Užgeso Gabrielius Landsbergio-Žemkalnio žmonos gyvybė

Užgeso Gabrielius Landsbergio-Žemkalnio žmonos gyvybė

Rugsėjo 14 dieną Melburne (Australija), sulaukusi 90 metų po sunkios ligos mirė Danutė Žemkalnienė – 2017 metų gruodį mirusio žymaus lietuvių išeivijos veikėjo Gabrieliaus Žemkalnio, Vytauto Landsbergio brolio, žmona.

1948 metais kartu su vyru į Australiją išvykusi D.Žemkalnienė buvo aktyvi vietos lietuvių bendruomenės narė ir ištikima vyro bendražygė, rėmusi jo veiklą, vykdavusi kartu į sudėtingas keliones pas Sibiro lietuvius. Žemkalnių šeimos dėka į Lietuvą grįžo daug buvusių tremtinių bei jų vaikų. Velionė itin jautriai išgyveno kiekvieno, kuriam padėjo grįžti į tėvų žemę, istoriją, rūpinosi tolesniu jų likimu, todėl ypač aktyviai kartu su vyru visokeriopai rėmė Vilniaus lietuvių namus, kur mokosi buvusių tremtinių vaikai.

Šios mokyklos bendruomenė liūdi dėl D. Žemkalnienės netekties. Mokytoja Edita Juozėnienė prisimena: „Ponia Danutė daug metų buvo mūsų mokyklos globėja, drauge su vyru Gabrieliumi nuoširdžiai rūpinosi sugrįžusiais į Lietuvą tremtiniais ir jų vaikais: ieškojo galimybių pagerinti jų gyvenimo ir mokymosi sąlygas, rėmė mokinių ir mokytojų kūrybinius projektus. Ypač džiaugėsi pirmaisiais jų ištartais lietuviškais žodžiais, sudainuota lietuviška daina, sušoktais šokiais su tautiniais kostiumais ar sukurtais rankdarbiais. Jautėme ponios Danutės atkaklų žemaitišką charakterį ir jaunatvišką energiją. Atvykusi į mokyklą ji visada pakalbindavo mokinius (daugelį jų asmeniškai pažinojo), darbuotojus. Mums, mokytojams, ji visada surasdavo įkvepiančių žodžių, jie mus lydi ir stiprina iki šiol.“

Iki paskutinių gyvenimo dienų D.Žemkalnienei rūpėjo ne tik pačių artimiausių žmonių, bet ir visos lietuvių tautos bei valstybės reikalai.

G.Žemkalnio nuopelnai telkiant išeivijos lietuvius, kovojant dėl Lietuvos nepriklausomybės ir kitokį ilgametį darbą Lietuvos labui įvertinti ne vienu valstybiniu apdovanojimu, o D. Žemkalnienės viso gyvenimo veiklą įprasmina žmonių, kurių likimus pakoregavo jos nesavanaudiška parama, dėkingumas.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje užgeso ir G.Žemkalnio gyvybė.

G.Žemkalnis-Landsbergis buvo Australijos lietuvių radijo ir spaudos darbuotojas. Jis taip pat vadovavo Melburno lietuvių bendruomenei.

1929 metais Kaune gimęs G. Žemkalnis 1948 metais išvyko į Australiją ir buvo aktyvus vietos lietuvių bendruomenės narys, taip pat buvo išrinktas Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininku. Už veiklą telkiant lietuvius 1998 metais jam skirtas Gedimino ordino Komandoro kryžius. Už nuopelnus atkuriant Lietuvos nepriklausomybę ir lietuvių išeivijos telkimą bei ilgametį darbą Lietuvos labui 2009 etais jis buvo apdovanotas Užsienio reikalų ministerijos įsteigta „Lietuvos tūkstantmečio žvaigžde“.

G.Žemkalnis-Landsbergis yra paskelbęs rašinių vietos lietuvių laikraščiuose „Australijos lietuvis“, „Mūsų pastogė“, „Tėviškės aidai“, „Baltic News“, kitur leidžiamuose lietuvių leidiniuose „Europos lietuvis“, „Tėviškės žiburiai“, „Pasaulio lietuvis“, „Lietuvos aidas“, „Lithuanian Weekly“

1974 m. G.Žemkalnis-Landsbergis su kitais Melburno radijo stotyje „3ZZ“ pradėjo rengti lietuviškas laidas, buvo jų prodiuseris, pranešėjas. Nuo 1975 m. – Australijos SBS radijo lietuviškų laidų rengėjas; 1979–1994 m. – jų vadovas. Priklausė Australijos žurnalistų sąjungai, buvo Australijos lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder