Anapilin išėjo Regina Maželytė-Taurinskienė

Anapilin išėjo Regina Maželytė-Taurinskienė

REGINA MAŽELYTĖ-TAURINSKIENĖ – (1952 08 02 – 2020 11 23)

Grafikė Regina Maželytė-Taurinskienė gimė 1952 m. rugpjūčio 2 d. Utenoje, tarnautojų šeimoje. Pradinę mokyklą ji lankė Utenos II vidurinėje mokykloje (1959 – 1963 m.). 1963 – 1970 m. ji mokėsi Vilniaus M. K. Čiurlionio vidurinėje meno mokykloje. Lietuvos valstybiniame dailės institute (nuo 1990 – Vilniaus dailės akademija) ji du metus studijavo dailės pedagogikos katedroje ir keturis metus – grafikos katedroje. Įsigijo dailininkės – grafikės kvalifikaciją (1970 - 1976).

Į Klaipėdą R. Maželytė-Taurinskienė atvyko pagal paskyrimą, baigusi dailės institutą. Klaipėdos vaikų (dabar Adomo Brako) dailės mokykloje piešimo ir grafikos mokytoja ji pradėjo dirbti 1977 m. rugsėjo 1 d. ir šiose pareigose mokytojavo iki 2019 m.

R. Maželytė-Taurinskienė tapybą ir grafiką, šalia pagrindinio darbo vaikų dailės mokykloje, yra dėsčiusi E. Balsio menų gimnazijoje, Vydūno ir Rubliovo vidurinėse mokyklose, Žvejų kultūros rūmuose, Muzikos centre, miesto Kultūros rūmuose. Buvo dailės konsultante uostamiesčio ir Respublikos meno seminaruose.

Uostamiesčio, Respublikinėse ir užsienio bendrose dailės parodose dalyvavo nuo 1976 m. Yra suruošusi eilę asmeninių kūrybos parodų Klaipėdoje (1977; 1993; 1996; 2003), Skuode – 1983, Palangoje ir Telšiuose – 1988, Kretingoje, Šilutėje ir kitur.

Dailininkė iliustravo šešias poezijos ir prozos knygas: V. Vitkausko, Nijolės Kepenienės, Onos Davydavičiūtės, Kosto Kauko, D. Roberts. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1977 m.

Grafikė išraižė estampų, ekslibrisų, taikomosios grafikos kūrinių, nutapė akvarelių. Jos kūrybai būdingas realus, nesudėtingas ir kiek suromantintai atspindėtas tikrovės vaizdas. Ji, kartu su kitais dailininkais, sukūrė freskų, nutapė akrilo technika sieninės tapybos kūrinių vaikų darželiams – lopšeliams, individualiems bei visuomeniniams interjerams.

Kaip pedagogė, grafikė buvo reikli, principinga ir kartu motiniškai jautri vaikams mokytoja. Mokinius mokė kiek galima tiksliau nupiešti konstruktyvų daikto ar gamtos motyvo matomąjį vaizdą. Ji vaikus mokė nelengvų grafikos kūrybos subtilybių. Jos vadovaujamų mokinių baigiamieji grafikos darbai visada pasižymėjo išraiškingomis, daugiaplanėmis ir vaizdingomis kompozicijomis, kur gausu poetinių ir literatūrinių motyvų, bei geru techniniu išpildymu...

Kaip žmogus, R. Maželytė-Taurinskienė buvo draugiška, nuoširdi ir visada stengėsi kiek galėdama padėti artimam žmogui, o neretai ir mažai pažįstamam. Ją įžeidusiam žmogui, – ji akmens nenešiodavo ir greit pamiršdavo skriaudą...

Mirtis nusinešė dar vieną Klaipėdos dailininkų bendrijos narę, nors Regina Maželytė-Taurinskienė niekada nesiskundė savo sveikata... Paliko duktė, vaikaitė ir liūdintys kolegos – dailininkai, pažįstami draugai...

Visų vardu užuojauta dukrai, artimiesiems, visiems pažinojusiems ir visai dailininkų bendrijai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder