Mūšis dėl R. Karpavičiaus palikimo įtraukė ir Vytautą Landsbergį

Mūšis dėl R. Karpavičiaus palikimo įtraukė ir Vytautą Landsbergį

„Esu šokiruota, kad politikas į tai veliasi“, – ištarė mirusio Raimondo Karpavičiaus pirmoji žmona Audronė. Kovoje dėl šimtamilijoninio palikimo įtampa kaista: svarbų liudytoją pasiglemžė koronavirusas, bet atsirado kitas – profesorius Vytautas Landsbergis.

Iš Tenerifės salos į Palangą dar prieš šalyje paskelbiant karantiną sugrįžusi Audronė Karpavičienė apsistojo name, kuris priklauso jos 39 metų sūnui Rokui Karpiui.

63 metų moteris negali patekti į šalia esantį kitą namą, kuriame iki pat 2018 metų lapkričio vidurio gyveno kartu su verslininku, mecenatu R.Karpavičiumi.

Juos siejo ir ilgas bendras gyvenimas, ir bažnytinė santuoka, kuri buvo atnaujinta 2003 metais Kretingoje.

Pastarajame būste pirmoji verslininko žmona Audronė viską sukūrė pati – rūpinosi interjeru, baldais, kūreno namų židinį. Tačiau dabar ten – nauji užraktai.

Spynos buvo pakeistos 2018 metų pabaigoje, kai R.Karpavičius dar buvo gyvas, bet jį jau vargino sunki liga glioblastoma – išplitęs piktybinis smegenų navikas.

Tada šalia itin turtingo verslininko sukosi 45 metų kaunietė Aistė Grybauskienė, prieš jo mirtį mįslingomis aplinkybėmis tapusi žmona, ir brolis Henrikas Karpavičius.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, H.Karpavičius Klaipėdos policijos tyrėjams yra pasakojęs, kad paskutinį kartą brolio namuose lankėsi 2013 metais, su juo artimai nebendravo ir nežino, kokie buvo santykiai brolio šeimoje.

Tačiau po brolio mirties šiaulietis H.Karpavičius viešai pareiškė jau priešingai – esą jie bendravo normaliai, susitikdavo.

Būtent H.Karpavičius rūpinosi, kad iš namo Palangoje būtų skubiai su visais daiktais iškraustyta pirmoji jo brolio žmona Audronė. O kaunietė A.Grybauskienė viešai teigė, neva ji gyveno su R.Karpavičiumi dvejus metus tarp Palangos ir Tenerifės.

Namas liko tuščias ir po 61 metų R.Karpavičiaus mirties, kuri jį pasiglemžė 2019 metų rugpjūčio 9-ąją Kaune.

„Kai jie mane iškraustė iš namų, aš daugiau ten neįėjau. Neseniai atvažiavo jų samdytas žmogus ir išjungė šilumą. Dar buvo kažkokia moteris ir name viską filmavo. Gal jie taip ruošiasi teismui?“ – liūdnai atsiduso Audronė.

Ji nenuleidžia rankų tikėdamasi, kad procesas dėl užginčyto testamento vėl pajudės, žodį tars liudytojai ir ekspertai.

 

 

Testamentas kelia įtarimų

Šalyje įvedus karantiną Vilniaus miesto apylinkės teisme ginčų dėl didžiulio R.Karpavičiaus palikimo nagrinėjimas buvo pristabdytas.

Pagal 2019 metų kovo 5-ąją Kaune patvirtintą dokumentą, per šimtą milijonų vertės turtas atiteko kaunietei A.Grybauskienei, kuri tada dar nebuvo verslininko sutuoktinė, ir H.Karpavičiui.

„Lietuvos rytui“ paskelbus tyrimus apie skandalingus milijonieriaus testamento sudarymo užkulisius, juos aiškinsis ir pareigūnai. Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriuje gegužės 4 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pareigų neatlikimo.

Baudžiamojo proceso metu turėtų paaiškėti, ar kaunietė notarė Ramutė Valantiejienė, tvirtindama testamentą su jame įrašytais tikrovę neatitinkančiais duomenimis, padarė nusikalstamą veiką.

„Lietuvos rytas“ skelbė, kad, pagal prieš R.Karpavičiaus mirtį patvirtintą testamentą, namai Nidoje ir Ispanijai priklausančioje Tenerifės saloje užrašyti kaunietei A.Grybauskienei.

Tačiau pietinėje Tenerifės dalyje esanti prabangi vila, kurios vertė – apie 4 milijonus eurų, nuosavybės teise priklausė ne fiziniam, o juridiniam asmeniui – bendrovei „Rarkarpis“.

Notarė prieš tvirtindama privalėjo viską patikrinti, o R.Karpavičius, jei būtų visiškai suvokęs savo veiksmus, neturėjo taip suklysti ir įrašyti vilą, kuri priklausė ne jam, o įmonei.

„Lietuvos rytas“ taip pat atskleidė, kad verslininkas iki tol reikalus tvarkydavo su kitais notarais, kuriais pasitikėjo, o dokumentus pasirašydavo kitaip.

Netrukus po šio testamento patvirtinimo R.Valantiejienė išėjo į pensiją, į žurnalistės raštu nusiųstus klausimus ji neatsakė, o telefonu neatsiliepė. Nepanoro į klausimus atsakyti ir našlė Aistė Karpavičienė, nes esą nenori komentuoti teisinių procesų.

Byloje dėl užginčyto testamento žodį turėtų tarti ir ekspertai, nes pirmoji šeima abejoja, ar sirgdamas milijonierius suvokė savo veiksmus, ar juo nebuvo pasinaudota.

 

 

Namas mena garsius svečius

Namas Palangoje, kaip ir būstas Tenerifėje, buvo registruotas vienos iš R.Karpavičiaus įmonių vardu. Bet šis būstas mena ne tik bendrą verslininko ir jo pirmosios žmonos gyvenimą.

Milijonieriaus namuose viešėjo garbių svečių, tarp jų – politikas V.Landsbergis su žmona Gražina Ručyte-Landsbergiene.

Pirmoji verslininko žmona Audronė politiko šeimą pasitikdavo svetingai. Todėl ją pribloškė žinia, kad V.Landsbergis sutiko liudyti byloje dėl užginčyto R.Karpavičiaus testamento.

Našlės Aistės Karpavičienės ir H.Karpavičiaus prašymą neseniai gavo Vilniaus apylinkės teismas. Prašoma pakviesti liudyti V.Landsbergį, nes jis lankė R.Karpavičių ligoninėje ir esą galės paaiškinti, kokia buvo jo sveikatos būklė po operacijos.

Svečiavosi dvi savaites

– Kiek kartų jums teko bendrauti su V.Landsbergiu? paklausiau milijonieriaus R.Karpavičiaus pirmosios žmonos Audronės.

– Prieš kokius ketverius metus jis su žmona Gražina mūsų name Palangoje vasarą net dvi savaites gyveno. Tada jie buvo ir su apsauga. Mes ir apsaugininkus buvome apgyvendinę. Ir namų tvarkytoja juos matė.

– Ar jūs taip pat tas dvi savaites buvote tame name?

– Taip, mes su jais kartu ir valgydavome. Su Gražina kartu gamindavau pusryčius. Aš kiekvieną rytą paruošdavau salotų, Gražina vyrui dar išvirdavo košių. Jai patiko geras naminis maistas, pavyzdžiui, antys, tad supažindinau su vietos ūkininke.

Praėjusią vasarą Gražiną buvau sutikusi Palangos turguje. Ji pasakojo apie sveikatos bėdas, palinkėjo man stiprybės.

Kai Landsbergiai pas mus gyveno, ruošdavau ir pietus, vakarienę. Kartą pietų buvo atvykęs tuometis įmonės „Marijampolės pieno konservai“ generalinis direktorius Rimas Varkulevičius. Visiems iškepiau žuvies – svetainėje valgėme, kalbėjomės gurkšnodami vyną. Eidavome ir pasivaikščioti.

V.Landsbergis surengė klasikinės muzikos koncertą grafų Tiškevičių rūmuose. Kartu ten ėjome. Landsbergiai tada matėsi ir su mūsų marčia, anūkais.

 

 

– Ar politikas mokėjo už apgyvendinimo paslaugas?

– Jie tikrai mums nemokėjo. Mes jiems ir apsaugininkams atidavėme du miegamuosius su vonios kambariais. Ir aš, ir Raimondas pirkdavome maisto produktus.

Gražina buvo atsivežusi ir savo maisto, žvėrienos konservų.

– Galbūt ir jūs esate pas juos viešėję?

– Kai pas mus viešėjo Landsbergiai, jie statėsi namą Palangoje – prie Nemirsetos. Gražina manęs prašė padėti.

Aš kelis kartus ten ją vežiau savo mašina, patariau, kaip įrengti interjerą, apšvietimą. Gerai tai išmanau. Kai su Raimondu kūrėme verslą, daug metų rūpinausi mūsų įmonėms priklausančiu nekilnojamuoju turtu, taip pat ir įmonės „Karpis“ biuro Klaipėdoje įrengimu.

Kai Landsbergiai įsirengė namą, Raimondas pas juos neretai užsukdavo važiuodamas iš darbo – įmonės „Karpis“ biuro Klaipėdoje. Esame ne kartą su jais susitikę prie jūros.

Dar anksčiau Landsbergiai poilsiaudavo pajūryje netoli Latvijos sienos – nuomojosi ten būstą.

Tada mes su Raimondu važiavome jų aplankyti. Ten poilsiavo ir jų sūnus Vytukas.

– R.Karpavičius buvo mecenatas, gal jis yra parėmęs šią šeimą?

– Raimondas man ne kartą yra sakęs, kad remia V.Landsbergio sūnaus Vytuko knygų vaikams leidybą. Nesidomėjau, kokios tai sumos, bet tų knygelių mūsų namuose būdavo daug. O ir Vytukas labai dažnai ateidavo pas mus į namus Palangoje. Jie dažniau bendraudavo Raimondo kabinete, aš pavaišindavau arbata, saldumynais.

Kai V.Landsbergis sirgo, Raimondas jam daug padėjo. Būdavo, kad poilsiaujant Palangoje profesorių ištikdavo priepuoliai. Raimondas jį veždavo į ligoninę Klaipėdoje. Raimondas rūpinosi ir V.Landsbergiu, ir jo žmona Gražina.

Raimondas pasakojo, kad profesorius paklausdavo apie mūsų sūnų Roką. Kai Rokas sugrįžo iš įkalinimo įstaigos ir su tėvu bei savo vaikais poilsiavo Nidoje, Raimondas jam užsiminė, kad kalbėjosi su profesoriumi apie jį, pasidžiaugė, kad jis grįžo, galėtų tęsti jo verslą. Raimondas ir man minėjo tokį pokalbį su profesoriumi.

O kai Raimondas susirgo, V.Landsbergis jį aplankė ligoninėje. Galbūt bylos dėl užginčyto testamento atsakovai siekia, kad garsus politikas paliudytų, jog Raimondas sirgdamas buvo adekvatus?

Po operacijos Raimondas dar toks buvo, kažkiek kalbėjo. Bet liga vystėsi žaibiškai, 2019 metų vasario 17-ąją jį ištiko pirmas epilepsijos priepuolis, po to – dar keli. Tada jo sveikata labai pablogėjo.

– Ar politikas buvo atvykęs į R.Karpavičiaus laidotuves?

– V.Landsbergis buvo atvažiavęs valandai. Mano giminaitė sėdėjo šalia jo. Kai politikas pakilo, prie jo atskubėjo Aistė. Politikas paklausė, kas ji tokia. Aistė atsakė, kad yra R.Karpavičiaus žmona.

Kai Vilniuje vyko atsisveikinimas su G.Ručyte-Landsbergiene, Aistė buvo ten pasirodžiusi. Gal turėjo tikslą? – kalbėjo pirmoji R.Karpavičiaus žmona Audronė.

Vežė ir į namus Vilniuje

Buvęs ilgametis R.Karpavičiaus verslo patikėtinis Arnas Grinevičius ne kartą yra vežęs viršininką pas garsų politiką.

„Prieš kelerius metus aš vežiau R.Karpavičių pas profesorių į jo namą Nemirsetoje. Aš likau automobilyje, o jie kalbėjosi gal porą valandų“, – teigė A.Grinevičius.

Prieš 3 metus jis vežė R.Karpavičių ir į politiko namus Vilniuje, Žvėryno mikrorajone. Tada jie turėjo sostinėje verslo susitikimų, o po jų R.Karpavičius paprašė užvežti pas profesorių.

A.Grinevičių taip pat nustebino žinia, kad V.Landsbergis įrašytas kaip liudytojas: „Koks to tikslas, norima sužaisti garsiu vardu?“

Verslininkas irgi kalbės teisme. A.Grinevičius gerai pamena, kaip jo viršininko atmintis ėmė strigti 2018 metų rudenį, dar prieš operaciją. Jie abu dirbo „Karpio“ biure Klaipėdoje.

„Rudenį jis atrodė pavargęs. Aptardavome verslo reikalus, o kitą dieną jis vėl klausdavo to paties.

Daug kartų jis man prisipažino, kad neatsimena ir nesupranta, kas jam yra. O juk iki tol turėjo genialią atmintį“, – teigė A.Grinevičius.

Jie su R.Karpavičiumi dirbo nuo 1997 metų, kai gamykla Marijampolėje dar nebuvo nupirkta. Vėliau įsigijus „Marijampolės pieno konservus“ A.Grinevičius buvo atsakingas už pardavimą, gamybos planavimą.

2019 metų liepą A.Grinevičius buvo netikėtai atleistas: „Paklausiau Henriko Karpavičiaus, kieno tai sprendimas, bet atsakymo nesulaukiau.“

Pašnekovas įsitikinęs, kad R.Karpavičius tada jau nepriiminėjo sprendimų.

A.Grinevičius būsimą viršininko žmoną Aistę pirmą kartą pamatė tik 2018 metų rudenį, kai ji buvo įdarbinta „Marijampolės pieno konservuose“.

 

 

Buvo nusiteikęs viltingai

– Profesoriau, kas jus siejo su mecenatu R.Karpavičiumi?pasiteiravau 87 metų politiko V.Landsbergio.

– Aš su juo buvau gerai pažįstamas, mūsų santykiai buvo draugiški, o pokalbiai – labai įdomūs. Buvo įdomu kalbėtis apie pasaulį, žmonių santykius, Lietuvos padėtį ir ateitį. Kalbėdavome ir apie Lietuvos išsivadavimo laikotarpį, kai jis tapo didelio verslo valdytoju. Tai – dalis mūsų istorijos.

Jis mąstė giliai, plačiai. Jam rūpėjo pasaulio ir Lietuvos reikalai.

Jis kūrė didelį verslą ir Ispanijoje, Tenerifėje. Tai buvo plačių užmojų žmogus, norėjo daug ką daryti ir Lietuvoje, ypač galvodamas apie jaunąją kartą, būsimą Lietuvą.

Kai sužinojau, kad jis sunkiai ir pavojingai susirgęs, teko laukti žinių, kas bus. O žinių buvo visokių. Buvo ir apie tai, kad jį žiauriai apvogė, išplėšė namus Palangoje.

 

 

– Kas tada jums pranešė, kad R.Karpavičiaus namas apvogtas, nes aplinkybės ir liudijimai prieštaringi?

– R.Karpavičius pats apie tai užsiminė, buvo įskaudintas. Kaip buvo įskaudintas ir sūnaus gyvenimo būdo, elgesio. O apie vagystę girdėjau ir iš jo brolio Henriko.

– Ar 2018 metų pabaigoje jūs lankėte R.Karpavičių Kauno klinikose?

– Liga apribojo jo veiklą. Mane pasiekė žinia, kad jis atlaikė sunkią operaciją ir galima jį lankyti.

Ligoninėje R.Karpavičius buvo nusiteikęs viltingai.

Jis kalbėjo apie būsimą gydymosi ir tolesnio gyvenimo tarpsnį.

Moterį matė ligoninėje

– Kodėl tapote liudytoju byloje dėl užginčyto testamento?

– Kai lankiausi ligoninėje, R.Karpavičius jau buvo baigęs ankstesnį laikotarpį su pirmąja žmona.

Turėjo kitą žmoną. Aš ligoninėje turėjau progą su ja susipažinti.

Kai po jo mirties prasidėjo byla dėl palikimo, viena iš temų buvo apie jo veiksnumą.

– Kvalifikuoti ekspertai turėtų atsakyti, ar sudarydamas testamentą 2019 metų pavasarį R.Karpavičius buvo veiksnus. O koks jūsų vaidmuo?

– Aš buvau prie jo jam sergant ir mačiau, kaip buvo slaugomas Aistės Karpavičienės, naujosios žmonos. Ligoninėje pamačiau, kad ji atėjo. Labai trumpai susipažinome.

Manęs prašė ir aš nematau pagrindo, kodėl turėčiau bijoti paliudyti tai, kas man aišku.

– Tačiau ar žinote, kad 2018 metų pabaigoje, kai lankėtės ligoninėje, ta moteris dar nebuvo verslininko žmona?

– Nesigilinau į datas. Aš mačiau, kad ji slaugė. Kaip buvo su palikimu, nežinojau ir šiuo metu man nėra svarbu į tai gilintis.

 

 

Padėjo atgabenti granitą

– Ar jūs gerai pažinojote pirmąją R.Karpavičiaus žmoną Audronę?

– Beveik ne (pakartojo du kartus. – Aut.). Vieną kitą kartą galbūt pas jį namuose ji buvo kažkur nuošalyje, arbatos atnešė ar panašiai.

Bet jis niekada jos nepristatė ir neįtraukė į mūsų pokalbius.

– Keista, nes Audronė teigė, kad jūs su žmona Gražina pas juos namuose Palangoje atostogavote net dvi savaites. Ar taip buvo?

– Nežinau, ar Palangoje. Esame Nidoje pas juos viešėję. Reikėtų smarkiai galvoti, kaip pavadinti tą apsilankymą pas juos namuose.

– Kodėl vis dėlto sutikote liudyti byloje, kuri yra prieštaringa?

– Labai prieštaringas yra milžiniškas kapitalas. Jei būtų mažas kapitalas, byla tokia nebūtų.

– Galbūt milijonierius ir jus paremdavo finansiškai?

– Jis yra padėjęs kaip verslo organizatorius su savo techninėmis galimybėmis, kai rūpinausi paminklu Jonui Jablonskiui (kalbininkas, V.Landsbergio senelis iš motinos pusės. – Aut.). R.Karpavičius padėjo atgabenti granitą iš Ukrainos.

Jam patiko būti mecenatu. Jis norėjo išplėsti žirgų sportą tarp jaunimo. Norėjo ir futbolą padaryti nacionaliniu žaidimu. Jam rūpėjo, kur ši sporto šaka atsidūrusi, ir norėjo, kad būtų kitaip. Tai buvo viena jo gražių idėjų, kurių jis nebepajėgė aprėpti ir įgyvendinti.

– Ar po to, kai susipažinote su kauniete Aiste ligoninėje, jums dar teko su ja bendrauti?

– Po to bendravome per R.Karpavičiaus laidotuves. Buvo dar kartas, kai ji paprašė manęs paliudyti apie savo vizitą ligoninėje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder