Per mūšį dėl R. Karpavičiaus milijonų prabilo jo namų sargas: „Nebuvo jokios vagystės“

Per mūšį dėl R. Karpavičiaus milijonų prabilo jo namų sargas: „Nebuvo jokios vagystės“

Jei Raimondo Karpavičiaus nebūtų užklupusi liga, nebūtų ir kitos moters“, – ištarė turtuolio namus saugojęs Romualdas Beniušis. Tirdama šimtamilijoninio palikimo detektyvą žurnalistė surado liudininkų, kurie atskleidė ir pribloškiantį jaunos našlės prašymą.

„Kai ponas Vytautas Landsbergis dvi savaites su žmona atostogavo Karpavičių namuose Palangoje, jis man padovanojo savo kalbų knygą. Gailiuosi, kad neišdrįsau paprašyti autografo.

Tada name buvo apsistojusi ir jo apsauga, su kuria nemažai bendravau“, – „Lietuvos rytui“ prabilo R.Beniušis, kuris džiaugėsi prieš kelerius metus iš politikos patriarcho gauta dovana.

Netoli Palangos gyvenantis 59 metų vyras daugiau kaip 12 metų saugojo prabangius milijonieriaus R.Karpavičiaus namus. Apsaugininkui ranką spaudė ne vienas garbus tų namų svečias, tarp jų buvo ir žymių medikų, aukštų valdininkų. 

Šių prabangių namų Palangoje apsaugininkas buvo sulaukęs pašalinio žmogaus klausimų ir apie turtuolio santykius su pirmąja sutuoktine.

Kai kurie jų atvykdavo ir į Karpavičių šeimos atostogų būstą Nidoje, Pamario gatvėje. „Aš ne tik saugojau Karpavičių namus. Kai prireikdavo, Palangoje ir Nidoje patvarkydavau aplinką – pjaudavau žolę, genėdavau sudžiūvusias medžių šakas“, – paaiškino pašnekovas.

R.Beniušis sutiko „Lietuvos rytui“ papasakoti, kas vyko milijonieriaus namuose prieš tai, kai netikėtai atsirado kita moteris. Jis pareiškė nuomonę ir apie tariamą milijono eurų vertybių vagystę, kuri greičiausiai buvo išgalvota siekiant supriešinti milijonierių su artimaisiais.

Tiek vertybių namuose iš viso vargu ar buvo. Tai liudija ir R.Karpavičiaus turto deklaracijos, kurias gavo „Lietuvos rytas“.

Jis buvo deklaravęs 51 tūkst. eurų vertės meno kūrinių, juvelyrikos dirbinių ir kitų vertybių.

Namą Palangoje saugojęs R.Beniušis iš arti matė, kaip keitėsi verslininko elgesys užklupus labai agresyviai ligai – glioblastomai. Piktybiniai smegenų navikai pažeidė jo kūną, protą, atmintį.

„Jeigu R.Karpavičius nebūtų susirgęs, dar ir dabar viskas būtų kaip anksčiau – jis gyventų normaliai su Audrone (pirmoji žmona Audronė Karpavičienė. – Aut.). Tik dėl sunkios ligos viskas ir įvyko“, – kalbėjo R.Beniušis.

Po verslininko mirties jo namų apsaugininką pribloškė tai, ką viešai kalbėjo 46 metų našlė Aistė Karpavičienė ir velionio brolis Henrikas Karpavičius, kuriems pagal įtartinomis aplinkybėmis surašytą testamentą buvo per pusę paliktas šimtamilijoninis turtas.

„Ta moteris kalbėjo nesąmones!“ – taip „Lietuvos ryto“ pašnekovas sureagavo į jaunos našlės žodžius, kad ji kartu su 61 metų milijonieriumi gyveno dvejus metus.

„Lietuvos rytas“ daug kartų Aistės Karpavičienės prašė paaiškinti, kur ji dvejus metus gyveno su R.Karpavičiumi, kodėl Kauno klinikose prie jo neprileido artimųjų ir kokiomis aplinkybėmis ligonis užrašė jai milžinišką palikimą, bet atsakymų nesulaukė.

Nors jaunoji našlė tyli, apie šio skandalingo detektyvo užkulisius prabyla vis nauji svarbūs liudininkai.

Milijonieriaus namus prižiūrėję žmonės patvirtino, kad jis labai mylėjo anūkus.  
Domėjosi santykiais šeimoje

– Su kuo iki 2018 metų lapkričio 15-osios, kai išvyko gydytis į Kauno klinikas, gyveno R.Karpavičius? – paklausiau ilgamečio jo namų apsaugininko R.Beniušio.

– Jis visą laiką gyveno su Audrone Karpavičiene. Aš net nežinojau, kad jie buvo oficialiai išsiskyrę. Tai sužinojau tik tada, kai kilo triukšmas dėl jo palikimo. Man ta šeima atrodė pavyzdinė. Raimondas su Audrone kartu žiemą vykdavo atostogauti, kartu ir sugrįždavo. O savaitgaliais Palangoje matydavau, kaip abu važiuodavo į bažnyčią.

– Ar R.Karpavičius, kai pradėjote saugoti jo namą, jums pristatė Audronę Karpavičienę?

– R.Karpavičius man pasakė, kad visoje toje teritorijoje vadovė yra Audronė. Jis paaiškino, kad man reikės klausyti jos nurodymų. Jis Audronę vadino žmona.

– Ar esate name Palangoje matęs A.Grybauskienę, kuri 2019 metų pavasarį slapta tapo antrąja jau sunkiai sirgusio verslininko žmona? Gal kaunietė buvo atvykusi tada, kai namuose nebuvo pirmosios žmonos?

– Aš tos kaunietės R.Karpavičiaus name Palangoje iš viso nesu matęs. Ji ten niekada nėra buvusi iki tol, kol aš saugojau namą. Ir kiti mano kolegos, su kuriais budėdavome pasikeisdami ir kuriuos į darbą buvo priėmęs pats R.Karpavičius, tos moters ten nėra matę.

– Kaip verslininkas bendraudavo su sūnumi, anūkais? Gal dėl ko nors ant jų pyko ir todėl nepaliko nė menkiausio turto?

– Anūkai visada dalyvaudavo šeimos šventėse. Kai sūnus Rokas su savo vaikais būdavo Palangoje, R.Karpavičius visada grįžęs iš darbo pirmiau eidavo jų aplankyti. (Sūnaus R.Karpio šeimos namas Palangoje – šalia. – Aut.)

– Ar kas nors domėjosi R.Karpavičiaus sveikata, jo ir Audronės Karpavičienės santykiais?

– Kai kas iš biuro vis paskambindavo man ir paklausdavo, kokie jų santykiai, ar nesipyksta, kokia šeimininko nuotaika. Tada aš maniau, kad tuo domimasi dėl darbo, – kokios jis nuotaikos atvyks į biurą. Bet dabar man jau kitaip viskas atrodo – panašu į šnipinėjimą.

– Ar per daugiau kaip 12 metų esate ten matęs verslininko brolį H.Karpavičių, kuris teisme viešai kalbėjo apie jų artimus ryšius?

– Aš H.Karpavičiaus iš viso nesu matęs gyvai. Mačiau tik jo nuotrauką laikraštyje. Brolis nesilankydavo Karpavičių name Palangoje. Buvau pakviestas į R.Karpavičiaus penkiasdešimtojo jubiliejaus šventę, bet ir tada nemačiau jo brolio. 

Dalijo savo vertingus daiktus

– Iki kada jūs saugojote verslininko namą Palangoje?

– 2018 metų gruodžio mėnesį apsauga prie namo buvo netikėtai pakeista. Man paskambino ne pats R.Karpavičius, o kažkas iš įmonės „Karpis“ biuro ir pasakė, kad nebedirbsiu nei aš, nei kiti vyrai, su kuriais pasikeisdami budėdavome paromis. Mus atleido skubiai – per vieną dieną. Po to buvo pasamdyta apsaugos firma.

– Pirmajai R.Karpavičiaus šeimai vėliau buvo mesti įtarimai, neva ji galėjo namus Palangoje apvogti, neva dingo net milijono eurų vertės daiktų. Ar ką nors apie tai žinote?

– Neįsivaizduoju, kaip tokia vagystė iš viso būtų galėjusi įvykti. Aš nieko panašaus nemačiau. Nematė ir kiti kolegos, kurie ten budėjo. Daug baldų, paveikslų ir kitų daiktų iš namo išvežta dėžėse paties R.Karpavičiaus nurodymu, kai jis dar buvo sveikas ir kai su Audrone Karpavičiene įrenginėjo vilą Tenerifėje (2015 m. pavasarį. – Aut.).

Aš verslininko prašymu dar vykau į Klaipėdą nupirkti laikiklių paveikslams. Tada prie namų Palangoje buvo atvažiavęs vilkikas, aš padėjau sukrauti dėžes. Tai buvo tik Raimondo ir Audronės šeimos reikalas. Todėl aš įsitikinęs: jokios vagystės nė nebuvo.

– Mano žiniomis, 2019 metų sausio 3 dieną milijonieriaus brolis H.Karpavičius parašė pareiškimą policijai, kad ir Nidos name galimai įvykdyta paveikslų vagystė. Ar apie tai ką nors žinote?

– R.Karpavičius Nidoje pats dalijo daiktus. Nidos name prie durų jis paprastai padėdavo tai, ką reikėdavo išmesti. 2018 metų rugsėjį atvykęs į Nidą pamačiau sudėtus kažkokius paveikslus. Paklausiau verslininko, kodėl juos ten padėjo. Jis atsakė: „Išmesk juos lauk.“ Bet aš jų neišmečiau. Kitą kartą, spalį, nuvažiavęs į Nidą pastebėjau, kad name nėra nei tų paveikslų, nei televizoriaus, nei brangios garso aparatūros. Paklausiau R.Karpavičiaus, kur viskas dingo. Jis atsakė: „Atidaviau ubagams.“ 

A.Grybauskienės R.Karpavičiaus name Palangoje darbuotojas iš viso nėra matęs.

– Ar jūs dažnai nuvykdavote į Karpavičių namą Nidoje? Gal ten matėte A.Grybauskienę, kuri teigė su verslininku ketverius metus draugavusi, o dvejus – kartu gyvenusi?

– Į namą Nidoje vykdavau bent keturis kartus per mėnesį. Važinėjau ten apie penkerius metus. Kartais nakvodavau, turėjau nedidelį kambarį. Ta moteris R.Karpavičiaus name Nidoje niekada negyveno. Užsukdavo moterų, bet tik aptarti dalykinių reikalų. 2018 metų rudenį buvo atvykusios dvi medikės tirti R.Karpavičiaus kraujo.

Buvo užsukusios ir Neringos miesto savivaldybės, vandentiekio įmonės atstovės. Rudenį aš buvau nuvykęs į Nidą ir nupjauti medžių šakų. Tada R.Karpavičiaus ten nebuvo. Sudėjau šakas prie tvoros šalia gatvės. Paprastai ten pravažiuodavo komunalininkų mašina ir šakas surinkdavo.

Dviračiu pro šalį važiavo moteris, sustojusi paklausė, kodėl sudėjau šakas. Pasakiau, kad tvarkau kiemą. Ji kažkam skambino. Aš ją palaikiau vietos komunalinio ūkio darbuotoja. Vėliau atvažiavo mašina ir tas šakas išvežė. Gal ta moteris su dviračiu kažkiek panaši į tą kaunietę iš nuotraukų, bet negaliu patvirtinti, kad tai buvo ji. 

Buvo nuo kažko apdujęs

– Kaip R.Karpavičius elgėsi 2018 metų lapkritį grįžęs iš komandiruotės Tenerifėje, kur buvo nuvykusi ir A.Grybauskienė, kuri tada buvo įdarbinta „Marijampolės pieno konservų“ rinkodaros vadove?

– R.Karpavičius iš kelionių visada grįždavo namo į Palangą. Aš arba kuris nors mano kolega važiuodavome į oro uostą jo pasitikti. Kai 2018 metų lapkritį verslininkas grįžo iš Tenerifės, mano kolega nuvyko jo parvežti iš oro uosto.

Kai grįžo, buvo jau apie pirma valanda nakties. Atvežtas į kiemą R.Karpavičius neatpažino vietos, kuri buvo jam gerai pažįstama, – savo namų. Jis iš viso nesuprato, kur jį parvežė, ir nesuvokė, kad tame name gyvena. Jis klausinėjo, kas jo kaimynai. Verslininkas visai nesiorientavo, buvo kaip nuo kažko apkvaitęs.

Mano kolega, kuris parvežė verslininką namo, iš pradžių pamanė, kad R.Karpavičius išgėręs alkoholio. Bet R.Karpavičius nebuvo gėręs svaigalų, jų kvapo nebuvo justi.

– Ar R.Karpavičius jums skundėsi pašlijusia sveikata?

– Prieš išvykdamas į Tenerifę jis man kelis kartus pasakė, kad rytais prastai jaučiasi. Patariau pasitikrinti sveikatą. Jis atsakė, kad neseniai tikrinosi ir medikai nieko nerado, kad esą viskas gerai. 2018 metų rudenį jo nuotaika ėmė labai svyruoti – porą kartų netikėtai supyko. Kartą neva pasigedo kažkokių vaistų iš Rusijos.

Pasakiau jam, kad aš tokių ir už dyką neimčiau. Jis pakviesdavo mane į namą kartu išgerti kavos. Staiga ėmė aiškinti, kad viskas blogai. O po kelių sekundžių vėl grįžo į save, viskas buvo gerai ir toliau ramiai bendravome. Kartą R.Karpavičius man netikėtai pasakė, kad bus karalius, kad yra nemirtingas. Maniau, suskėlė pokštą.

Smegenų vėžiu sirgusiam R.Karpavičiui greičiausiai specialiai buvo įteigta, kad jo namai neva apiplėšti. 

Grįžo labai išsigandusi

R.Karpavičiaus pirmosios šeimos gyvenimą iš arti matė ir namų tvarkytoja Jelena iš Klaipėdos. Iš pradžių ji valydavo „Karpio“ biurą Klaipėdoje, po to net 23 metus tvarkė milijonieriaus namus.

„Raimondas ir Audronė gyveno kaip šeima. Audronė rūpinosi namais, pietumis, kūrė ir namų Palangoje, ir vilos Tenerifėje interjerą. Raimondas visą laiką gyveno Palangoje, po darbo visada grįždavo namo. Tai buvo normali šeima. Gal ir nepatogu apie tai kalbėti, bet jų lova buvo bendra“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo 58 metų Jelena.

Namus tvarkiusi moteris, kaip ir juos saugojęs vyras, nepažįsta milijonieriaus brolio H.Karpavičiaus: „Žinojau, kad yra brolis, bet jo nesu tame name mačiusi.“

Jelena tame name dirbo ir 2018 metų lapkričio 15 dieną, kai grįžęs iš Klaipėdos jūrininkų ligoninės, kur išgirdo ligos diagnozę, R.Karpavičius kartu su Audrone Karpavičiene išvyko į Kauno klinikas. „R.Karpavičių ryte iš Klaipėdos ligoninės atvežė vairuotojas. Mašina stovėjo kieme, o vairuotojas lūkuriavo prie apsaugos posto.

Audronė pagamino pusryčius. Ji atrinko ir sudėjo į sportinį krepšį drabužius, kurių galėjo prireikti ligoninėje. Audronė ir Raimondas kartu išėjo iš namo, sėdo į mašiną ir išvyko. Raimondas atrodė ramus, beveik nekalbėjo. Po kurio laiko taksi automobiliu grįžo išsigandusi Audronė.

Ji man pasakė, kad jie užsuko į „Karpio“ biurą Klaipėdoje paimti kažkokių dokumentų. Audronė nuėjo į tualetą. Išėjusi į lauką ji neberado nei mašinos, nei Raimondo. Ji skambino į jo telefoną, bet veltui.

Audronė atrodė labai sukrėsta, nesuprato, kas įvyko. Daugiau R.Karpavičiaus aš nemačiau. Savaitę prieš Kalėdas išvykau į užsienį, o grįžusi sužinojau, kad namo apsauga buvo atleista. Tada ir aš išėjau iš darbo, nors „Karpio“ biure man pasakė, kad Raimondas prašęs manęs pasilikti“, – pasakojo Jelena. 

Iškratė ir tvarkytojos butą

Netrukus klaipėdietei teko patirti didelį stresą. Ją iškvietė į policijos komisariatą, kur parodė vaizdo kameros įrašą. Iš aukštai matyti, kaip kažkokia moteris Karpavičių namo kieme padavė apsaugininkui šiukšlių maišelį. Jelenai per apklausą buvo sakoma, kad esą tai ji iš R.Karpavičiaus namo išnešė vertingus daiktus.

Tačiau Jelena tvirtino, kad jokių daiktų ji neišnešė, o name niekas nebuvo dingę. Policijai to neužteko. Jelena iki šiol negali ramiai pasakoti, kas įvyko po Naujųjų metų, kai jos namuose Klaipėdoje ilsėjosi iš užsienio grįžęs sūnus. Į duris pasibeldė keturi policininkai. Ieškodami neva verslininko daiktų jie atliko kratą bute, rūsyje. Nieko neradę pareigūnai išėjo, o Jelena ir jos sūnus dar ilgai negalėjo atsigauti iš šoko būsenos.

Pribloškė politiko žodžiai

Jelenai buvo nemalonu ir tada, kai skaitė politiko V.Landsbergio interviu, kuriame jis tvirtino beveik nepažįstantis pirmosios R.Karpavičiaus žmonos Audronės.

„Kaip taip gali būti? Juk ponas V.Landsbergis Karpavičių namuose su žmona atostogavo net dvi savaites. Jie gyveno viename kambaryje, jo apsauga – kitame. Ponas pusryčiams pageidaudavo tik tam tikrą laiką virtų kiaušinių, įvairių košių, o Audronė padėdavo jo žmonai paruošti. Audronė iš vietos ūkininkų užsakydavo jiems naminių vištų, ančių. Ji paduodavo maisto ir politiko apsaugininkui.

Mačiau, kaip pas V.Landsbergį buvo atėjusios dvi viešnios. Tada Audronė padarė jam kavos. Jis nusinešė kavą į namo kiemą, ten kalbėjosi su viešniomis. Aš tvarkydavau pono kambarį, dušą, išnešdavau iš tualeto šiukšles, o kas antrą dieną pakeisdavau rankšluosčius.

Keičiau jiems ir patalynę. V.Landsbergio žmona su manimi elgėsi mandagiai. Kai jie išvyko, kambaryje radau jos auksinius auskarus su rožiniais akmenukais. Juos padaviau R.Karpavičiui, jis sakė, kad jiems atiduos“, – pasakojo ilgametė milijonieriaus namų tvarkytoja.

Jelena vykdavo ir į Nidą tvarkyti atostogų namo, kur taip pat atvykdavo garbių svečių. 2018 metų vasarą Jelena Nidoje matė visą R.Karpavičiaus šeimą.

„Buvo Rokas su vaikais ir žmona, vėliau atvažiavo jo žmonos sesuo ir uošvė. Tada ten buvo ir Raimondas, Audronė, tik jai reikėjo rūpintis dujine įranga Palangos name, tai vis važiuodavo ten. Visi tada bendravo draugiškai.

Raimondas labai mylėjo abu anūkus. Anūkė nuolat sėdėdavo jam ant kelių, jis labai ja didžiavosi. Kai sūnus Rokas buvo kalėjime, R.Karpavičius važiuodavo pas ūkininkus pirkti jo šeimai maisto produktų – krepšiais nešdavo uogas, kaimiškus kiaušinius. Verslininkas veždavo anūkus į čiuožyklą, jodinėti ant mažų žirgų, pirkdavo jiems dovanas. R.Karpavičiui svarbiausia buvo darbas, pinigai, šeima.

Audronė buvo jo akys ir svarbiausia patarėja. Ji patardavo, kokį kostiumą, marškinius apsivilkti. Ji ir maisto į darbą įdėdavo“, – pasakojo klaipėdietė. Kiti šaltiniai patvirtino, jog lauknešėlius R.Karpavičius vežiodavosi ir į verslo susitikimus. Riešutų ar kitų skanėstų jis pasiūlydavo ir kitiems paaiškindamas: „Aš kaip šuo – iš svetimų rankų maisto neimu.“ 

H.Karpavičius teisme bandė įrodinėti, kad su broliu visuomet palaikė artimus ir draugiškus santykius. 

Verslininkas atrodė įsitempęs

2018 metais namų tvarkytoja pastebėjo, kad R.Karpavičiaus nuotaika pasikeitė – atrodė prislėgtas, labai įsitempęs, ėmė kažko bijoti. Kitas šaltinis „Lietuvos rytui“ taip pat teigė, kad R.Karpavičius ėmė gyventi didelėje baimėje.

Verslininkas buvo šantažuojamas. Kaune buvo surinkta informacija apie jo praeitį, įkalinimą, sūnaus klystkelius. Už tai, kad tokia informacija nebūtų paviešinta, buvo prašoma pinigų.

Bijodamas, kad gali nukentėti verslo, įmonių vardas, R.Karpavičius davė pinigų kauniečiams. Įdomu tai, kad žmogus, kuris rinko tą informaciją, bandė ją siūlyti man, kai jau buvau paskelbusi seriją tyrimų apie skandalingą kovą dėl šimtamilijoninio palikimo. Jis teigė ją gavęs iš buvusių pareigūnų.

Bet informacija nebuvo nauja. Man jau buvo žinoma, kad R.Karpavičius jaunystėje (tada jis žaidė „Atlanto“ futbolo komandoje. – Aut.) buvo gavęs laisvės atėmimo bausmę, jį teisė sovietinis karinis tribunolas, nes buvo pričiuptas, kai su kitais sportininkais brovėsi į sovietinės armijos sandėlį.

Gali būti, kad disponuodami tokia informacija kauniečiai paprašė ne tik pinigų, bet ir įdarbinti jų pažįstamą kaunietę. Šaltinių teigimu, su verslininku ji galėjo būti supažindinta 2018 metais vienoje pieninių. Ilgametė milijonieriaus namų tvarkytoja Jelena prisiminė, kad tų metų rudenį girdėjo iš miegamojo, kuriame buvo R.Karpavičius, sklindantį moterišką balsą. Verslininko balso ji negirdėjo, tad mano, kad jis klausėsi kažkokio įrašo. Tada Audronė Karpavičienė buvo virtuvėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder