Virš VSD tvenkiasi juodi debesys

Virš VSD tvenkiasi juodi debesys

Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir apie kandidatuoti ketinusį diplomatą Vygaudą Ušacką. VSD šią informaciją kategoriškai neigia, tačiau situacija bus tiriama.

Pasak žiniasklaidos, aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie G.Nausėdos aplinkos žmones ir V.Ušacką.

Pareigūnas 2019 metų balandį šią žinią pateikė tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis bei STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

Seimo NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas sako, kad dabar tarnybos turi tirti, ar nebuvo pažeistas Pranešėjų apsaugos įstatymas.

„Turinio nekomentuosiu, nes mes komitete buvome informuoti, kad tai įslaptinta informacija. Kitas labai svarbus klausimas, ar nepažeistas Pranešėjo apsaugos įstatymas. Tai turi vertinti tarnybos ir labai greitai.

Ar jos tai daro - nežinau. Kaip suprantu, visa pateikta informacija, kurią dabar perskaičiau, ji buvo teikta tuometiniam NSGK pirmininkui Vytautui Bakui. Ar dabar nekyla grėsmė pranešėjui, ar nepažeistas Pranešėjo apsaugos įstatymas, visą atsakomybę, kaip suprantu, turėtų prisiimti V.Bakas. Priimti tai, kas dabar pateikta V.Bako, už gryną tikrovę nesiryžčiau“, - vakar žurnalistams sakė D.Gaižauskas.

V.Bako nuomone, informacija, kuri buvo gauta iš specialiųjų tarnybų, galimai buvo naudojama politinėje kovoje prieš politinius oponentus. O pranešėjo reputacija jam nekelia abejonių.

„Ateis laikas, kai jūs turėsite progos įsitikinti. Tai sąžiningas, tikrai patyręs ir savo darbą išmanantis pareigūnas“, - sakė V.Bakas.

VSD direktorius Darius Jauniškis neslepia, kad rinkimų metu patikrinama visų kandidatų aplinka, nes kiekvienas iš jų gali potencialiai tapti šalies vadovu.

„Tam, kad kandidatai galėtų ramiai tęsti savo rinkimų kampaniją, kad nebūtų kažkokių kėslų, pasikėsinimų ar priėjimų prie jų iš Rusijos pusės, ar iš kitų šalių, tą informaciją reikia patikrinti.

Čia labai natūralus procesas, nieko nusikalstamo turbūt nėra“, - sakė D.Jauniškis.

Žodį tarė ir premjeras Saulius Skvernelis: „Arba tai yra pranešėjo pateikta neteisinga informacija, tai tuomet yra problema. Arba yra dar rimtesnė problema, jeigu tas veiksmas VSD buvo padarytas.

Bet ar taip yra, ar ne, turi kažkas atsakyti. Kiek žinau, V.Bakas kreipėsi į teisėsaugos institucijas, tai konkrečiai atsakymą turi duoti jos. Jei to nepakanka ir apimtys yra kitos, tuomet parlamentinis tyrimas turi atsakyti į tą klausimą. Klausimas yra svarbus ir tikrai nėra kažkokia panieka ar kažkieno pajuokavimas. Klausimas tikrai yra esminis ir svarbus, atsakymus turime gauti.“

Beje, V.Ušackas žiniasklaidai sakė, kad praėjusios prezidento rinkimų kampanijos metu VSD pareigūnai jo komandos narius baugino, siekdami atgrasyti nuo dalyvavimo kampanijoje, o jam pačiam buvo ketinama klijuoti prorusiško kandidato etiketę.

Komentaras

Politologo Kęstučio Girniaus teigimu, VSD pats turėtų inicijuoti tyrimą dėl galimo institucijos neteisėto kišimosi į rinkimų procesus bei neteisėtą duomenų rinkimą. Pasak profesoriaus, visuomenė nori gauti atsakymus, o jei paaiškės, kad VSD nevykdė šios veikos, tuomet institucija susigrąžins savo gerą vardą.

K.Girnius teigia, kad šioje situacijoje tiek Seimo valdyba, tiek Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atsisakydami inicijuoti laikinąją tyrimų komisiją tikrai paskubėjo.

„Žmonių smalsumas yra sukeltas. Tai, kad Seimo valdyba ir visi kiti labai greitai nutarė toliau netirti, tai jų nepuošia. Geras pavyzdys yra Dainius Gaižauskas, jo komitetas nutarė, kad nieko blogo nėra. O dabar pripažįsta, kad tik šiandien pamatė ir perskaitė V.Bako tekstą. Kitaip sakyčiau, buvo padarytas skubus ir nenuoseklus sprendimas“, - „Eltai“ sakė politologas.

Pasak jo, yra pakankamai rimtas pagrindas manyti, kad VSD piktnaudžiauja, o vien paties VSD paneigimo neužtenka.

„Čia bet kas gali sakyti, kad mes nieko blogo nedarėme. VSD yra anksčiau turėjęs problemų, pastaruoju metu taip pat stengiasi savo galias praplėsti. Tai iki tol, kol VSD nepaaiškino, kodėl galėjo būti kalbama apie tokį raštą, tai netinka sakyti, kad nieko čia nėra.

Tai faktiškai turėtų ne VSD sakyti, o kita organizacija, kaip STT, prokuratūra, kurie ištirtų šitą klausimą ir pasakytų. Čia neklausiama kaltinamo žmogaus, ar jis kaltas, ar nekaltas, o jei jis ir teigia, kad nekaltas, tai ar tuo ir baigia reikalą?“ - retoriškai klausė K.Girnius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder