Viešųjų ryšių akcija - karantininiai pietūs

Viešųjų ryšių akcija - karantininiai pietūs

Klaipėdos maitinimo įstaigos antrą karantino bangą pasitiko jau išmokusios pirmojo karantino pamokas. Dirba kūrybiškiau ir su didesniu optimizmu, tačiau tą procesą vadina ne verslu, o labiau viešųjų ryšių akcija.

"Per pirmąjį karantiną nedirbome visai, dabar nutarėme neužsidaryti ir pasiūlyti dienos pietus bei restoraninę vakarienę, - sakė "Jazzpilio" direktorė Lina Gedminienė. - Visus darbuotojus išleidome į prastovas, kadangi tai šeimos verslas, aš užsidėjau padavėjos prijuostę, o vyras dirba virtuvėje."

Pasak Linos, žmonės dabar priversti daugiau maisto gamintis namuose, tačiau dalis tam neturi laiko ar noro, kitiems pabosta tradiciniai kotletukai ir norisi kažko daugiau. "Todėl ir sugalvojome pagal išankstinius užsakymus pasiūlyti paruoštukus - restorano maistą, pateiktą paruoštomis porcijomis, kurį namuose reikia tik išsivirti ir patiekti jau ne vienkartiniuose, o savo virtuvės induose", - savo idėją pristato L. Gedminienė.

Anot jos, tokiu būdu žmonės ėmė užsisakinėti daugiausia patiekalus su jūros gėrybėmis, nes jų ir paruošimas sudėtingesnis, ir romantiškai vakarienei jos labiau tinka. Taip pat "Jazzpilis" didžiuojasi ir savo sušių meistro patirtimi, nors tenka susitaikyti su tuo, kad bent jau dienos patiekalų meniu klaipėdiečiai dažniausiai renkasi nesvarbu, kokios rūšies, bet mėsą.

Finansinę šios karantininės veiklos pusę "Jazzpilio" savininkai planuoja vertinti vėliau, tačiau atrodo, kad dirbama "į pliusą", o ne "į minusą".

DIRBA. Prasidėjus karantinui "Jazzpilio" vadovė Lina Gedminienė visus darbuotojus išleido į prastovas ir pati ėmėsi padavėjos darbo.

Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

"Toks darbas, kai klientų skaičius sumažėjo apie 80 procentų, tai kaip savotiška viešųjų ryšių akcija priminti žmonėms, kad mes esame, kad mes gyvi ir, kai visi apribojimai baigsis, lauksime vėl pas save", - sakė L. Gedminienė.

Šventė į namus

Restorano "Meridianas" vadovas Gediminas Gudavičius taip pat sako, kad kitaip nei per pirmąjį karantiną, kai restoranas visai neveikė, šį kartą buvo nuspręsta dirbti. Tačiau "Meridianas" nelaukia svečių pas save su paruoštais išsinešti pietumis.

"Dirbame dviem kryptimis: patys pristatome dienos pietus į biurus ir darbo vietas, o pageidaujantiems - į namus atvežame šventę", - pasakojo G. Gudavičius.

Anot jo, norintiems šventės ir iškilmingos aplinkos namuose "Meridianas" atveža pageidaujamą maistą restorano induose, su atitinkamu serviravimu ir aptarnaujančiu padavėju.

"Per šį karantiną gyvenimas jau taip nesustojo, kaip pavasarį. Matome, kad susidomėjimas yra, vyksta gimtadieniai, kitos šeimos šventės. Todėl ir nusprendėme - jei klientai negali ateiti į restoraną, restoranas gali ateiti pas juos", - sako G. Gudavičius.

Jis taip pat patvirtina, kad tokia veikla karantino metu finansinės naudos daug neatneša, tačiau padeda nenutraukti ryšių su savo nuolatiniais klientais, leidžia priminti apie save.

"Meridianas" taip pat ragina medikus pasinaudoti valdžios jiems suteikta 200 eurų dovana atostogoms ir šiuos pinigus išnaudoti "Meridiano" siūlomai romantiškai ar šventinei vakarienei. Šią priemonę restoranas įgyvendina bendradarbiaudamas su Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centru.

Baimių mažiau

"Žmonės ateina, pasiima išsinešti, nėra jau taip blogai", - optimizmu dalijasi restobaro "Tabu" vadovė Aistė Stasiulienė.

Anot jos, karantino metu liko dirbti tik trečdalis darbuotojų: dalis priverstinėse prastovose, dalis išėjo ieškoti kitų būdų, kad išgyventų apribojimų laikotarpį.

"Per pirmąjį karantiną, nors sergančiųjų buvo mažiau, tačiau baimės buvo daugiau, žmonės sėdėjo namuose, dabar gi nebijo ateiti į barą ir pasiimti užsakytą maistą. Tai iliustruoja ir skaičiai. Pavasarį pristatymas tiesiai į namus sudarė apie 70 procentų visų užsakymų, dabar šis rodiklis siekia tik 20 procentų", - dalinosi įžvalgomis "Tabu" vadovė. "Tabu" maistą į namus pristato tiek savo jėgomis, tiek bendradarbiaudama su specializuotomis maisto pristatymo įmonėmis.

Dešimtadalis pajėgumų

"Friedricho pasažo" direktorė Daina Kaveckienė apie darbą karantino metu kalba be didesnio optimizmo.

"Dirbame tik apie 10 proc. pajėgumo, didžioji dalis darbuotojų priverstinėse prastovose, apibendrinimus pagal pirmąją savaitę labai sunku daryti, užsakymų kiekiai banguoja, per kokias porą savaičių jau matysis reali padėtis", - sako D. Kaveckienė.

Anot jos, "Friedricho pasažas" neapsiriboja vien populiariausiais dienos pietumis, siūlo platų meniu patiekalų tiek pietums, tiek vakarienei, nes dirba iki 19 val. Pristatymą į namus vykdo tiek savo jėgomis, tiek bendradarbiaudamas su "Wolt".

"Pasiūla ir konkurencija yra didelė, tačiau jaučiasi, kad žmonės taupo, nesijaučia saugiai dėl ateities", - nuotaikomis dalijosi "Friedricho pasažo" vadovė. Dauguma "Vakarų ekspreso" kalbintų verslininkų apie maisto pristatymo į namus platformas, tokias kaip "Wolt", neturi vienareikšmiškos nuomonės. Tie, kurie nesinaudoja, mano, kad jų paslaugos yra per brangios ir neatsiperka. Ypač tai pastebima karantino metu, kai vyrauja dienos pietų, kuriems taikomi maži antkainiai, užsakymas. Tie, kurie naudojasi tarpininkų paslaugomis, žvelgia į tai kaip į papildomą rinkodaros priemonę. Kaip ir kiekviena reklama, ji turi savo kainą, tačiau pripažįstama, kad klientų pritraukti padeda.

Galvojo apie romantikus

"Siūlome išsinuomoti 3 valandom baro patalpas dviem, maksimaliai penkiems asmenims. Gal norite praleisti romantiškai vakarą dviese, bet nenorite namie patys serviruoti stalo, mes tai padarysime. Paserviruosime gražiai stalą ir pristatysime maistą", - tokiu skelbimu savo "Facebook" puslapyje antrojo karantino pradžioje savo lankytojus viliojo restobaras "Tabu".

Tačiau nemažai kitų kavinių savininkų tuoj pat ėmė kelti klausimus. Ar tai legalu? Jei galima dviem, tai gal galima ir dvidešimčiai?

"Šiandien nuomotis baro patalpų jau nesiūlome, konsultavomės su teisininkais, atrodo, kad tokia forma yra negalima, nors susidomėjimas buvo didelis", - sako "Tabu" vadovė A. Stasiulienė.


IDĖJA. Restobaras "Tabu" buvo sumanęs karantino metu nuomoti patalpas romantiškoms vakarienėms, tačiau, pasitarus su teisininkais, idėjos teko atsisakyti.

"Tabu" nuotr.

Ji tik apgailestauja, kad, atrodytų, iš pirmo žvilgsnio saugi forma, kaip romantiškai praleisti vakarą karantino metu, atsimuša į draudimų sieną.

Valstybės politika ir veiksmais karantino metu stebisi ir "Jazzpilio" vadovė L. Gedminienė. Jai nesuprantama, kodėl prekybos centruose, kur yra tikrai didžiuliai žmonių surautai ir mažai kontrolės, ribojimai netaikomi. O štai maitinimo įstaigos, kur yra daugiau galimybių užtikrinti saugią aplinką, yra priverstos užsidaryti.

"Po pavasarinių apribojimų per vasarą vos pavyko išlyginti atsiradusią finansinę duobę, dabar vėl krentame žemyn. Gerai, kad valdžia padeda, atidedamas mokesčių mokėjimas, turėtume gauti 70 procentų kompensaciją prastovoms, kalbėjome su darbuotojais, visi supranta padėtį, su visais pavyko susitarti. Kolektyvas geras, vieni kitiems tinkam, nesinori prarasti", - sakė L. Gedminienė.

Tačiau, anot jos, dabar pagrindinis klausimas yra, ar leis dirbti gruodžio mėnesį ir per šventes.

"Anksčiau jau rugsėjo mėnesį žinodavome, kaip dirbsime gruodį, dabar turime porą užklausų gruodžiui, tačiau kol kas didelio optimizmo nėra", - sako L. Gedminienė.

Padavėjos darbo nesibaidanti "Jazzpilio" vadovė pastebi, kad direktorės pareigos karantino metu neprarado aktualumo. Kad gautų valstybės paramą, ji priversta pildyti šūsnis dokumentų. Kol kas taip pavyksta išgyventi, tačiau, jei situacija nesikeis, verslininkams kyla įvairių minčių.

Atostogų kuponų traukinys baigia nuvažiuoti

Romena Savickienė, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (KTKIC) direktorė:

Kuponai medikams galioja iki gruodžio 15 dienos. Nors projektas startavo vasarą, apie 40 procentų medikų dar nespėjo arba iš vis nepageidauja pasinaudoti jiems suteikta dovana. Todėl tiek projektą administruojanti įstaiga "Keliauk Lietuvoje", tiek prieš kelias dienas prie projekto prisijungęs KTKIC, visus dovana dar norinčius pasinaudoti medikus ragina dar spėti įšokti į nuvažiuojantį traukinį. Taip naudos gautų ne tik medikai, bet ir sunkmetį išgyvenantis verslas.

Šiandien žmonių keliavimas ir paslaugų ribojimas labai susiaurino galimybę pasinaudoti kuponais, kurių pradinė idėja buvo atostogos. Nors kituose miestuose medikams siūloma kiek didesnė įvairovė - sporto treniruotės lauke ar sanatorijų paslaugos kurortuose, Klaipėdoje bene, vienintelė galimybė panaudoti kuponą yra užsisakyti romantišką vakarienę ar gurmaniško maisto rinkinį į namus. Per kelias dienas pavyko įgyvendinti tik 3 medikų pageidavimus. Prie projekto kol kas prisijungė tik dvi maitinimo įstaigos - "Nesė" ir "Meridianas".

Galime medikams pasiūlyti ne tik romantišką vakarienę, bet ir gurmaniškus prancūzų bei italų virtuvės maisto rinkinius, kurie puikiai tiks Kalėdų šventėms. Taip pat raginu į KTKIC kreiptis ne tik medikus, bet ir verslininkus, kavinių, restoranų savininkus, kurie galėtų sudominti medikus savo teikiamomis paslaugomis. Tiesa, laiko liko tikrai labai nedaug.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder