Vaikų žaidimo aikštelių danga kelia daug klausimų

Vaikų žaidimo aikštelių danga kelia daug klausimų

Sakoma, dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, tačiau Dragūnų kvartale kai kurie gyventojai nepatenkinti akmenukų danga neseniai atnaujintoje vaikų žaidimų aikštelėje. Vaikai jais svaidosi, jie barstomi į visas puses, kiemsargis nespėja šluoti, žmonės bijo statyti mašinas parkavimo aikštelėje. Įsižeidęs aikštelę dovanojusios UAB "Pamario troba" direktorius sako daugiau tokių dalykų nedarysiąs. Taigi "užmuštas" noras dovanoti. Kvartalą administruojančios UAB "Adminta" vadovas mano, kad pagrindinė problema - be tėvų priežiūros palikti vaikai.

Dragūnų kvartalo gyventojų skundas paskatino išsamiau pasidomėti vaikų žaidimo aikštelių problema Klaipėdos mieste. Buvome nustebinti, kiek daug reikalavimų dabar, prieš penkerius metus pasikeitus higienos normoms, joms keliama. Šiuo metu jau galioja visi higienos normos Nr. 131 reikalavimai. Jų tiek, kad tikrai gali "užmušti" norą jas įrengti, o juo labiau - dovanoti.

Pasirodo, kontroliuojanti įstaiga negali teikti informacijos apie savo išvadas, nes tai konfidenciali informacija. Vaizdžiai tariant, policininko vaidmenį vaikų žaidimo aikštelių kontrolės srityje atlieka Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas neslėpė, kad problemų dėl vaikų žaidimo aikštelių mieste yra. Kai kurios jų prižiūrimos, kai kurios ne, kai kurios priklauso Savivaldybei, kai kurios ne. Jo teigimu, aikštelių įranga turi atitikti Lietuvos standartus, kad vaikui būtų saugu. "Aikštelių pagrindas turi būti tam tikros medžiagos, tikrai ne akmenukai, ne skalda ir ne plytelės ar dar kažkas", - sako gydytojas. Šiuo metu NVSC kaip tik atlieka savivaldybių apklausą, renka informaciją apie situaciją. Pirmas klausimas, ar miestuose įregistruotos visos vaikų žaidimo aikštelės.

Gyventojai nėra vienos nuomonės

Nepatenkintų gyventojų manymu, esminė problema - tokiai vaikų žaidimo aikštelės dangai, kokia yra gal prieš kokį mėnesį atnaujintoje aikštelėje prie Dragūnų g. 10 ir 12 namų, netinkama vieta: aplink daugiabučiai, daug mažamečių vaikų, visai šalia automobilių stovėjimo aikštelė, dviračių takas - tiesiog per maža erdvė.

"Tiek aš, tiek kiti kaimynai stengiamės aplenkti tą aikštelę, nes ji nesaugi vaikui ir aplinkai. Maniškiam treji metukai, jis mėto tuos akmenukus. Vaikams tai įdomu, naujovė. Akmenukų būna primėtytas pilnas dviračių takas, kuris primena statybvietę. Važiuojantieji dviračiais arba elektriniais paspirtukais gali patirti traumų, apgadinami automobiliai. Aš savo mašinos ten tikrai nestatyčiau. Akmenukai papuola ir ant žolės, gali būti sugadintos žoliapjovės, jau nekalbant apie tai, kad vaikai nučiuožia ant akmenų. Kiemsargis turi juos šluoti išsibarsčiusius po visur. Nesuprantu, kodėl buvo priimtas toks sprendimas, ar kad akmenukai pigesni? Su gyventojais niekas nesitarė dėl dangos", - pasakojo Dragūnų kvartale gyvenanti Aušra.

Pasak jos, gyventojai supranta, kad danga brangiai kainuoja ir nereikalauja tokios, kokia būna teniso kortuose, bet tokiu atveju jos nereikėjo iš viso, geriau jau būtų likusi žolė. Anot Aušros, bent jau bortelius būtų padarę, kad akmenukai nesklistų visur. Moteris pasakojo, kad Dragūnų kvartalo feisbuko grupės nariai jau kuris laikas piktinasi tokios aikštelės netinkamumu, svarsto, ar ji atitinka visus saugos reikalavimus. Kai kurie mano, kad tą dangą paklojusieji turėtų ją likviduoti.

 

"Mes sutiktume kaupti lėšas tokiems dalykams, nes kai kuriems vaikų žaidimų aikštelių įrenginiams, pavyzdžiui, medinėms sūpynėms, jau daugiau kaip 10 metų", - sakė Aušra.

"Aš problemų toje aikštelėje nematau. Mano vaikui dveji metukai, jis džiaugiasi, žaidžia su tais akmenukais. Aš jam leidžiu daryti akmenukų angelus, kuriuos vaikai mėgsta žiemą ant sniego. Jam smagiau nei smėlyje. Didesni vaikai, mačiau, juos svaido į mašinas, ir smėlio dėžė primėtyta pilna jų. Bet aš savo vaiką prižiūriu, man problemų nėra", - sakė kita kvartalo gyventoja Indrė.

Su gyventojais nesitariama

"Jau beveik visur tos vaikų žaidimo aikštelės yra katastrofinės būklės. Kalbėjome su administratoriumi, kad vos ne visas jau reikėtų keisti. Įrenginiai buvo mediniai ir tarnavo jau daugiau kaip 10 metų", - sako Dragūnų kvartalo seniūnaitis Aurimas Mockus. Kvartale yra 7 vaikų žaidimo aikštelės.

Jau 13 metų Dragūnų kvartalą administruojančios UAB "Adminta" direktorius Aleksejus Jegorovas "Vakarų ekspresui" sakė, kad senose aikštelėse nauja įranga neužsakoma, nes situacija esanti labai dviprasmiška. Jeigu nori pirkti naują įrangą, turi įrengti aikštelę pagal dabartinius reikalavimus.

A. Mockaus manymu, problema ta, kad niekas nesigilino, kokios aikštelės ir kurioje vietoje reikia gyventojams. Anot jo, gyventojų nesutarimų su "Pamario troba" būta ir Šarlotės kvartalą aptvėrus tvora kaip kokį zooparką. Vaikai puolė laipioti per ją. Pasak seniūnaičio, nesutarimai kyla todėl, kad kvartalo vystytojai neretai neatsižvelgia į žmonių norus ir bando sau susikurti kažkokį rezervatą. Pavyzdžiui, Šarlotės g. aikštelė padaryta su gera danga, o Dragūnų g. - ne.

Seniūnaitis nemano, kad tą aikštelę "Pamario troba" dovanojo šiaip sau, esą ji tai buvo įsipareigojusi padaryti. Be to, esą tai darė iš išskaičiavimo: vienas dalykas, tokia akmenukų danga daug pigesnė, kitas dalykas - potencialūs neparduotų butų pirkėjai čia turi matyti atnaujintą vaikų žaidimo aikštelę, nes kitos Dragūnų pusės jie nemato. "Jeigu manęs, kaip seniūnaičio, būtų paklausę, būčiau pasakęs, kad tokią aikštelę kad ir su tokia danga būtų galima įrengti prie 5 ar 11 namo, kurie yra arčiau tvoros. Ten nėra mašinų, niekam nebūtų užkliuvę, jeigu tie vaikai ir mėtytųsi akmenimis. Ten ir poreikis didžiausias, nes daugiausia žmonių gyvena. "Pamario troba" pakalbėjo tik su "Admintos" vadovu, kuris nežino gyventojų pageidavimų", - sakė A. Mockus.

Neįsivaizduoja kainos

Pasak "Pamario trobos" direktoriaus Erdvilio Gerazimo, buvo galima tų akmenukų ir nepilti, bet tada rudenį, žiemą būtų buvęs purvynas. "Mes pasirinkome seniausią aikštelę ir ją atnaujinome. Joje nebuvo jokios dangos. Tai buvo mūsų gera valia, galėjome to ir nedaryti, neprivalėjome. Tai nėra šiaip sau žvyras ar skalda, tai yra specifiniai nugludinti akmenukai, kurie gana nepigiai kainuoja. Vaikams papilti skaldos negalima. Miestuose daug kur vaikų aikštelės yra padengtos būtent tokiais akmenukais. Įteikėme dovaną, bet daugiau to nedarysime. Jeigu gyventojai nori kitos dangos, tegu pasidaro ją patys", - sakė E. Gerazimas.

"Admintos" direktorius aiškino, kad kvartalo vystymo darbai baigti 2016 m. ir dabar bet kokios papildomos "Pamario trobos" investicijos yra parama gera valia. Ji nusprendė prisidėti atnaujinant Dragūnų g. 10 ir 12 namų vaikų žaidimų aikštelę, kuri yra viena senesnių ir labiausiai reikalaujančių atnaujinimo. Tai nėra naujai įrengta aikštelė.

"Adminta" atliko įrangos montavimo darbus, "Pamario troba" nupirko vokiškus, aukštos kokybės įrenginius (kaina - 7 477 eurai su PVM), įrengė vaikų žaidimų aikštelės dangą (gludintas, plautas atitinkamos frakcijos ir reikiamo storio žvyras, kaina - 3 509 eurai su PVM.) Taigi, dovana kvartalui ne tokia ir pigi, beveik 11 tūkst. eurų.

A. Jegorovo teigimu, tokia akmenukų danga yra numatyta taisyklėse ir tikrai neatvežta iš statybvietės, kaip kai kuriems gyventojams atrodo. Pasak jo, tokios dangos yra netgi miesto Savivaldybės įrengtose aikštelėse, jų yra ir Vilniuje. Taigi Dragūnų aikštelė nėra vienintelė. "Visi nori šiuolaikinės vaikų žaidimo aikštelės. Keli žmonės siūlė susidėti po kelis eurus, bet jie neįsivaizdavo, kokia yra reali kaina. Kartais minkštos dangos kaina viršija aikštelės įrenginių kainą, nes pagrindo įrengimo kaštai labai dideli. Mūsų akmenukų danga atitinka visus reikalavimus. Žinoma, jeigu ji būtų guminė, būtų fantastika, bet aš neturiu tokių lėšų įrengti tokią aikštelę, kainuojančią 10 tūkst. eurų. Negaliu tokių išlaidų priskaičiuoti ir gyventojams. Visų pirma, mes turime gana nemažai skolininkų. Antra, yra pensininkų, kuriems nerūpi vaikų aikštelės. Nuo 2015 metų balandžio 15 d. privalomai turi būti kaupiamos lėšos namui atnaujinti. Tačiau šiame Vyriausybės nutarime apie privačią teritoriją, apie joje esančius įrenginius nėra nieko pasakyta. Todėl tokiems dalykams administratorius, ko gero, net negali panaudoti žmonių sukauptų lėšų", - sako A. Jegorovas.

Pasak "Admintos" vadovo, palikti žolę, nedėti jokios dangos nelabai išėjo, nes ji jau nebeatitinka dabartinių reikalavimų. Jo manymu, "Pamario troba" pasirinko optimalų variantą.

Administratorius tvirtina, kad akmenukų danga aikštelėje nepatenkinta tik nedidelė grupelė žmonių, kurie nori, kad kas nors padarytų taip, kaip jie nori. Esą diskusijose dalyvauja gal apie 10 žmonių, o kvartale jų gyvena 1 500.

"Mūsų kiemsargiai sušluoja tuos akmenukus ir aš nematau jokios tragedijos. Mačiau, kaip dvi merginos pravažiavo su paspirtukais pro tuos akmenukus, ir nieko. Bortelių tikrai nedarysime, nes jeigu už jų užklius bėgdamas vaikas, mes būsime kalti. Nė vienoje žaidimų aikštelėje jokių bortelių nėra", - tikina A. Jegorovas.

Vaikai negali būti palikti be priežiūros

Prie minėtos aikštelės yra lentelė, kurioje surašytos taisyklės. Viena jų teigia, kad negalima leisti vaikų žaisti be priežiūros. Todėl administratorius nesupranta, kodėl tėvai leidžia vaikams mėtytis akmenimis. "Jeigu vaikai mėtosi akmenukais, kažkodėl visi kalti, ir statytojai, sugalvoję tokią dangą, išskyrus tėvus", - stebisi jis.

Dar blogiau, kai vaikai, palikti be priežiūros, su paspirtukais, riedlentėmis važinėjasi važiuojamojoje kelio dalyje. "Adminta" su "Pamario troba" parašė raštą Kelių eismo priežiūros tarnybai ir pranešė apie situaciją. Dabar dažnai atvažiuoja patruliai ir tikrina. Įsikišus policijai sumažėjo gatvėmis besivažinėjančių vaikų. A. Jegorovas mano, kad pagrindinė Dragūnų kvartalo bėda - be priežiūros paliekami vaikai. Vienas suaugęs žmogus bando juos drausminti, kitas piktinasi, kad jis gąsdina vaikus, kyla konfliktai.

Šiuo klausimu administratoriui pritaria ir seniūnaitis A. Mockus. Anot jo, nepatenkinti gyventojai, užuot rašę visokius komentarus, pirmiausia turėtų pasikalbėti su savo paaugliais vaikais.

Savivaldybė nepropaguoja tokios dangos

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statinių administravimo skyriaus vedėjos Dianos Gerasimovienės teigimu, patvirtinta vaikų žaidimo aikštelių higienos norma nenumato, kad danga būtinai turi būti guminė. Gali būti ir smėlis, ir tam tikros frakcijos skalda, ir kt. Lietuvoje yra tik dvi įmonės, galinčios tikrinti vaikų žaidimo aikštelių pagrindų ir įrenginių atitiktį higienos normai. Viena jų - Klaipėdoje esanti UAB "Inspectum".

D. Gerasimovienė apie Dragūnų g. aikštelę nieko negalėjo pasakyti, nes ji yra privačiame sklype. Tačiau, pasak Savivaldybės atstovės, tačiau ji privalo atitikti higienos normos reikalavimus, nes ja naudojasi ne viena šeima. Todėl ir ji turi būti ekspertuojama, prižiūrima kas mėnesį, kas ketvirtį išsamiau patikrinama ir kas metus turi gauti akredituotos kontrolės įmonės aktą.

"Mes prižiūrime ir tikriname tik tas aikšteles, kurias įrengia Savivaldybė iš sutaupytų pinigų, o privačias kontroliuoja NVSC", - sakė Savivaldybės atstovė.

Paklausta, ar Savivaldybė irgi naudoja tam tikros frakcijos skaldą įrengdama savo aikšteles, D. Gerasimovienė atsakė: "Mes tokių aikštelių tikrai nedarome. Vieną turėjome "Kar Kar" parke, bet dabar tą dangą keičiame geros šiuolaikinės sintetinės dangos plytelėmis. Daugiau tokių aikštelių mieste Savivaldybės lėšomis nebus įrengta. Ir kitose aikštelėse ta danga jau yra keičiama."

"Ta danga tikrai yra labai nepraktiška. Mes jos nepropaguojame ir patys nenumatome naudoti", - sako Savivaldybės atstovė.

Informacija konfidenciali

Paklaustas, ar UAB "Inspectum" jau inspektavo vaikų žaidimo aikštelę prie Dragūnų g. 10 ir 12 namų, bendrovės technikos vadovas Sergejus Kazunko atsakė, kad bendrovė neturi teisės teikti informacijos trečiosioms šalims. Užsakovas ir kontrolės įstaiga turi konfidencialumo įsipareigojimus.

Jo teigimu, dangai gali būti naudojamas ir smėlis, ir smulkus žvyriukas, ir kitos birios medžiagos, pavyzdžiui, medžio skiedros, žievė ir pan. Standartas nustato, kokio dydžio turi būti birioji medžiaga, pavyzdžiui, nuo 0,5 iki 8 mm dydžio. Yra tam tikra formulė, pagal kurią viskas apskaičiuojama. Tarkime, gali būti ir didesnis akmenukas, bet jis bendroje masėje negali viršyti tam tikro procento. Paprastai vaikų žaidimų aikštelėse naudojama 2-8 mm frakcijos skalda.

S. Kazunko teigimu, "Inspectum" nėra įstaiga, kaip valstybinė institucija vykdanti vaikų žaidimų aikštelių rinkos priežiūrą. Ji tikrina tik tuo atveju, jeigu gauna užsakymą. Rinkos priežiūrą atliekantis NVSC vadovaujasi Sveikatos apsaugos ministerijos higienos norma. Joje yra numatyta, kad bet kuri nauja vaikų žaidimo aikštelė prieš pradedant ją naudoti turi būti patikrinta tokios kontrolės įstaigos kaip "Inspectum". Patikrinimą užsakyti privalo arba aikštelės savininkas, arba rangovas pagal susitarimą su būsimu savininku. Kontroliuojanti įstaiga nustato, ar danga ir įranga atitinka standarto reikalavimus ir pateikia ataskaitą. Pasak S. Kazunko, "Inspectum" yra tarsi automobilių techninės apžiūros centras, o kelių policija - NVSC.

Anot "Inspectum" atstovo, jeigu gyventojai nepatenkinti, jie pirmiausia turėtų kreiptis į NVSC. Tik ši institucija nagrinėja visus gyventojų skundus.

Tikrindamas NVSC pirmiausia paklaus aikštelės savininko ar naudotojo, ar po aikštelės įrengimo buvo atlikta atidavimo naudoti procedūra, t. y. pirminė kontrolė, ir ar turi kontrolės įstaigos ataskaitą. "Dragūnų kvartale yra daug vaikų žaidimo aikštelių. Priklausomai nuo to, kokiam administratoriui yra priskirta ta žaidimų aikštelė, jis kartą per metus privalo kviestis kontrolės įstaigą, kuri atliktų pagrindinę metinę kontrolę, vaizdžiai tariant, techninę apžiūrą. Anksčiau visus nelaimingus nutikimus žaidimų aikštelėse nagrinėjo Darbo inspekcija, dabar tą funkciją perėmė NVSC. Kadangi anksčiau nebuvo jokių kontrolės įstaigų, tai Darbo inspekcija vadovavosi savo kompetencija bandydama nustatyti, ar aikštelė yra saugi. NVSC vadovaujasi kontrolės įstaigos išvadomis", - aiškino S. Kazunko.

KAIMYNYSTĖ. Prie atnaujintos aikštelės, kurioje akmenukų danga, žmonės nenori statyti automobilių, nes jie apgadinami.

Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Kas aikštelės savininkas?

A. Jegorovas sakė, kad šią aikštelę dabar kaip administratorius turi prižiūrėti "Adminta", dirbanti jungtinės veiklos pagrindu. Kiekvienam namui Dragūnų kvartale yra priskirta privati teritorija. Jeigu jame yra 100 butų, tai kiekvienam buto savininkui priklauso viena šimtoji namui priskirtos teritorijos. Pasak administratoriaus, vaikų žaidimo aikštelės buvo įrengtos įgyvendinant techninius sprendimus kvartalo statybos metu. Namo nebuvo galima pripažinti tinkamu, jeigu jis neturėjo tam tikros infrastruktūros, t. y. želdinių, vaikų žaidimo aikštelės. "Adminta" perėmė administruoti kvartalą, tačiau be tokio specialaus objekto kaip vaikų žaidimo aikštelės.

Pasak "Admintos" vadovo, prieš trylika metų reikalavimai vaikų žaidimo aikštelėms buvo kur kas paprastesni, nereikėjo specialių dangų ir kt. Dabar atsirado naujos taisyklės, pagal kurias naujai įrengtos vaikų aikštelės turi būti sertifikuojamos, tikrinamos ir t. t. "O ką daryti su tomis seniau įrengtomis aikštelėmis, kai nebuvo tokio atskiro objekto kaip vaikų žaidimo aikštelė ir reikalavimų perduoti kažkam eksploatuoti aikšteles?" - Savivaldybės klausia A. Jegorovas.

Pasak jo, kadangi "Adminta" prižiūri teritoriją, pjauna žolę, šluoja, tai kartu patvarko tas aikšteles. Tačiau jos savininkai yra kvartalo gyventojai.

Skųstis reikia NVSC

NVSC Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė sako, kad vaikų žaidimo aikštelė negali būti be savininko, be eksploatuotojo. Jeigu ji neturi "Inspectum" įvertinimo, negali būti pradėta eksploatuoti. Dėl akmenukų dangos gydytoja negalėjo vienareikšmiškai pasakyti. Pasak jos, svarbu ne tik danga, bet ir eksploatacijos dalykai, nusidėvėjimas ir t. t. Kiekvienas vaikų žaidimo aikštelės įrenginys turi turėti sertifikatą, kuriame turi būti parašyta, kokia privalo būti danga: ar smūgį atremianti, ar žolė, ar akmenukai, ar kt. Įrenginį pagaminęs gamintojas nurodo sąlygas, kaip jį reikia eksploatuoti.

Pasak gydytojos, vaikų žaidimo aikštelė negali būti arčiau kaip per 10 metrų nuo automobilių stovėjimo aikštelės, nuo gatvės - 20 metrų, jeigu yra arčiau, turi būti aptverta. Prie jos negali būti buitinių atliekų konteinerio, bet turi būti suoliukas, šiukšliadėžė. Taigi reikalavimų vaikų žaidimo aikštelėms yra daugybė.

Gydytoja sakė, kad prieš kelerius metus, kai seniūnaičiai gavo pinigų, mieste atsirado labai daug vaikų žaidimo aikštelių. Šiuo metu jos arba demontuojamos, arba remontuojamos.

A. Šlepetienės teigimu, gavę skundą iš žmonių NVSC specialistai vyksta į objektą patikrinti. Tačiau planinių vaikų žaidimo aikštelių patikrinimų nėra. Jeigu aikštelė nėra vieša, t. y. kokiame nors privačiame sklype pastatytas koks nors įrenginys, NVSC tokio objekto netikrina.

Gydytoja sako, kad labai daug skundų negauna, bet 5-6 aikšteles jau teko tikrinti. Iš Dragūnų kvartalo skundų nesulaukta, bet A. Šlepetienė pažadėjo, kad ta aikštelė bus patikrinta, kad gyventojams būtų ramiau. Informaciją apie tikrinimo rezultatus jie galės rasti NVSC tinklalapyje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder