V. Landsbergio nusikaltimų prokurorai tirti nenori

V. Landsbergio nusikaltimų prokurorai tirti nenori

Priimtas Vilniaus apygardos teismo sprendimas nebuvo palankus Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarams Audriui Butkevičiui, Bronislovui Genzeliui ir Zigmui Vaišvilai, kurie siekia, kad Generalinė prokuratūra pradėtų ikiteisminį tyrimą dėl Vytauto Landsbergio antivalstybinės veiklos.

Skundas atmestas, o nutartis - galutinė ir neskundžiama. Keista, kad nei viena, nei kita institucija net nepasivargino apklausti liudytojų.

Generalinė prokuratūra dar kovo mėnesį gavo Nepriklausomybės Akto signatarų A.Butkevičiaus, B.Genzelio ir Z.Vaišvilos prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl V.Landsbergio užsakymų teroristiniams aktams ir bandymo 1993 m. įvykdyti ginkluotą perversmą.

Prokuratūrai buvo pateikta daugybė argumentų. Pavyzdžiui, kad šių metų pradžioje spaudos konferencijoje Žilvinas Razminas ir Vytautas Šustauskas prisipažino, kad užsakymus teroristinei veiklai (pradedant paminklo "Kryžkalnio motina" sprogdinimu ir baigiant kitais) bei atlygį gavo iš V.Landsbergio per Andrių Tučkų.

Signatarai įsitikinę, kad 1993 m. savanorių išėjimas į Altoniškių mišką bei po to pasipylę teroristiniai aktai ir mįslingos žūtys turi būti vertinami kaip viena visuma. Pavyzdžiui, pasibaigus savanorių maištui, buvo suimtas jo dalyvis Remigijus Kuršas, kuris pabėgo iš areštinės ir netrukus buvo rastas iškritęs iš trečio aukšto.

Vėliau buvo sprogdintas Bražuolės geležinkelio tiltas, geležinkelio apsaugos būdelėje nusišovė maišto dalyvis Irmantas Ruplys. 1996 m. Kauno SKAT rinktinės štabo pusrūsyje rastas nusišovęs štabo vyr. sandėlininkas Raimundas Simonavičius.

Deja, prokuratūra purtosi tokio tyrimo kaip įmanydama, nors po tyrimo gali paaiškėti daug svarbių Lietuvai detalių. Kaip kad faktai dėl 1997 metais nužudyto Juro Abromavičiaus, tyrusio pakaunės savanorių maištą. Dėl jo žūties prokuratūra tyrimą nutraukė dar 2006 m. Priežastis - žmogžudystę įvykdęs asmuo pats yra nebegyvas.

Tyrimas nebuvo atnaujintas ir po to, kai 2007 m. Seime sudaryta antroji laikinoji komisija J.Abromavičiaus žūties aplinkybėms tirti nustatė, kad žmogžudystę įvykdė teroristinės organizacijos požymių turinčios grupės, kurios turėjo ir tebeturi ryšių su kai kuriais Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) atstovais.

Negali atsistebėti

Šioje komisijoje dirbęs buvęs Seimo narys Vytautas Čepas sako iki šiol negalintis atsistebėti mūsų valdžios sistema, kai tokios komisijos išvados politinei partijai nubėga kaip vanduo nuo žąsies.

"Visos iki tol buvusios komisijos, tyrusios Bražuolės tilto sprogdinimą, žmogžudystes, kitus nusikaltimus, nieko nenustatydavo. Išskyrus šią komisiją, kurios tyrimo metu buvo nustatyti nepaneigiami faktai.

Pavyzdžiui, kad iš Lietuvos Respublikos Seimo buvo siunčiami raštai ir reikalavimai. Tai nustatyta su technika. Ten buvo pateikta daug faktų, rodančių ryšius su konservatoriais. Deja, ir šį kartą iš išvadų buvo tik pasijuokta. Esą kaip partija gali būti teroristinė organizacija.

Ir tyla. Lyg nieko valstybėje nenutiko, lyg iš viso nieko nebūtų buvę. Nors tokiu atveju turėtų įsikišti Generalinė prokuratūra. Tai parodė mūsų valstybės teisėsaugos bėdas - teisingumas to pusėje, kieno rankose teisėsaugos struktūros", - sako V.Čepas.

Jis pateikia pavyzdžių, kokiais atvejais teisėsauga itin spėriai imasi darbo ir kartais nulinčiuoja dar nenuteistą žmogų. Deja, prie rimtų tyrimų rankos nekyla:

"Gal ne visi pastebėjo, kaip kartais apkaltinami kiti žmonės, tokie kaip Santaros klinikų ligoninės gydytojas, Panevėžio miesto meras. Argi tai pavojingi nusikaltėliai, kad reikia juos vesti visiems matant su antrankiais, laikyti uždarytus?

Paskui paleidžiami, ir viskas tyliai baigiasi. Argi tai ne politinis užsakymas? O štai tokie įvykiai, apie kuriuos kalbėjome komisijoje, lieka nepaliesti. Nė vieno iš tų žmonių, kurie prisidėjo prie tų nusikaltimų, teisėsauga nesulaikė, nė plaukelis jiems nuo galvos nenukrito."

Pasak V.Čepo, šie pavyzdžiai rodo, kad didžiausia Lietuvos bėda ir yra tai, kad teisėsaugos struktūros naudojamos kaip politiniai įrankiai.

Deja, tokioje valstybėje teisingumas neegzistuoja. "Jeigu teisėjai, STT pareigūnai, prokurorai tarnauja politikams, jie nėra valstybės pareigūnai, jie tėra politikų pašluostė. Kitaip negalima paaiškinti to, kad Generalinė prokuratūra akivaizdžiai susijusių įvykių nevertina kaip visumos, paaiškindama, kad tai tėra subjektyvi pareiškėjų nuomonė. Tai gal ir Bražuolės tilto susprogdinimas tėra tik mūsų įsivaizdavimas? Kaip tai galima vadinti subjektyvia nuomone. Tai tik parodo, kad atitinkamuose postuose sėdi žmonės, net nesugebantys profesionaliai užmaskuoti ką priklauso. Aš tikiu, kad ne visi ten dirbantys mėgaujasi muzika, pagal kurią priversti groti. Bet jeigu nori būti šiame orkestre, privalai groti. Kad ir nežymią partiją. Tinklas, ginantis savų interesus, jau per daug įsisenėjęs Lietuvoje. Jis toks tankus ir suaugęs, kad kai kurių dalykų nebeįmanoma atkapstyti. Jie seniai numarinti, užpilti smėliu ir dar užbetonuoti. Be to, daugelio aktyvių tiesos ieškotojų nebeturime tarp gyvųjų. Liūdna, bet visa tai yra mūsų supuvusios sistemos duodami rezultatai. Mes galime kalbėti apie švietimo, medicinos ar aukštojo mokslo reformas, bet kol neįgyvendinsime teisėsaugos reformos, visos mūsų pastangos ir toliau eis vėjais."

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder