Suteptas munduras netrukdo kilti karjeros laiptais?

Suteptas munduras netrukdo kilti karjeros laiptais?

Teisingumo ministru vos netapęs buvęs Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius, taip savim pasitikėjo, kad neva nepabijojo šantažuoti STT vadovo Žydrūno Bartkaus ir vieno tyrėjo.

Ketvirtadienį Vilniaus apylinkės teismas atmetė prokurorų prašymą suimti neteisėtu poveikiu STT vadovams įtariamą advokatą Giedrių Danėlių ir neskyrė jam jokios kardomosios priemonės. 

"Vakarų ekspresas" užmaršesniems skaitytojams primena, kad vienas aktyviausių ir nuosekliausių prokuroro G. Danėliaus kritikų – Seimo narys Naglis Puteikis, dar 2012 metais siūlė apleistinai ar net nusikalstamai savo pareigas atliekantį prokurorą rotuoti.

2012-ųjų vasario 8-ąją portale Alfa.lt buvo publikuotas Rimanto Varnausko straipsnis: "Kylanti prokuratūros „žvaigždė“ – suteptu munduru". 

Šiandien kaip niekada tinkama proga šį straipsnį pakartoti.

Puteikis: Klaipėda – bandymų poligonas

„Nežinome, kur prokurorą G. Danėlių norėtumėte rotuoti Jūs, tačiau neatmetama galimybė, kad jis bus perkeltas į netikėtai atsilaisvinusią generalinio prokuroro pavaduotojo A. Neveros vietą“, – šis Alfa.lt klausimas gerokai pralinksmino N. Puteikį.

„Toks pasirinkimas, jei tai tiesa, nenustebintų, nes, ir į viešumą patekus istorijai apie A. Neveros paskolą, generalinis prokuroras ją vertino teigiamai, jam atrodė, jog yra normalu, kai tokio aukšto rango teisėsaugininkas skolinasi pinigų iš lošimo verslo magnato.

 

 

A. Neveros paskolos istorija sukėlė tikrą audrą. 

Tai atspindi vis labiau Generalinėje prokuratūroje (GP), teisėsaugoje apskritai, įsitvirtinančią nuostatą, kad GP misija yra dirbti labai turtingiems verslininkams, nes smulkus ir vidutinis verslas ar paprastas pilietis ne tik neginamas, bet persekiojimas. Ir tuo ypač pasižymi Klaipėdos prokurorai“, – tvirtino N. Puteikis.

Pasak jo, vienas paskutinių tokio veikimo pavyzdžių – Palangos atrakcionų atvejis, kai prokurorė stojo olandų verslininkų pusėn, atmesdama visus liudininkų, ugniagesių gelbėtojų parodymus, ir nutraukė bylą.

„Tai G. Danėliaus apygarda, tad ir prokurorų veikimas yra visiškai logiškas. Jau kelerius metus stebiu šios apygardos prokurorų degradaciją požiūryje į žmogų. Jie negina viešųjų vertybių ir tuo didžiuojasi, – aiškino N. Puteikis. – Jeigu G. Danėlių paskirtų generalinio prokuroro pavaduotoju, tai visiškai nesistebėčiau.

Jis papuoštų tokių prokurorų kaip Justas Laucius, Mindaugas Dūda plejadą, kuriuos vienija ir dar vienas bendras bruožas – jie visi grubiai pažeidinėja įstatymus, o ne stovi jų sargyboje.“

„Žvelgiant į tokių jaunų, energingų, išimtinai turtingiems verslininkams dirbančių ir mažus žmones triuškinančių prokurorų plejadą, gali paaiškėti, kad A. Nevera buvo vienas nekalčiausių iš jų“, – ironizavo N. Puteikis.

„Taip, jis pasipraktikavo, kaip visa tai atrodo, pamatė, kad nieko baisaus nevyksta, išskyrus vieną kitą mitingą, jokio pasipriešinimo nesulaukė, – teigė N. Puteikis, klausiamas, ar tikrai Klaipėdos apygardoje minėta prokurorų tapusi sisteminga. – Seimas tradiciškai tokių teisininkų niekaip nevertina, o tokią tylą jie supranta kaip savo veiksmų palaikymą".

"Klaipėda buvo lyg bandymų poligonas, dirbant su stambiais verslininkais, jei bus paskirtas į Vilnių, tai galės dirbti su superstambiais verslininkais. Galėtų būti oligopolijų, besibraunančių į sostinės senamiesčio geriausias vietas, atstovas.“

„Labai liūdna, kad tokie žmonės gali užimti pagrindinius teisėsaugos postus. Tokias negatyvias tendencijas, kad panašūs į G. Danėlių nebūtų skiriami į atsakingus postus, gali sustabdyti tik du dalykai.

Seimas turėtų pasmerkti tokių teisėsaugininkų toleruojamą praktiką ir reikalauti, kad jie vykdytų įstatymus, gintų viešąjį interesą, o jeigu politikų tyla tęstųsi ir toliau, tai turėtų protestuoti visuomenė.

Ji turi eiti į mitingus prie Seimo, Generalinės prokuratūros ir reikalauti, kad tokie žmonės būtų ne aukštinami, o apskritai šioje sistemoje nedirbtų“, – kalbėjo N. Puteikis, pridūręs, kad tolesni tokių žmonių, kaip G. Danėlius, protegavimai pradeda griauti jau ne tik prokuratūros sistemą, bet visą valstybę.

 

 

„Jei dar kol kas kažkokios tvarkos iš įpročio kai kas ir laikosi, tai po tokių paskyrimų tvarkos nežiūrės niekas, – svarstė N. Puteikis, klausiamas, kaip paveiktų teisėsaugos situaciją Klaipėdos krašte galimas G. Danėliaus paskyrimas į sostinę. – Jei G. Danėlių paaukštintų, tai prokurorai, kurie turėjo vilčių, jog gali dirbti sąžiningai, suprastų, kad taip dirbti yra pavojinga.

Tik dirbdamas nesąžiningai, gali siekti karjeros aukštumų. Kuo daugiau neverų ir danėlių bus paskirta į aukštesnes pareigas, tuo greičiau šitas prokuratūros monstras sugrius. Sugrius nuo jų pačių įstatymų pažeidimų sunkumo. O jei generalinis prokuroras sumanys žengti tokį žingsnį, tai priartins ir jo paties nuvertimą.“

„Juodieji“ archeologai

Kai Klaipėdos Kultūros paveldo departamento pareigūnai nusikaltimo vietoje pagavo tuos „juoduosius“ archeologus, darkiusius Apuolės pilkapį, šiaip ne taip, rašydami daugybę skundų, pasiekė, kad pas juos būtų atliktos kratos.

 

 

Išdarkytas Apuolės pilkapis. Bernardinai.lt nuotr.

N. Puteikis prisimena, kad specialistai sugebėjo atkurti nusikaltėlių kompiuterių ištrintų kietųjų diskų su informacija apie „javki, kvartiri, pervevody, scioty, familii, sviaznyje, spossoby peredaci cerez granitu“ (slaptas susitikimo vietas, butus, pervedimus, sąskaitas, pavardes, ryšininkus, pergabenimo per sieną būdus – vertimas iš rusų k.).

„Tada mes lėkėme pas generalinį prokurorą, tas duoda nurodymą, atlekiame su Laisvūnu Kavaliausku pas apygardos prokurorą G. Danėlių, tas sėdi su skuodiškiu prokuroru (Valdemaru Vaitiekūnu – aut. past.) ir šypsosi: sako – ne, nerodysim nieko, nes mūsų teisė nerodyti, generalinis prokuroras neturi teisės šioje byloje nurodinėti, mes atsakom, mes tiriame, mes geriau žinome, – prisiminė N. Puteikis. – O teisme pamatėme, kad jie tiems „juodiesiems“ viską – tuos slapčia iššifruotus jų pokalbius – parodė, o tie turėjo pakankami laiko reikaliukams tvarkyti, nes nebuvo suimti.“

Dangstė dyzelino kontrabandą?

Dar viena situacija, liudijanti Klaipėdos apygardos prokuratūros nenaudai. Naujienų portalui Alfa.lt sutiko liudyti žmogus (vardas ir pavardė yra žinomi), kuris bandė padėti teisėsaugai išaiškinti pajūryje paplitusio specifinio verslo schemas.

Viskas labai paprasta – Latvijoje perkamas dyzelinis kuras laivams, tačiau Klaipėdos uosto ir laivų šis kuras nepasiekia, o yra tiekiamas pajūrio degalinėms.

Kadangi Lietuvoje nemokami jokie mokesčiai, tai pelnai iš šio versliuko yra milžiniški.

„Nei tas generolas, kuris dabar bando teistis su Kubiliumi (kalbama apie buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadą generolą Romualdą Boreiką – aut. past.), nei G. Danėlius nepadarė nieko, kad ši veikla būtų stabdoma.

O šitie veikėjai, matydami, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra užmerkia akis, vis labiau įžūlėja. Rašiau pareiškimus ir G. Danėliui, ir generaliniam prokurorui, tačiau jie atsisakė pradėti ikiteisminius tyrimus“, – tvirtino liudininkas, kurio skaičiavimais, pelnai už kontrabandinį dyzeliną siekia milijonus dolerių.

Tiesą sakant, vienu atveju ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandinio dyzelino buvo atliktas. Ir net byla buvo perduota teismui, tačiau jo atomazga buvo daugiau negu juokinga.

Milijoninio verslo dalyviui skirta 500 litų bauda.

„Šiaip, mano žiniomis, jis iš to verslo tuo metu buvo užsidirbęs apie 10 milijonų litų. Visa tai ir papasakojau prokurorui G. Danėliui, tačiau jokių priemonių jis nesiėmė, – tvirtino Alfa.lt klaipėdiškis liudininkas.

Perklausus, ką apskritai sakė prokuroras, kuriam buvo suteikta informacija apie kontrabandinį verslą, liudininkas teigė: – Ogi nieko!“

Danėlius: nesuprantu, apie ką yra kalbama

„Nesu skaitęs N. Puteikio internetinio dienoraščio (jame plačiai aprašomos G. Danėliaus „nuodėmės“ – aut. past.), tačiau vieno pokalbio prokuratūroje metu N. Puteikis iš tiesų yra išsakęs nuogąstavimus, kad vadinamoji „juodųjų“ archeologų byla gali būti didesnio masto nusikalstama veika.

Ir reikia tyrinėti ne tik patį Apuolės pilkapio faktą, bet ir galimas tokių radinių pardavimo vietas, supirkėjų tinklą“, – Alfa.lt tvirtino prokuroras G. Danėlius.

Visa tai esą ir buvo padaryta – bylą iš Skuodo apylinkės prokuratūros perėmė specialistai iš sostinės Policijos departamento bei Generalinės prokuratūros.

Apie dyzelino kontrabandą ir priekaištus dėl neveiklumo prokuroras G. Danėlius atmetė kaip visiškai nepagrįstus. „Nesuprantu, apie ką yra kalbama, nes niekas su jokiais skundais į mane nėra kreipęsis“, – teigė jis.

„Jeigu kas nors pasiūlys, tada ir svarstysiu. Negaliu atsakyti, kas būtų, jeigu būtų“, – juokdamasis tikino G. Danėlius, paklaustas, ar sutiktų užimti atsistatydinusio generalinio prokuroro pavaduotojo A. Neveros vietą.

Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Rūtos Dirsienės teigimu, klausimas, ar G. Danėliaus kandidatūra į generalinio prokuroro pavaduotojo vietą svarstoma, kol kas yra per ankstyvas, nors tai ir nėra pirmasis G. Danėliaus bandymas persikraustyti į Vilnių – 2011 m. birželį jis nesėkmingai dalyvavo konkurse į GP Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojo vietą.

2012 02 08

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder