Smiltynėje vienas namas pasikeis taip, kad bus sunku net atpažinti

Smiltynėje vienas namas pasikeis taip, kad bus sunku net atpažinti

Klaipėdoje persikėlus keltu per Kuršių marias į Smiltynę lankytojus pasitinka net keli palei pakrantę išsidėstę išskirtinės architektūros pastatai. Vieno iš jų laukia dideli pokyčiai - nors šiuo metu namas naudojamas ūkinėms reikmėms, jame turėtų būti įrengtos patalpos, pritaikytos mokslinei veiklai. Regis, pastatas pasikeis kaip reikiant. Darbai turėtų atsieiti apie 1 mln. 493 tūkst. eurų.

Klaipėdos miesto savivaldybė ketvirtadienį pranešė apie Smiltynės gatvės 8 numeriu pažymėto pastato rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus.

Reikia specialių sąlygų

Juose dėstoma, kad yra numatytas "kultūros paskirties pastato rekonstravimas". Tiesa, darbus užsakiusio Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėjos Ninos Puteikienės teigimu, šiuo metu pastatas nėra naudojamas muziejinėms reikmėms.

N. Puteikienė portalui VE.lt dėstė, kad Smiltynės g. 8 name, iki šiol naudotame kaip ūkinės paskirties pastate, bus įrengtos eksponatų saugyklos.

Apie tai bylojama ir projektiniuose pasiūlymuose. "II aukštas - jūrų gamtos (jūrų faunos preparatų ir mineralų) ir laivybos etnografijos rinkinių saugyklos", - dėstoma projektavimą atlikusios bendrovės "ARCHKO" parengtame rašte.

"Šiuo metu saugyklos neatitinka šiuolaikinių saugyklų reikalavimų. Tas pastatas, kuris naudojamas kaip pagalbinės patalpos, bus rekonstruotas ir jau 2023 metais Lietuvos jūrų muziejus turės moderinias saugyklas, atitinkančias visus reikalavimus.

Žinia, tam, kad būtų užtikrintas eksponatų ilgalaikis saugojimas, reikia ypatingo rėžimo, temperatūros. Visi šie dalykai ir bus užtikrinti naujose mūsų eksponatų saugyklose", - dėstė N. Puteikienė.

Ji skaičiavo, kad projekto vertė siekia 1, 493 mln. eurų.

"O mūsų eksponatų skaičius šiandien siekia 89 tūkst. 653 vienetus", - teigė N. Puteikienė.

2 variantai

Projektiniuose pasiūlymuose pažymima, kad esamas skypas, kuriame turėtų būti rekonstruotas pastatas, yra ant kalvos, tankiai apaugęs medžiais. Privažiavimas prie pastato yra nuo Smiltynės gatvės žvyruotu, stačiu keliuku. Atstumas nuo Smiltynės gatvės - apie 90 metrų.

"Pastatas šiuo metu yra nenaudojamas arba naudojamas epizodiškai. Sklypas apaugęs žole, menkaverčiais krūmais, jame yra nemažai vertingų medžių", - teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Šis pastatas buvo statytas dar sovietmečiu.

Pagal Lietuvos jūrų muziejus pateiktą programą, pastatą norima pritaikyti mokslinei veiklai - ketinama įrengti eksponatų tyrimo ir saugojimo patalpas. Rūsys turėtų atsirasti rinkinių prevencinio restauravimo ir konservavimo patalpos. O pirmame aukšte - eksponatų aptarnavimo ir lankytojų priėmimo patalpos, laivų technikos ir tekstilės rinkinių saugyklos.

Projektiniuose pasiūlymuose aiškinama, kad yra du galimai pastato konversijos variantai. "Patalpų išplanavimai visais variantais iš esmės yra vienodi. Skiriamos skirtingos architektūrinės išraiškos.

Siūlomais variantais derinama architektūrinė stilistika prie Smiltynės vilų konteksto stilizuojant arba atkartojant architektūrinę gretimų pastatų išraišką", - teigiama projektuotojų rašte.

Jame teigiama, kad abiem pasiūlymų variantais pagrindinis dekoro elementas yra stilizuotas fachverkas.

"Fachverko naudojimas kaip pagrindinis elementas, nes didžiojoje dalyje istorinių Smiltynės vilų buvo naudojamas fachverkas ir tai būdingiausias Smiltynės vilų akcentas.

Pirmuoju variantu siūlomas lenktų, grakštesnių formų pastatas, antruoju variantu griežtesnių formų. Pirmuoju variantu siūlomas lenkto stiklo prieangis aliuzija į istorinėse vilose dažnai naudojamas dengtas pavėsines. Fachverko elementai stilizuoti, atitraukti nuo pagrindinės sienos konstrukcijos. apdailai naudojamos medžiagos, medis - fachverkui, tinkas - sienoms, bei čerpės - stogui", - aiškinama projektiniuose pasiūlymuose.

Viešas susirinkimas, kuriame bus galima išdėstyti savo pasiūlymus dėl projektavimo, įvyks 2020-03-02 dieną 17.00 val. adresu Smiltynės g. 7, Klaipėdoje.

Susipažinti su projektu galima Savivaldybės tinklalapyje: https://www.klaipeda.lt/data/public/uploads/2020/02/projektiniai-pasiulymai.pdf

PLANAI. Kol kas numatyti 2 variantai, kaip turėtų atrodyti rekonstruotas statinys.

Projektuotojų vizualizacija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder