Mirė Nepriklausomybės akto signataras Liudvikas Simutis

Mirė Nepriklausomybės akto signataras Liudvikas Simutis

Eidamas 80-uosius metus, po sunkios ligos mirė nepriklausomybės akto signataras Liudvikas Simutis.  

Signataras gimė 1935 m. rugpjūčio 27 d. Kaunatavos bažnytkaimyje, Telšių apskrityje. Tėvai turėjo 4,5 ha žemės, papildomai vertėsi įvairiais amatais. 1941 m. signataro tėvą komunistai ypatingai žiauriai nukankino Rainiuose.

L. Simučio išsilavinimas – vidurinis, be to, 22 metai – teisės, politologijos, psichologijos, politinės kovos ir įvairių amatų studijos (negaunant diplomų ir sertifikatų) sovietiniuose konclageriuose.

1955 metais čekistai jį suėmė už dalyvavimą Lietuvos laisvės kovos Sąjūdyje (L. Simutis buvo partizanas, karys savanoris), nuteisė sušaudyti. Maskva nuosprendį pakeitė į 25-erius metus nelaisvės – kalėti teko iki 1977 m.

Pagrindinis ir pastovus L. Simučio užsiėmimas iki 1990 metų buvo pogrindinė antisovietinė veikla. Yra tekę dirbti pionierių vyr. vadovu septynmetėje mokykloje, elektriku, zakristijonu, staliumi. Yra paskelbęs daug straipsnių politine tematika įvairiuose leidiniuose.

L. Simutis buvo TS(LK), Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos, Lietuvos Sąjūdžio tarybos, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio narys (karys savanoris).

Signataras yra apdovanotas Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos žymeniu „Už Lietuvą“, Vyčio Kryžiaus ordinu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder