Paprasti žmonės padeda, o ką daro milijonieriai?

Paprasti žmonės padeda, o ką daro milijonieriai?

(1)

Neseniai „Vakaro žinios“ rašė, kaip kovoje su pasaulį užklupusia koronaviruso (COVID-19) pandemija, į pagalbą jungiasi geros valios žmonės. Patys paprasčiausi žmonės savo jėgomis ieško, perka ir dovanoja apsaugos priemones medikams, atiduoda savo. Kiti ištiesia pagalbos ranką artimam ar kaimynui.

„Vakaro žinios“ domėjosi, kaip prie šios kovos prisideda tie, kurie valdo milijonus.

Kreipėmės į kelias dešimtis turtingiausių Lietuvos žmonių valdomų bendrovių, įmonių ir įmonių grupių. Kai kurios pasakojo, kad padeda medikams, aprūpindami juos reikalingomis apsaugos priemonėmis, prisideda finansiškai. Yra ir tokių, kurie atsisako valstybės kompensacijų arba padeda karantinuoti žmones.

Tiesa, atsakymų sulaukėme ne iš visų įmonių, gal nėra kuo pasidalinti, o gal nėra noro.

Primename, kad „Vakaro žinios“ jau rašė apie kai kurių stambių bendrovių ar įmonių grupių pagalbą kovojant su koronavirusu. Pavyzdžiui, SBA grupės bendrovė „Utenos trikotažas“ pradėjo gaminti apsaugines kaukes. O ICOR kovai su koronavirusu skyrė 200 tūkst. eurų paramą.

Vilniaus Santaros klinikose šios paramos lėšomis reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje jau įdiegta kardiomonitorių centrinė stotis ir infuzinė skysčių sistema už daugiau nei 14 tūkst. eurų.

Gediminas Žiemelis



Turtas vertinamas 650 mln. eurų

Jo vadovaujama įmonių grupė „Avia Solutions Group“ pati pasisiūlė parskraidinti iš Milano į Lietuvą tautiečius, valdžiai paskelbus, kad atšaukia skrydžius į/iš Italijos. Su šiuo pasiūlymu į Užsienio reikalų ministeriją kreipėsi grupės valdybos narys Vygaudas Ušackas.

Jau kitą dieną Vilniaus tarptautiniame oro uoste nusileido „KlasJet“ priklausantis orlaivis iš Milano Malpensos oro uosto su 32 keleiviais ir įgula. Vėliau „Avia Solutions Group“ priklausanti kompanija „KlasJet“ kreipėsi į užsienyje esančius lietuvius ir pranešė, kad yra pasiruošusi padėti grįžti tautiečiams ne tik iš Europos, bet ir Kinijos.

Verslininko G.Žiemelio valdomos grupės „Avia Solutions Group“ įmonė „KlasJet“ taip pat neatlygintinai pasirūpino ir Kinijos suteiktos humanitarinės pagalbos pargabenimu į Lietuvą. Jų dėka kovo 20 d. mūsų šalį pasiekė orlaivis su 120 tūkst. porų medicininių pirštinių ir 20 tūkst. medicininių kaukių siunta.

 Vladas Stončius

Turtas vertinamas 90 mln. eurų

V.Stončiaus valdoma įmonė „Vlantana“ taip pat rado būdų prisidėti prie kovos su koronavirusu. „Būdami Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso nariai bendru sutarimu su kitais nariais skyrė 10 tūkst. eurų paramai, taip pat kaip dauguma Lietuvos verslininkų prisidėdami prie paramos mūsų medikams, aprūpinant reikalingomis saugos ir medicinos priemonėmis“, - informavo įmonė.

„Vlantana“ taip pat ištiesė pagalbos ranką žmonių karantinavimo įgyvendinimui: „Neapkraunant savivaldybių, kurioms ir taip reikia daug parūpinti vietų karantinui, „Vlantana“ užtikrina grįžtančių užsieniečių karantinui būtinas sąlygas savo viešbutyje išskirdami kambarius, maitinimą ir kitas būtinas gyvenimui priemones.“

Dainius Dundulis


Turtas vertinamas 170 mln. eurų

D.Dundulio valdomas lietuviškas prekybos tinklas „Norfa“ nuo pirmų karantino akimirkų reaguoja į pokyčius. Be to, pasirūpino pagalba medikams.„Santaros klinikoms padovanojome per 35 tūkst. porų vienkartinių antbačių.

Medikų prašymu užsakėme ir labai tikimės, kad šių prekių, kurios bus neatlygintinai perduotos med. įstaigoms, partijos pasieks Lietuvą. Tai medicininiai akiniai, vienkartiniai apsauginiai kombinezonai, vienkartinės medicininės pirštinės“, - „Vakaro žinioms“ sakė „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis.

Augustinas Rakauskas


Turtas vertinamas 250 mln. eurų

„Kesko Senukai“ įkūrėjas ir ir jo sūnus, grupės prezidentas, vieni turtingiausių Lietuvos verslininkų. Tačiau jau pirmą karantino dieną įmonė paskelbė, kad stabdys atsiskaitymus su tiekėjais. O nuo kovo 12 d. įmonėje sumažėjo 39 darbuotojais.

Artūras Rakauskas


Turtas vertinamas 235 mln. eurų

O štai „Vilniaus prekybai“ priklausančio prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė „Vakaro žinioms“ sakė, kad tinklas prisideda prie medikų palaikymo.

„Santaros klinikas aprūpinome prekėmis, kurių trūko: 150 porų batų, keliais tūkstančiais maišų, tūkstančiu rankšluosčių. Prie infekcinių ligų centro statomam palapinių miesteliui pristatysime reikalingus lauko baldus, o medikų poilsiui ligoninėse - sofas-lovas. Karštosios „koronos“ linijos 1808 darbuotojus ir savanorius aprūpinome maistu ir gėrimais, kurių, tikimės, pakaks dar ne vienai savaitei.

Taip pat maisto produktais padedame tiems, kam to labiausiai reikia: remiame „Maltos ordino pagalbos tarnybos“ dienos centrus, „Maisto banką“, - sakė ji.

Tautvydas BARŠTYS



Turtas vertinamas 160 mln. eurų

Kaip „Vakaro žinioms“ sakė „KG Group“ atstovė Sandra Vičienė, prisidėti planuoja ir jie: „Šią savaitę medicinos atstovus turėtų pasiekti pirmoji partija mūsų gaminamų maisto produktų - 16 tūkst. indelių greitai paruošiamų produktų. Planuojame reguliariai papildyti medikų atsargas mūsų gaminamais produktais.“

Mindaugas Raila


Turtas vertinamas 750 mln. eurų

Įmonių grupės „Girteka Logistics“ valdybos pirmininkas M.Raila yra vienas turtingiausių šalies žmonių. Grupės atstovė Neringa Rimšelienė sakė, kad šiuo metu labiausiai rūpinamasi savo darbuotojais: „Šiuo metu mūsų pirmas prioritetas - užtikrinti mūsų visų darbuotojų saugumą, prevenciją ir informavimą.

Nes mūsų vairuotojai, kaip medikai ir policininkai, yra vieni iš nedaugelio žmonių, kurių darbai nesustoja, kadangi prekių, maisto ir vaistų judėjimo užtikrinimas gyvybiškai svarbus visame žemyne.

Prie pagalbos medikams esame prisidėję, turime ir kitų iniciatyvų, bet manome, kad tokie darbai daromi tyliai, be to, esame tik vieni iš daugybės prisidedančių.“

Ramūnas Karbauskis


Turtas vertinamas 150 mln. eurų.

Tarp turtingiausių šalies žmonių yra ir politikų. Vienas jų - „Agrokoncerno“ grupės savininkas R.Karbauskis.„Agrokoncerno“ grupės įmonės kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją informuodamos, jog neprašys valstybės pagalbos dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos sukeltų ekonominių padarinių verslui.

Kaip žinoma, VMI yra paskelbusi, jog dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos verslui patiriant tiesioginį neigiamą poveikį, verslo įmonės galės kreiptis dėl valstybės pagalbos. Į daugiau kaip 32 tūkst. Lietuvos įmonių, kurios patyrė neigiamą poveikį, sąrašą buvo įtrauktos ir „Agrokoncerno“ grupės įmonės. VMI buvo paprašyta „Agrokoncerno“ grupės įmones iš šio sąrašo išbraukti.

„Mes manome, jog stambus verslas turėtų padėti valstybei. Vienas iš tokios pagalbos būdų yra visus galimus nuostolius prisiimti pačioms įmonėms, nesinaudojant valstybės pagalba. „Agrokoncerno“ grupė ragina ir kitas stambias įmones solidarizuotis kovoje su virusu ir dėti pastangas, kad valstybė patirtų kuo mažesnes ekonomines ir socialines koronaviruso pasekmes“, - „Vakaro žinias“ informavo įmonės administracija.

Grupė taip pat skyrė finansinę paramą kovos su koronavirusu fondui. Sumos vadovai neatskleidžia, bet tikina, kad tai - nemaža suma. „Be to, atsiradus galimybei privačiai tikrintis dėl koronaviruso, „Agrokoncerno“ įmonių grupė apmokės savo darbuotojų iš potencialių rizikos grupių tyrimų išlaidas“, - sakė bendrovės atstovai.

Intveriu su Koncerno „MG Baltic“ prezidentu Dariumi MOCKUMI (Turtas vertinamas per 600 mln. eurų):


- Karantino metu verslas skaičiuoja nuostolius. Nepaisant to, jūsų valdomos įmonės nupirko 5 plaučių ventiliacijos aparatus, kainuojančius beveik 50 tūkst. eurų.

- Nieko nėra brangiau už žmogaus gyvybę. Versle yra įvairių laikotarpių, tarp jų - ir nuostolių. Ateis laikas ir viskas pasitaisys, o prarasti gyvybes dėl tokių aplinkybių, kad trūksta technikos… Tokioje situacijoje rinktis labai paprasta. Tad nelaukėme ir reagavome.

Visos krizės yra išsprendžiamos. Tik klausimas, kaip. Gydytojai neapsaugoti, trūksta reagentų. Tai matant, rūpestis apima visus. Nors mes ir nesame specialistai, bet turime būti pilietiški.

- Kaip valdžiai nepavyksta surasti reikalingų priemonių, o verslui užtenka vienos dienos?

- Tai paprasta ekonominė tiesa, žinoma jau daug metų - privati iniciatyva yra žymiai veržlesnė. Ir visai nesvarbu, ką kalba mūsų buvusi prezidentė, verslas yra veržlus ir jo efektyvumas visada yra didesnis už biurokratų, kurie daug galvoja apie procesus, bet mažai - apie rezultatą. Tad ne nuostabu, kad verslui gali pavykti per dieną, ko biurokratams nepavyksta padaryti per tris mėnesius.

Dabar laikas yra svarbus, tad aplaidumas yra neatleistinas. Man visiškai neįdomu klausyti, kodėl kažkam kažkas nepavyksta. Tuo šios sistemos ir skiriasi: valdiški vadybininkai galvoja, kaip viršininkui įtikti, o versle vadybininkas įsiteiks viršininkui tik pasiekęs rezultatą. Krizėje ši amžina tiesa išaiškėja.

- Imtis iniciatyvos suprantate kaip savo pareigą?

- Taip, tai yra pilietinė pareiga. Brangiausia yra žmogaus laisvė ir gyvybė. Šiuo metu virusas kėsinasi atimti gyvybę. Bet kuris žmogus linkęs tokiems dalykams priešintis.

Suprantu, verslininkai atsakingi už savo žmones ir savo sukurtas sistemas. Bet šalia to, kai turime tėvus ir kitus artimus žmonės, nejau turime žiūrėti į valdžią ir tikėtis, kad viskas daroma teisingai? Verslas reikalingas tik tiek, kiek jis reikalingas visuomenei. Jeigu visuomenė serga, verslas turi jungtis ir prisidėti. Kitaip neliks, kam dirbti.

- Dėl nupirktos įrangos jau sulaukėte kritikos, neva tai papirkimas. Bet kokia jūsų iniciatyva spalvinama tokiomis spalvomis?

- Gyvenu ne tam, kad įtikčiau visiems komentatoriams. Laisva visuomenė tuo ir žavi, kad kiekvienas turi savo nuomonę. Kiekvienas turi teisę netikėti, smerkti, kritikuoti. Aš darau, kas, manau, reikalinga.

Interviu su „Hanner“ valdybos pirmininku Arvydu AVULIU (Turtas vertinamas 190 mln. eurų):



- Sudaromas sąrašas įmonių, kurios nukentėjo nuo COVID-19 ir bus ieškoma būtų nuostolius kompensuoti. Jums reikės valstybės pagalbos?

- Verslas toks jau yra, kad jame yra daug rizikos. Turi būti pasirengęs tą riziką prisiimti ir turėti gebėjimų išgyventi kritinėmis sąlygomis. Dabar tokios ir yra.

Didžiausia valstybės pagalba būtų, kad man netrukdytų dirbti. Šiandien tai labai svarbu. Dabar toks laikas, kad rūpesčių labai daug. Šiuo metu ieškome apsauginių kaukių ir visokių priemonių, kad galėtume pasirūpinti savo žmonėmis. Visi telefonai įkaitę. Lietuviai pradėjo gaminti apsauginius skydelius, bet baigėsi žaliava. Ieškome tos žaliavos. Tai darbai, kuriais įprastai neužsiimu.

- Jungėtės prie verslo iniciatyvų kovoje su koronavirusu?

- Žinoma. Mes padedame medikams, aukojome pinigus, praėjusią savaitę kartu su NT plėtros asociacija užsakėme apsaugos priemones (visų įmonių pagalba medikus pasieks 100 tūkst. respiratorių, 15 tūkst. apsauginių akinių ir dešimtys tūkstančių kitų apsaugos priemonių už 340 tūkst. eurų - aut. past.). Manau, jau kitą savaitę medikai gaus priemonių, kurių valdžia niekaip nenorėjo nupirkti.

Ypatingai skaudu, kad valstybei tokiose kritinėse situacijose vadovauja žmonės, neturintys gebėjimų ir gabumų. Šiandien verslininkai dirba, neįsivaizduojate, kokiais greičiais, nes mes siekiame rezultato.

O biurokratai svarsto, kas bus, jeigu reikės prisiimti atsakomybę, ir ką sako teisės aktai. Mes norėtume padėti ir kitais būdais, bet net tie, kam reikia pagalbos, patys baiminasi, ar tai leis procedūros, reglamentai ir kitos tvarkos.

- Kodėl vietoj to, kad mažintų nuostolius, verslas padeda tiems, kuriais jau turėjo būti pasirūpinta už mokesčių mokėtojų pinigus?


- Verslas visada ieško sprendimo, nes jis siekia gero rezultato. Mes visi esame tos pačios šalies žmonės. Gal iš šono atrodo, kad verslas kažkoks bejausmis. Bet mes esame žmonės, kurie viską jaučia ir mato.

Jeigu mūsų karius reikėtų paleisti į karą su šakėmis prieš priešo tankus, galvojate, mes sėdėtume ir žiūrėtume iš šono? Žinoma, eitume ir ieškotume, kur įsigyti jiems reikalingų ginklų, sprogmenų, gamintume juos naktimis ir tiektume kariams. Mes turime vieni kitiems padėti, tiesiog privalome. Tokia yra žmogaus prigimtis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder