Audrius Morkūnas: "Ne pinigai yra turtas, o laimingų vaikų šypsenos"

Audrius Morkūnas: "Ne pinigai yra turtas, o laimingų vaikų šypsenos"

Ar Lietuvoje dar stebimasi, kad ne mama, o tėtis nedirba įprasto darbo ir prižiūri vaikus? To paklausėme dviejų vaikų tėčio, asociacijos "Kitoks vaikas" valdybos nario Audriaus Morkūno.

Audriau, kai jūsų žmonės klausia, kuo gyvenime užsiimate, ir jūs atsakote - "Dirbu tėčiu", kokios reakcijos sulaukiate?

Aplinkiniams dar nelabai tai įprasta, bet čia turbūt mūsų kartos žmonių problema. Kai mes augome, nedažnai matydavome, kad šeimoje tėvas dirba tėvu ir augina bei auklėja vaikus; tai būdavo palikta motinos atsakomybei.

Ar yra tekę dėl to pasijusti nejaukiai?

Kai kada. Pasakius, kad "dirbi tėčiu", žmonių žvilgsniai parodo nesupratimą. Mūsų visuomenėje dar vyrauja nuomonė, kad tėčiai turi dirbti ir nešti pinigus šeimai, o vaikus turi auginti mamos ar seneliai. Po mūsų šeimos patirties supratau, kad ne pinigai yra didžiausias pasaulyje turtas, o laimingų vaikų šypsenos. To pasigendu mūsų visuomenėje.

Kita vertus, jau pastebiu, kad po truputį požiūris į tėvystę keičiasi į gerają pusę. Vis dažniau girdėti, kad jauni tėčiai imasi tėvo darbo, o mamas paleidžia siekti karjeros. Visuomenėje toks poelgis tampa vis labiau suprantama.

Sakote - "imasi tėvo darbo". Kaip įvertintumėte - sunkus ar lengvas tai darbas?

Kas pabando, - pamato, kad tai nelengvas darbas.

Papasakokite apie savo atžalas.

Mes turime du šaunius vaikus, dukrą ir sūnų. Dukrai 12 m., o sūnui 9 m. Dukra mokosi 6 klasėje, viskas jai sekasi puikiai. Sūnus mokosi 2 klasėje. Jam nuo 3 metų yra nustatytas įvairiapusis raidos sutrikimas. Sūnui sustojo kalbos raida, jis bijojo stipresnių garsų, nenorėjo bendrauti, žalojo save ir t. t. Tad nuo to laiko mūsų šeimos gyvenimas pasikeitė, teko visą laiką ir finansus skirti sūnui - tyrimams, terapijoms, užsiėmimams ir mokymams. Sutarėme su žmona, kad ji dirba toliau, o aš atsisakau darbų ir visą laiką skiriu vaikui.

Sužinoję diagnozę, pradėjome taikyti ABA terapiją, kuri mums padėjo sutvarkyti vaiko elgesį, pasivyti bendraamžių raidą, grąžinti kalbą ir jos supratimą. Šiuo metu yra dar likę kai kurių dalykų, kurie trukdo sūnui visiškai įsilieti į bendraamžių aplinką, bet apskritai manau, mes esame pasiekę visai nemažai. Vien tai, kad sūnus mokosi bendroje klasėje, pagal bendrą programą ir kad visai neblogi jo pasiekimai, - džiugina. Mokytoja labai giria jo pastangas.

Jūs daug dėmesio skiriate sūnui. Ar nepyksta dukra?

Stengiuos kuo daugiau dėmesio skirti jiems abiem, padalinti jį po lygiai, tik ne visada pavyksta kaip norisi. Matau, kad dukra gauna mažiau dėmesio, ir dėl to ji kai kada pyksta. Aiškiname, kad tai dėl situacijos su broliu. Mes visi labai norime jam padėti.

Ar laikotės kokių nors apibrėžtų auklėjimo principų, koncepcijų?

Apibrėžtos auklėjimo filosofijos neturiu. Visada vaikams sakau: nesusidarykite iš anksto neigiamos nuomonės, galbūt verta pabandyti, pasižiūrėti ir vėliau pasakyti "ne".

Kaip apibūdintumėte tėvo vaidmenį šeimoje, vaikų gyvenime?

Tėvas šeimoje, manau, turi būti saugumo ir tvirtumo simbolis. Vaikai turi jausti, kad tėtis visada ateis į pagalbą.

Tėvo ir mamos misija šeimoje, manau, yra vienoda. Kiekvienas turi savo užduočių, bet svarbiausia tai, kad visa šeima būtų laiminga ir visiems būtų gera gyventi kartu. Svarbiausia - abiem tėvams sutarti, kaip bus auklėjami jų vaikai, ir laikytis vienodų taisyklių.

Kaip išmokti būti geru tėvu, jei neturėjai labai gero pavyzdžio?

Išmokti visko galima, o geru tėčiu tapti, manau, reikia kantrybės. Iš savo auklėjimo vaikystėje reiktų paimti viską, kas buvo geriausia, ir pabandyti pritaikyti šiuolaikiškai aplinkai ir šiuolaikiniams vaikams, taip pat nepamirštant įterpti naujovių ir linksmų staigmenų, nes jos vaikams patinka.

Kalbino Andromeda MILINIENĖ

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder