Pandemijos akivaizdoje - kitokios Kalėdų šventės darželiuose

Pandemijos akivaizdoje - kitokios Kalėdų šventės darželiuose

Artėjant gražiausioms metų šventėms ir vis griežtėjant karantino sąlygoms šalyje, pradedama svarstyti, kaip sutikti Kalėdas ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Daugelis Klaipėdos lopšelių-darželių nusprendė - šventė iš vaikų nebus atimta, tačiau Kalėdų Senelį vaikai matys tik iš tolo.

Nors ne viename Klaipėdos darželyje buvo užfiksuota COVID-19 ligos atvejų - susirgo darbuotojai ar ugdytiniai, tačiau vaikai, kurie ugdomi pagal ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programas darželius lanko įprastai, tik pasikeitė tėvų palydėjimo į darželį tvarka. Paskelbus visuotinį karantiną, tėvai palydėti vaikus į ikimokyklinio ugdymo įstaigą gali tik iki durų. Ten juos pasitinka auklėtojos ir nuveda vaikus į grupes.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikų ugdymas vyksta laikantis visų valstybės lygio ekstremalių situacijų operacijų vadovo nustatytų sprendimų - srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitų būtinų sveikatos saugos ir higienos reikalavimų.

Šventės darželiuose

Uostamiesčio lopšelių-darželių vadovai pabrėžė, kad net ir šventiniu laikotarpiu pagrindiniu prioritetu išlieka vaikų saugumas, tačiau šventinė nuotaika iš jų nebus atimta. Jau dabar ikimokyklinio ugdymo įstaigos ruošiasi Kalėdų laukimui, puošia eglutes, koridorius ir darželių langus.

Laukiant gražiausių metų švenčių uostamiesčio lopšeliuose-darželiuose situacija dėl švenčių organizavimo skirtinga. Vienuose šventės vyks be tėvų, tik atskiromis vaikų grupėmis, o kitose ikimokyklinio ugdymo įstaigose šventės organizuojamos nebus.

Lopšelio-darželio "Linelis" laikinai direktoriaus pareigas einanti Viktė Radavičiūtė pasakojo, kad šiuo metu svarbiausia yra vaikų saugumas, tad Kalėdų šventė nebus organizuojama, tačiau šventinę nuotaiką vaikai, be abejo, jaus.

"Šv. Kalėdos susideda ne vien iš šventės, kuri dažniausiai vyksta gruodžio antroje pusėje. Buvome sutarę su organizatoriais, kad jei karantinas bus švelninamas, laikydamiesi nurodytų reikalavimų šventes rengsime, tačiau šiandien šią galimybę jau atmetame ir atskirų švenčių grupėms neorganizuosime", - sakė V. Radavičiūtė.

Nors atskiros šventės ikimokyklinio ugdymo įstaigoje organizuojamos nebus, tačiau laikinoji direktorė patikino, jog vaikai švenčių dvasią ir stebuklingumą tikrai jaus.

"Mūsų nuomone, svarbu ne pats Kalėdų Senelio personažas, o nuotaika bei laukimas visą advento laikotarpį. Juk namie Kalėdų Senelis palieka dovanas Kūčių naktį, todėl ir jo personažas tampa dar stebuklingesnis. Taip pat ir mūsų įstaigoje, džiaugsmingai pasitinkant šv. Kalėdas, visas gruodžio mėnuo bus skirtas šiai nuostabiai šventei paminėti", - tikino V. Radavičiūtė.

ŠVENTĖS. Uostamiesčio darželiuose Kalėdų šventės vyks be žiūrovų ir tėvų. Asociatyvi "Adobe Stock" nuotr.

Klaipėdos lopšelio-darželio "Bitutė" direktorė Aušra Milvydienė taip pat pasakojo, jog Kalėdų šventės dėl griežtų karantino sąlygų organizuoti neplanuoja.

"Nežinome, kokia bus situacija, tęsis karantinas ar ne. Jei bus tęsiamas, tada tikriausiai šventė nevyks, kažkaip kitaip pasitiksime Kalėdas. Viskas priklausys nuo situacijos. Šiuo metu laikotarpis tikrai neramus, kaip ir visiems", - sakė A. Milvydienė.

Virtualus Kalėdų Senelis

Griežtos karantino sąlygos ikimokyklinio ugdymo įstaigas privertė į švenčių laukimo metą pažvelgti ne tik kūrybiškai, bet ir pasitelkti išmaniąsias technologijas. Kadangi Kalėdų Senelis šiais metais darželiuose nepageidaujamas, vaikai jį išvys ekrane.

"Šventės vaikams bus šiek tiek kitokios, kiekviena grupė turės šventę sau, be tėvų ir žiūrovų, Kalėdų Senelis taip pat neatvyks. Planuojame įrašyti vaizdo įrašą ir jį rodyti per multimediją. Vaikai mokysis eilėraščius, šokius, tačiau su Seneliu bendraus per ekraną", - pasakojo Klaipėdos lopšelio-darželio direktorės pavaduotoja ugdymui Laimutė Povilionienė.

Anot jos, tėveliai liūdi, jog negalės gyvai išvysti vaikų pasirodymų, tačiau ikimokyklinio ugdymo įstaiga tam sugalvojo sprendimą - filmuos vaikų šventę ir tėveliai galės peržiūrėti vaizdo įrašą.

"Mes skaitome visus operacijų vadovo pranešimus ir juos vykdome, tėveliai taip pat supranta, jog saugumas yra svarbiausia. Žinoma, tėveliai nori pamatyti, kaip vaikai deklamuoja eilėraščius, kartu pasidžiaugti, bet mes padarysime vaizdo įrašą ir šventės vaizdus tėveliai galės pamatyti", - tikino L. Povilionienė.

Stebuklingasis Kalėdų Senelis apsilankys ir uostamiesčio lopšelyje-darželyje "Obelėlė", tačiau vaikai jo neišvys. Po pasirodymų ir eilėraščių deklamavimų vaikai ras Senelio paliktas dovanėles.

"Eglė, kaip visada, darželio salėje stovės pačioje garbingiausioje vietoje, šokiai, dainelės ir eilėraščiai bus skirti Kalėdų Seneliui, tik visi žinome, kad jis šiemet negali atvykti, nes yra tam tikrų jam trukdančių sąlygų. Vaikams nesakome, kad Kalėdų Senelio nebus. Jis bus, ateis, gali būti, jog ir dovanėlių vaikai po eglute ras, tiesiog to gyvo Senelio nebus", - pasakojo Klaipėdos lopšelio-darželio "Obelėlė" direktorė Asta Vainiutė.

Klaipėdos lopšelio-darželio "Papartėlis" direktorė Irena Daukšienė pasakojo, jog ikimokyklinio ugdymo įstaigoje stengiamasi vaikams sukurti šventinę nuotaiką, galbūt ir Kalėdų Senelis pas juos atvyks, tik jis bus lauke.

"Kalėdų eglutę tikrai pasipuošime, šventinę nuotaiką vaikams stengsimės sukurti, kad ir kaip būtų, šventės yra šventės, bet laikytis visų saugumo reikalavimų reikia. Konkrečiai dar nenutarėme, bet turime tokių pamąstymų, kad Kalėdų Senelis ateitų ir vaikus aplankytų lauke. Šventė iš vaikų tikrai nebus atimta, kiekviena grupė turi savo eglutę, kurią puošia, taip pat bus skirtos ir tam tikros dovanėlės vaikams. Jie piešia piešinius Kalėdų Seneliui, mokosi eilėraščius, ugdymas kaip vyko, taip ir vyksta, nestovi vietoje", - tikino direktorė.

Trečiadienio duomenimis, Lietuvoje buvo pasiektas dar vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejų rekordas. Per parą šalyje nustatyta 2 450 užsikrėtimo atvejų, iš jų, susijusių su protrūkiais šeimose, Lietuvoje buvo registruota 115. Tad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ragina visus šalies gyventojus, ypač tėvelius, laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių - rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones ir laikytis fizinės distancijos.

Griežtos karantino sąlygos ikimokyklinio ugdymo įstaigas privertė į švenčių laukimo metą pažvelgti ne tik kūrybiškai, bet ir pasitelkti išmaniąsias technologijas.

Uostamiesčio lopšelių-darželių vadovai pabrėžė, kad net ir šventiniu laikotarpiu pagrindiniu prioritetu išlieka vaikų saugumas.

INFORMACIJA

Karantino laikotarpiu ikimokyklinio ugdymo įstaigos laikosi šių valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų vadovo nustatytų sprendimų:

Vaikai lanko nuolatos tą pačią grupę, grupės veikla vykdoma taip, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto patalpose, kuriose teikiamos ugdymo paslaugos;

Ikimokyklinio ugdymo auklėtojai, priešmokyklinio ugdymo pedagogai tą pačią dieną dirba tik vienoje grupėje;

Su vaikais neturi kontakto darbuotojai, į kurių pareigas neįeina tiesioginis darbas su vaikais;

Užtikrinama, kad nebūtų organizuojamos bendros veiklos kelioms vaikų grupėms. Jei įstaigoje yra bendrų patalpų, po kiekvienos grupės apsilankymo jos turi būti išvėdinamos ir išvalomos;

Užtikrinama, kad būtų vertinama visų priimamų į įstaigą vaikų sveikatos būklė. Vaikai, kuriems pasireiškia karščiavimas, kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, dalyvauti ugdymo veikloje negali;

Asmenys, atlydintys vaikus, ir darbuotojai, priimantys vaikus į įstaigą, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder