Apsaugos kremai - būtini

Apsaugos kremai - būtini

"Sveiki, esu blyškios odos, beveik neįdegu, tad, kaip suprantu, apsauginiai kremai nuo saulės man yra būtini. Tačiau esu girdėjusi, jog tokiuose kremuose esantys chemikalai, kaitinami saulės, virsta laisvaisiais radikalais, kurie kenkia odos ląstelėms ir taip sukelia odos vėžį. Ar vis dėlto nevertėtų baimintis? Kokį minimalų saulės spindulių filtrą (SPF) reikėtų rinktis turint labai šviesą odą bei apgamų? Nuo kokio amžiaus vaikams reikia pradėti naudoti apsauginį kremą?"

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja dermatovenerologė Jolanta ČESIENĖ: "Apsauginių kremų nuo saulės pramonė sparčiai plečiasi, atliekami vis nauji tyrimai ir atrandamos vis naujesnės ir saugesnės medžiagos, saugančios odą nuo žalingo UV poveikio. Šiuo metu jau galima nusipirkti kremų, kuriuose yra mineraliniai filtrai, ir tai nėra cheminės medžiagos. Blyškios odos žmonėms (mes juos vadiname 1-2 fototipo žmonėmis) būtina naudoti apsauginius kremus. Deginantis saulėje reikėtų naudoti ne mažesnį nei 50+ SPF kremą ir teptis kas 2 val. Neinant į saulę užtektų 30 SPF turinčio kremo.

Vaikai - tai ta amžiaus grupė, kurią labiausiai reikėtų saugoti nuo saulės. Kūdikių vežimėliai, taip mūsų mėgstamos vąšeliu nertos kepuraitės neapsaugo nuo saulės. Pagal Amerikos dermatologų asociacijos rekomendacijas, saulė yra draudžiama vaikams iki 2 metų amžiaus. Apsauginiai kremai yra rekomenduojami nuo 6 mėn. ir tik tie, kurie yra skirti vaikams. Svarbu nepamiršti patepti galvytės sklastymo."

Parengta pagal www.vlmedicina.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder