Pasaulinės rusų mafijos vadeiva laikytas įteisintas vagis mirė visų atstumtas Kipre

Pasaulinės rusų mafijos vadeiva laikytas įteisintas vagis mirė visų atstumtas Kipre

Įteisintas vagis Vladislavas Leontjevas, kriminaliniame pasaulyje žinomas kaip Vadikas Bielyj (Baltas), gruodžio 18 d. mirė Kipre taip ir neatsigavęs po insulto.

JAV tarnybos Vadiką Bielyj laikė vienos paslaptingiausių pasaulyje nusikalstamos organizacijos „Broliškas ratas“ („Bratskij krug“, Brothers Circle), kuri esą vienija Rusijos nusikaltėlių autoritetus – įteisintus vagis ir jų parankinius, vadeiva.

 Kitaip tariant, JAV tarnybos manė, kad Vadikas Bielyj buvo visos pasaulyje veikiančios rusų mafijos lyderis. Tačiau jis pastaraisiais metais buvo ignoruojamas kitų kriminalinių autoritetų. Garsiojo nusikaltėlio istoriją priminė Rusijos portalas lenta.ru.

Išvarytasis įteisintas vagis

Savo titulą nusikaltėlių pasaulyje Nižnij Novgorodo kriminalinis autoritetas Vadikas Bielyj gavo 1995 m., būdamas vos 23-ejų.

Tiesa, pasakojama, kad jis tuomet buvo karūnuotas įteisintu vagimi apeinant nemažai vagių tradicijų: tuo metu Bielyj nebuvo dar nė karto pabuvęs už grotų.

Savo pirmąjį ir vienintelį laisvės atėmimą už sukčiavimą jis gavo praėjus jau penkeriems metams po karūnavimo. 2000 m. Nižnij Novgorodo teismas nuteisė jį trejiems metams laisvės atėmimo.

Atlikęs bausmę Vadikas Bielyj paliko Rusiją ir apsistojo Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Paskui jį ir kiti rusų kriminalinio pasaulio autoritetai pamėgo Artimuosius Rytus.

Rusijos kriminaliniame pasaulyje kilus tuomečio nusikaltėlių lyderio Aslano Usojano (Senelis Hasanas) ir Tarielio Oniani (Taro) klanų karui Bielyj tapo vos ne vieninteliu slavų kilmės įteisintu vagimi, kuris pasirinko Taro pusę.

 

Kadras iš „YouTube“/ Rusijos mafijos vadeiva Aslanas Usojanas

Tačiau tai netrukdė Bielyj draugauti su kitu garsiu įteisintu vagimi Vasilijumi Christoforovu (Vasia Voskres), kuriam Vadikas padėjo atsistoti ant kojų. Vasia Voskres per nusikaltėlių karą stojo į Senelio Hasano pusę ir vėliau tapo vienu svarbiausių nusikaltėlių karaliaus aplinkos žmonių.

2012 m. gruodį Vadikas Bielyj dalyvavo įteisintų vagių sueigoje Dubajuje, kur buvo karūnuota beveik dvi dešimtys Taro ir Merabo Džangvelidzės (Suchumskio) klano narių.

Bet jau kitais metais spaudžiant Jungtinių Arabų Emyratų saugumo tarnyboms Vadikas Bielyj buvo priverstas palikti Dubajų.

Iš pradžių Vadikas Bielyj persikėlė į Italiją, o vėliau į Kiprą, kur ir praleido paskutinius savo metus.

 

„Facebook“ nuotr./Tarielis Oniani („Taro“)

Apie nusikalstamą pasaulį rašanti naujienų agentūra „Прайм Крайм“ rašo, kad prieš mirtį 49 metų nusikaltėlių autoritetas iš esmės buvo ištremtas ir paliktas be jokios kitų kriminalių autoritetų paramos.

Vadikas Bielyj labai išgyveno, kad tapo atstumtuoju. Gali būti, kad tai ir priartino jo gyvenimo pabaigą. Šių metų gruodžio 18 d. jis mirė patyręs insultą.

Lenta.ru rašo, kad Vadikas Bielyj nebuvo išskirtinė asmenybė: Rusijos kriminaliniame pasaulyje yra daug ryškesnių figūrų. Tačiau jį iš kitų išskiria viena svarbi aplinkybė: JAV tarnybos Vadiką Bielyj laikė svarbiausiu Rusijos mafijos lyderiu.

Broliškame rate„Broliškas ratas“ („Братский круг“, Brothers Circle) – mįslinga, hipotetiška nusikalstama organizacija, kuri, amerikiečių teisėsaugos tarnybų duomenimis, vienija Rusijos įteisintus vagis ir jų parankinius.

Iš esmės, tai visa Rusijos mafija, veikianti visame pasaulyje. JAV tarnybos savo įsivaizdavimą, kad yra „Broliškas ratas“, pristatė 2013 m. lapkritį. Tuomet paskelbta, kad į šį nusikalstamą susivienijimą įeina 22 asmenys, kurie veikia Europos, Artimųjų Rytų, Afrikos ir Pietų Amerikos teritorijose.

JAV finansų ministerija tuomet patikslino, kad „Broliško rato“ veikėjai sprendžia tarp kriminalinių tinklų kylančius ginčus. Tuomet teigta, kad „Brolišką ratą“ sudaro du lygmenys: aukščiausias lygis, kuriame yra devyni asmenys, ir antras lygis, kuriame – trylika nusikaltėlių autoritetų.O šios struktūros viršūnėje yra ne kas kitas, o Vadikas Bielyj.

Lenta.ru rašo, kad Vadikas Bielyj nebuvo išskirtinė asmenybė: Rusijos kriminaliniame pasaulyje yra daug ryškesnių figūrų. Tačiau jį iš kitų išskiria viena svarbi aplinkybė: JAV tarnybos Vadiką Bielyj laikė svarbiausiu Rusijos mafijos lyderiu.

Broliškame rate

„Broliškas ratas“ („Братский круг“, Brothers Circle) – mįslinga, hipotetiška nusikalstama organizacija, kuri, amerikiečių teisėsaugos tarnybų duomenimis, vienija Rusijos įteisintus vagis ir jų parankinius.

Iš esmės, tai visa Rusijos mafija, veikianti visame pasaulyje. JAV tarnybos savo įsivaizdavimą, kad yra „Broliškas ratas“, pristatė 2013 m. lapkritį. Tuomet paskelbta, kad į šį nusikalstamą susivienijimą įeina 22 asmenys, kurie veikia Europos, Artimųjų Rytų, Afrikos ir Pietų Amerikos teritorijose.

JAV finansų ministerija tuomet patikslino, kad „Broliško rato“ veikėjai sprendžia tarp kriminalinių tinklų kylančius ginčus. Tuomet teigta, kad „Brolišką ratą“ sudaro du lygmenys: aukščiausias lygis, kuriame yra devyni asmenys, ir antras lygis, kuriame – trylika nusikaltėlių autoritetų.

O šios struktūros viršūnėje yra ne kas kitas, o Vadikas Bielyj.

 

Nuotr. iš „Прайм Крайм“/Iš kairės į dešinę: Zacharijus Kalašovas (Jaunasis Šakro), Vladislavas Leontjevas (Vadikas Bielyj) ir Viačeslavas Ivankovas (Japončikas)

Be jo, į „Broliško rato“ vadovybę įėjo septyni įteisinti vagys: Zacharijus Kalašovas (Šakro Molodoj (Jaunasis)), kurį Rusijos Tyrimų komitetas laiko šalies nusikalstamo pasaulio lyderiu, Vasilijus Christoforovas (Vasia Voskres (Prisikėlęs)) ir Temuri Mirzojevas (Timūras Sverdlovskis, Senelio Hasano giminaitis).

Tarp išrinktųjų vagių nurodomi ir Vladimiras Vaginas (Vagonas), Laša Šušanašvilis (Laša Rustavietis), Koba Šemazašvilis (Koba Rustavietis), ir Kamčibekas Kolbajevas (Kamči), autoritetingiausias Kirgizijos įteisintas vagis.

Vienintelis viršūnėlės narys, neturintis įteisinto vagies titulo, – uzbekų verslininkas Gafuras Rachimovas. Iš žemesniajame vadovybės lygyje esančių 13 asmenų net 6 JAV tarnybos susiejo su Vadiku Bielyj.

Beje, JAV tarnybos prie Vadiko Bielyj parankinių priskyrė ir vieną garsiausių dabartinės Rusijos dainininkų Grigorijų Lepsą, kuriam dėl to buvo uždrausta patekti į Jungtines Valstijas.

Šeši Vadiko Bielyj draugai

Kol kas nėra visiškai aišku, kuo konkrečiai JAV tarnybos įtarė Vadiko Bielyj parankinius. Su juo siejami Lazaris Šaibazianas, Aleksandras Manuilovas, Aleksejus Zaicevas, Vadimas Liapinas, Igoris Šlykovas r Grigorijus Lepsas.

 

„Scanpix“ nuotr./Grigorijus Lepsas

JAV tarnybų duomenimis, V.Liapinas buvo Vadiko Bielyj ryšininkas, I.Šlykovas buvo atsakingas už dokumentus ir „verslo“ plėtrą Afrikoje, o garsusis dainininkas G.Lepsas buvo kurjeris, kuris vežiojo nusikalstamu būdu įgytus pinigus.

Dainininkas yra patvirtinęs, kad jau 30 metų pažįsta Vadiką Bielyj, susipažino su juo Sočyje, bet esą jie nebuvo artimi draugai.

„Aš su savo draugais bendrauju ne dėl to, kad jie turi kažkokį statusą, man tai neįdomu. Kuo jie užsiima, aš galiu žinoti ar įtarti, bet aš į tai nelįsiu – tai ne man“, – yra sakęs G.Lepsas.

„Broliško rato“ vadovybė, kuriai JAV institucijos buvo įvedusios ekonomines sankcijas, nesikeitė ketverius metus. Per šį laiką vienas iš šio nusikalstamo susivienijimo lyderių Timūras Sverdlovskis mirė 2014 m.

Nuotr. iš „Прайм Крайм“/Iš kairės į dešinę: Vasilijus Čerepanovas (Čerep, Kaukolė), Vladislavas Leontjevas (Vadikas Bielyj), Borisas Petrušinas (Boria Brianskis), Zacharijus Kalašovas (Šakro Molodoj) ir Arturas Liudkovas (Jaša Astrachanskis)

O įteisintas vagis Vagonas buvo nuteistas 7,5 metų griežtojo režimo kolonijoje už pasikėsinimą į teisėsaugos pareigūno gyvybę.

Gali būti, jog šie įvykiai JAV tarnybas paskatino peržiūrėti „Broliško rato“ sudėtį. 2018 m. išvakarėse amerikiečiai pristatė atnaujintą jos versiją. Iš prieš tai buvusių 22 narių liko 10. Iš sąrašo išnyko visi šeši Vadiko Bielyj parankiniai, įskaitant ir dainininką G.Lepsą.

Tačiau pats nusikaltėlių autoritetas Vadikas Bielyj liko nusikalstamo susivienijimo lyderiu.

Atnaujinus sąrašą visiems jo dalyviams buvo įvestos sankcijos: JAV piliečiams buvo uždrausta turėti verslo reikalų su nurodytais asmenimis, visiems sąrašo dalyviams uždrausta įvažiuoti į JAV, o jų aktyvai JAV teritorijoje buvo įšaldyti.

Kodėl šitas karalius?

Sunku pasakyti, kodėl JAV tarnybos pasaulinės rusų mafijos karaliumi paskelbė Vadiką Bielyj. JAV finansų ministerijos duomenimis, Vadikas Bielyj drauge su Vasia Voskres buvo įsivėlę „į nusikalstamą veiklą, įskaitant narkotikų kontrabandą, ir dalyvavo regioninių nusikalstamų grupuočių susišaudyme bandant perimti vieną brangiųjų metalų gamyklą“.

Tačiau pastaraisiais metais Vadikas Bielyj nebuvo pastebėtas dalyvaujantis nusikalstamoje veikloje. „Broliškas ratas“ – gana mįslinga organizacija. Pasak ekspertų, JAV tarnyboms labiausiai rūpi narkotikų kontrabanda – svarbiausias bet kurios nusikalstamos pasaulio organizacijos pajamų šaltinis.

„Прайм Крайм“ redaktorė Viktorija Gefter anksčiau lenta.ru pasakojo, kad amerikiečiai į „Brolišką ratą“ įtraukė tuos, kuriuos įtarė dalyvaujant narkotikų versle.

Nuotr. iš „Прайм Крайм“/Pirmoje eilėje: Dima Šiško (Šišokas), Aleksandras Zacharovas (Zacharas), Vladislavas Leontjevas (Vadikas Bielyj). Vidurinėje eilėje: Vladimiras Kozlovas (Hansas), Jevgenijus Krivošejevas (Krivošejus), Vladimiras Semerikovas (Semerikas). Nuotrauka daryta Nižnij Novgorode.

Gali būti, jog būtent dėl to JAV sudarytas nusikaltėlių pasaulio viršūnėje esančių Rusijos įteisintų vagių sąrašas yra toli gražu ne pilnas. Kaip ten bebūtų, nuo 2018 m. JAV tarnybos nebeatnaujino duomenų apie „Brolišką ratą“, o jo nariai toliau vienas po kito palieka šį pasaulį.

2018 m. rugsėjo 21 d. kolonijoje rado negyvą įteisintą vagį Vagoną. Pagal oficialią versiją jis nusižudė, tačiau, V.Gefter nuomone, jis galėjo tapti kolonijos administracijos spaudimo auka. Vadikas Bielyj buvo karūnuotas tais pačiais metais kaip ir Vagonas ir po šio mirties tapo vyriausiu Nižnij Novgorodo įteisintu vagimi.

Dabar, po Vadiko Bielyj mirties, šis regionas liko be savo kriminalinio lyderio. O ir „Broliškas ratas“, jei amerikiečiai dar atnaujins apie jį duomenis, jau bus visai kitoks.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder