nedidelė dalis žmonių, laidojančių savo artimuosius, tiksliai žino velionio valią: kokius drabužius laidojimui parinkti, kokią muziką užsakyti, kur užsakyti kapavietę, ir – ar laidoti, ar kremuoti.

„Skirtingos kartos laidojimo ceremoniją įsivaizduoja visiškai priešingai. Užuot tiksliai vykdę mirusiojo valią, giminaičiai neretai įsivelia į ginčus ar netgi pykčius, nes įprastai mirusiojo bendraamžiai laidotuves įsivaizduoja vienaip, o jaunesni giminaičiai – kitaip“, – pasakoja laidojimo namų vadovas.

Laidojimo planu siūlo pasirūpinti anksčiau, nei testamentu

Laidojimo plano turėjimas reiškia, kad galite apmąstyti ir dėl laidojimo detalių susitarti su artimaisiais. Taip pat iš anksto galima paskaičiuoti, kiek tiksliai lėšų reikės skirti tokiam planui įgyvendinti. Arba – pasirašyti išankstinę laidojimo paslaugų sutartį, kurioje galima numatyti ir avansinių mokėjimų grafiką. „Laidojimo planą galima būtų palyginti su išankstiniu asmens testamento sudarymu – artimiesiems nebereikia svarstyti ir spėlioti, ko būtų norėjęs velionis, nebereikia rūpintis ir išlaidomis laidotuvėms. Tai pagrindinė priežastis, kodėl žmonės užsienio šalyse stengiasi sudaryti išankstines laidojimo sutartis su avansiniais mokėjimais. Pastebėjome, kad kuo aiškiau būna aptartas laidotuvių planas, tuo atsakingiau artimieji jo laikosi. Kai išėjusiojo valia yra aiški, išvengiama didžiosios dalies rūpesčių, kurie mirus žmogui staiga užgula artimiausių žmonių pečius“, – sako laidotuvių ekspertas.

Užsienyje populiarėja išankstinis susitarimas dėl laidotuvių detalių ir apmokėjimo

Pasak B. Polonskio, Vakarų Europoje turėti laidojimo planą tampa didesnės asmeninės brandos ir atsakomybės įrodymu. Svarbius įvykius žmonės planuoja iš anksto, tad turi galimybę aptarti su artimaisiais ir savo pačių laidotuves. Vis dažniau žmonės ne tik iki smulkmenų suplanuoja savo laidotuves, bet ir iš anksto sutaria su pasirinktais laidojimo namais. Tuo pačiu metu jie sudaro išlaidų padengimo sutartį, pagal kurią avansiniai mokėjimai už laidojimo paslaugas gali būti sumokami per keletą metų. Tokiu būdu pasirūpinama, kad netekties atveju artimiesiems būtų kuo lengviau surengti atsisveikinimą, o sielvarto momentu nesiblaškyti abejonėse ir spėliojimuose.

Net 70 proc. olandų iš anksto apmoka už savo laidotuves

Laidotuvių ar dar kitaip vadinamus gyvenimo pabaigos (angl. life-end) planus su išankstinio apmokėjimo galimybe (pre-paid) laidojimo paslaugų teikėjai siūlo daugelyje išsivysčiusių šalių – JAV, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Olandijoje. Tiesa, ne visur šišankstinis apmokėjimas yra vienodai populiarus. Tokio pasirinkimo lydere galima laikyti Olandiją – net 70 proc. šios šalies gyventojų turi iš anksto apmokėtą laidojimo planą.

Laidojimo planu pasirūpina trečdalis našlių ir tik 8 proc. vedusių ar išsiskyrusių

Didžiojoje Britanijoje tokį planą turi apie 1,3 mln. žmonių. 2017 m. atliktas tyrimas parodė, jog didžiausią procentą tarp įsigyjančių laidojimo planus sudaro našliai, jau netekę antrosios pusės ir turintys artimojo laidojimo patirtį. Tyrimas taip pat parodė, kad laidojimo planą turi kas trečias (30 proc.) našliu likęs sutuoktinis, tuo metu tokį planą turi tik 8 proc. vedusių ar išsiskyrusių žmonių.

Laidojimo planų scenarijams įtakos turi ir amžius. Tyrime pažymima, jog populiariausi laidojimo planai yra tarp žmonių, vyresnių nei 50 m. (13 proc.). Kitose amžiaus grupėse ši paslauga populiarėja su amžiumi: ją užsako 2 proc. jaunesnių, nei 44 m., žmonių turi laidojimo planą, taip pat 3 proc. – tarp žmonių, kuriems yra nuo 45 iki 50 metų.

Įdomu tai, kad išankstiniu laidotuvių planu vienodai rūpinasi vyrai ir moterys. Detalų tyrimą galite rasti: https://www.funeralzone.co.uk/funeral-planning-in-the-uk

Lietuviai tik pradeda atviriau kalbėti apie paskutinės kelionės scenarijų

Kaip pataria „Vilniaus laidojimo namų“ vadovas, laidojimo planai gali apsaugoti artimuosius nuo papildomo streso, kai reikia priimti sudėtingus organizacinius sprendimus emociškai sunkiausiu laikotarpiu. „Artimiesiems nereikės spėlioti, kokia galėjo būti jūsų valia ir jaudintis, ar tikrai ji vykdoma. Pasikalbėję su artimaisiais būsite tikri, jog jie žino jūsų lūkesčius“, – sako B. Polonskis.

Ekspertas pasakoja, kad vis dažniau išgirsta žmonių prašymus iš anksto aptarti laidojimo procedūros detales ir kainas. Dažniausiai brandaus amžiaus žmonės kreipiasi norėdami pasitarti dėl savo norų ir galimybių, pasidomi kainomis, apžiūri patalpas. „Mirties temos nereikia vengti, atvirkščiai – pasikalbėti su artimiausiais šia tema tiesiog būtina. Net jei jums liko gyventi dar ilgus dešimtmečius, verta apsikeisti nuomonėmis ir aptarti dalykus, kurie jums rūpi. Pasistenkite kalbėtis konstruktyviai, būkite dalykiški, praktiški ir pokalbiui su artimaisiais pasiruoškite iš anksto”, – pataria laidojimo namų vadovas.

Jo teigimu, neretai po tokio pokalbio seka kitas logiškas žingsnis – apskaičiuojama, kiek visa ceremonija gali kainuoti. Pasitarus su laidojimo namais, galima sudaryti tikslų laidojimo planą, kuriame bus matyti, kokios išlaidos laukia, todėl joms bus galima pasiruošti iš anksto.

Nuo ko pradėti?

Laidojimo planą geriausia sudarinėti kartu su pasirinktų laidojimo namų ekspertais. Pasirinkite profesionalus, kurie ne tik atsakys į jūsų klausimus, bet ir patys parekomenduos vienus ar kitus sprendimus ir palengvins pasirinkimą. Sudarius laidojimo planą, beliks nuspręsti, ar bus reikalinga išankstinio laidojimo paslaugos sutartis su avansiniais mokėjimais, ar šį rūpestį patikėsite kažkam iš savo artimųjų. Patariame apie šiuos savo sprendimus informuoti kaip įmanoma daugiau artimų asmenų, taip pat pasirūpinti notaro patvirtintu įgaliojimu tam asmeniui, kuriam patikite laidotuvių planavimą, jeigu tai nėra pirmos giminystės ryšiais su jumis susijęs asmuo“, – rekomenduoja B. Polonskis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder