Tokio teismų sistemos sukrėtimo dar nebuvo

Tokio teismų sistemos sukrėtimo dar nebuvo

Visos valdžios, kiek jų mes per beveik tris Nepriklausomybės dešimtmečius turėjome, visada žadėjo suvaldyti korupciją valstybinėse institucijose. Karts nuo karto kildavo didesnių ar mažesnių skandalų, tačiau tokio, koks sukrėtė Lietuvos teismų sistemą, dar nėra buvę.

Įtarimai - aštuoniems teisėjams

Trečiadienį prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu buvo sustabdyti įgaliojimai ir baudžiamojon atsakomybėn leista patraukti net aštuonis teisėjus: Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Egidijų Laužiką, Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjus Viktorą Kažį ir Valdimarą Bavėjaną, Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Konstantiną Guriną, Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Henrichą Jaglinskį, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Robertą Rainį, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėją Arūną Kaminską, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėją Gintarą Čekanauską. Įtariamų teisėjų darbo patirtis - nuo 24 iki 37 metų.

Be teisėjų buvo sulaikyti ir penki praktikuojantys advokatai - Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas. Iš viso trečiadienį buvo sulaikyti 26 asmenys.

Įtariama, kad už palankius teisėjų sprendimus jiems buvo siūloma nuo 1000 iki 100 000 eurų siekiantys kyšiai. Bendra kyšių suma gali sudaryti apie 400 000 eurų.

Kratos - visoje Lietuvoje

Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis akcentavo, kad kyšininkavimas teismų sistemoje verčia kalbėti ne tik apie pastarųjų asmenų padarytą žalą, bet ir apie neteisėtus sprendimus, dėl to nukentėjusius asmenis ir neįvykdytą teisingumą.

„Dėl tokių veiksmų žmonės praranda pasitikėjimą teisingumu. Tai  milžiniška žala valstybei, - sakė E.Pašilis. - Tyrimo metu paaiškėjo, kad veikė koordinuota sistema, apėmusi pačias įvairiausias teisės sritis, pradedant civiline ir baigiant baudžiamąja. Veikas vykdė išoriškai tarpusavyje susiję asmenys, o advokatų kontorose faktiškai vyko prekyba teisingumu.“

Generalinis prokuroras pripažino, kad dalį teisėjų nagrinėtų bylų gali tekti peržiūrėti ir užsiminė, jog sulaikytų įtariamųjų skaičius gali augti - artimiausiu metu bus prašoma panaikinti Druskininkų mero Ričardo Malinausko neliečiamybę.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus patikslino, kad STT kartu su kriminaline policija atlieka didžiausią tarnybos istorijoje operaciją. „Šiuo metu vykdomą įkiteisminį tyrimą kontroliuoja speciali penkių prokurorų grupė.

Atliekamos kratos, kuriose dalyvauja daugiau negu šimtas teisėsaugos pareigūnų, - operacijos mastus vardino STT vadovas. - Kratos atliekamos ne tik visų instancijų teismuose Vilniuje ir Kaune, bet ir įtariamų asmenų gyvenamosiose vietose visoje Lietuvoje“.

Paklaustas, ar ta aplinkybė, jog kardomosios priemonės klausimą teisėjams spręs jų kolegos, nesutrukdys teisingumui, Ž.Bartkus atsakė, jog, nepaisant kilusio skandalo, nereiktų galvoti, kad visi teismai Lietuvoje - korumpuoti. STT vadas pridūrė, kad visus, su byla susijusius klausimus, spręs sąžiningi, specialiai atrinkti, teisėjai.

Asmenys yra nekalti, kol neįrodyta kitaip

Oficialiame Lietuvos advokatūros komentare rašoma, kad institucija laukia detalesnės informacijos iš teisėsaugos ir advokatų, kuriems pareikšti įtarimai bei pabrėžiama, kad „minimi asmenys yra nekalti, kol nėra įrodoma priešingai.

Manome, kad bylos rezultatas - tai ne skambus pranešimas apie tyrimo pradžią, o tik galutinis ir įsiteisėjęs teismo sprendimas.“

Panašią poziciją išsakė Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus ir Apygardos teismo pirmininkė Loreta Braždienė.

„Tokie viešai pareikšti kaltinimai yra smūgis teismų bendruomenei, bet kol neįrodyta kitaip, bus teigiama, kad teismuose dirba tik sąžiningi teisėjai. Kiekvieno minėto teisėjo nagrinėtos bylos bus paskirtos naujiems teisėjams.

Jeigu paaiškės, kad su konkrečiu įvykiu susijusi byla jau baigta ir bus įrodyta nusikalstama veika, procesas bus atnaujintas, tačiau tikrai nebus peržiūrimos visos įtariamų teisėjų nagrinėtos bylos“, - žurnalistams sakė A.Valantinas.

„Šiandien yra sukurti visi mechanizmai, turintys užtikrinti sąžiningą teisingumą. Teisėjai skiriami po griežtos atrankos. Bylas jiems paskirsto specialios programos. Net teismo pirmininkas negali nurodyti, kokią bylą pasirinkti“, - teigė A.Valantinas, pripažinęs, kad „žmogiškasis faktorius“ teismuose visgi išlieka.

Įdomu tai, kad visų institucijų atstovai, nuolat pabrėžę nekaltumo prezumpcijos svarbą, taip ir nesugebėjo atsakyti į porą klausimų - kokia bus asmeninė įtariamųjų atsakomybė, jeigu įtarimai pasitvirtins ir kas kompensuos dėl galimai nesąžiningų sprendimų patirtus asmenų nuostolius.

R.Malinausko įtarimai korupcija negąsdina

Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Generalinės prokuratūros atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl galimo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje sulaikytų įtariamųjų vakar galėjo būti bent vienu daugiau. STT vadovas Žydrūnas Bartkus neslėpė, jog Druskininkų merą Ričardą Malinauską apsaugojo netrukus vyksiantys savivaldos rinkimai.

„Šiuo metu Druskininkų meras nėra tarp sulaikytų asmenų dėl to, kad jis yra kandidatas į Druskininkų merus ir jam taikoma neliečiamybė“, - patikino Ž.Bartkus.

Artimiausiu metu teisėsaugininkai kreipsis į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir prašys panaikinti R.Malinausko neliečiamybę.

Vakar kalbėdamas su „Vakaro žiniomis“ R.Malinauskas leido aiškiai suprasti, kad šios naujienos jam jokio įspūdžio nepadarė.

„Nelabai suprantu, kas apskritai čia vyksta. Matyt, rinkimai. Akivaizdu, kad prieš juos pradėtas seniai planuotas susidorojimas. Viešai pateiksiu, kas už viso to stovi. Nė vieno iš viešai įvardytų korupcija įtariamų asmenų aš nepažįstu.

Tikrai nematau jokių problemų, jei paprašys panaikinti mano, kaip kandidato mero rinkimuose, neliečiamybę. Netrukus bus 53 metai, kai gyvenu neturėdamas neliečiamybės, todėl esu labai ramus“, - sakė R.Malinauskas.

Ž.Bartkaus teigimu, su korupcija teismų sistemoje susijusios daugelis bylų. Tarp jų ir garsiai nuskambėjusi vadinamoji „Vijūnėlės“ dvaro.

Įtariama, kad ir šioje byloje duoti bei imti kyšiai. Pasak STT vadovo, teisme nagrinėtoje byloje priimtas nutarimas, jog „Vijūnėlės“ dvaras turi būti nugriautas, tačiau, dėl nematomoje gyvenimo pusėje vykstančių korupcinių susitarimų ir sprendimų, jis iki šiol stovi Druskininkų centre.

Situaciją komentuoja advokatas, Kovo 11-osios akto signataras Egidijus BIČKAUSKAS:

- Daryti konkrečias išvadas dar ankstoka, tačiau abejotina, kad šis skandalas būtų tiesiogiai susijęs su rinkimais.

Tarp galimų įtariamųjų įvardinta tik vieno mero pavardė. Mažai tikėtina, kad visa tai būtų surengta dėl to vieno asmens, nors gali būti, kad Vijūnėlės dvaro istorija suveikė kaip tam tikras katalizatorius.

Labiau tikėtina prielaida - specialiųjų tarnybų vykdytas tyrimas pasiekė kritinę ribą. Norint veikti toliau, kai įtariamieji - aukštas pareigas užimantys teisėjai, - teko kreiptis į šalies vadovę bei paviešinti dalį turimos informacijos. Juolab kad kažkiek tai gali būti susiję ir su kadenciją baigiančia šalies vadove. Ji nuolat kalbėjo apie kovą su korupcija, tačiau veiksmų vis nesimatė.

Dabar pasitaikė puiki proga parodyti, kad šia linkme buvo dirbama.

Kita vertus, pradėto tyrimo apimtys rodo, jog tai korupcijos „pūlinys“ Lietuvoje buvo ir yra labai didelis.

Prezidentė problemą bandė spręsti didindama teisėjų atlyginimus, tačiau dabartinė situacija akivaizdžiai rodo, jog problema buvo ne ta. Kaip juokavo tauta - „keliami atlyginimai tik pakėlė korupcijos lygį.“

Po gero pusmečio pasimatys, kas iš tikro buvo nuveikta. Tada ir bus galima kalbėti apie gerai atliktą specialiųjų tarnybų darbą ar galimai padarytus nusižengimus. Visgi viliuosi, kad byla nebus paremta vien telefoniniais pasiklausymais.

Įdomūs faktai apie sulaikytuosius

Teisėjai

Viktoras Kažys įvardinamas kaip vienas turtingiausių Lietuvos teisėjų. Pastarasis teisėjas ne kartą į laisvę paleido nusikalstamų grupuočių narius, narkotikus platinusius ar net nužudymų įtariamus asmenis, kuriems jo kolegos skirdavo griežtesnes bausmes.

* Valdimaro Bavėjano vadovaujama kolegija išteisino Henriką Daktarą jam inkriminuojamoje Kauno verslininko Sigito Čiapo nužudymo byloje. Šią nutartį patvirtino kasacinis teismas. Teisėjo malonės sulaukė ir buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas Darius Norkus.

* Konstantino Gurino pavardė buvo linksniuojama 2015 metais. Tuomet pasirodė informacija apie grupės teisėjų pasilinksminimą Kaišiadorių pramogų centre, priklausančiame vietos verslininkui Algimantui Radvilai, kurio bylas nagrinėjo pas jį svečiavęsi teisėjai.

* Robertas Rainys buvo vienas iš trijų teisėjų, prieš kelerius metus išteisinusių prezidentės patarėją Daivą Ulbinaitę.

* Arūno Kaminsko pavardė buvo minima „koldūngeito“ byloje. Tuomet darbo netekęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius siekė įrodyti, kad Vyriausybė jį iš darbo atleido neteisėtai. Teisėjas dėl neaiškumų kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Advokatai

* Aivaras Surblys 2018-aisiais buvo įtariamas, kartu su kitu asmeniu planavęs sutrikdyti Klaipėdos apskrities VPK padalinio vadovo bei Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro sveikatą.

* Drąsutis Zagreckas 2004 metais gynė vieną iš „Vilniaus brigados“ narių - Igorį Tiomkiną bei prieš kelerius metus su didele narkotikų siunta įkliuvusį Tadžikistano pilietį Komildzhoną Umarovą.

* Romualdas Mikliušas teismuose gynė koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, kyšininkavimu įtartą buvusį sostinės vicemerą Romą Adomavičių, įmonės „Vilniaus vandenys“ vadovą Darių Norkų.

* Giedrė Cimbolienė, turima informacija, pastaruoju metu dažnai teismuose gynė Vilniaus nusikalstamų grupuočių, disponavusių narkotikais ir psichotropinėmis medžiagomis, lyderius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder