Kultūrinis turizmas tarp sienų kol kas vyksta tik viena kryptimi

Kultūrinis turizmas tarp sienų kol kas vyksta tik viena kryptimi

Elektroninės vizos į Kaliningrado sritį atvėrė naują kryptį smalsiems Lietuvos turistams. Kaimynai tai jau pajuto, o ar sugrįš kada Kaliningrado turistai į Klaipėdą ir Lietuvą? Lietuvos jūrų muziejus, pasirašęs bendradarbiavimo projektą su Kaliningrado zoologijos sodu ir Frydlando vartų muziejumi, žengia pirmąjį žingsnį, skatinantį kultūrinį turizmą Klaipėdos - Kaliningrado pasienyje.

Šią savaitę Kaliningrado zoologijos sodo ir Frydlando vartų muziejaus atstovai lankėsi Klaipėdoje. Vizito metu Lietuvos jūrų muziejuje surengtoje konferencijoje buvo pristaytas bendradarbiavimo per sieną ( "Cross-border transmission!") projektas, kurios metu bus pagerinta visų trijų muziejų infrastruktūra ir sukurti nauji turistiniai maršrutai.

Turizmas išaugo kelis kartus

Svečiai iš kaimyninės šalies pasidžiaugė, jog vos per keletą mėnesių, kai įvestos elektroninės vizos Kaliningrado sritį norintiems aplankyti lietuviams, buvo išduota 30 tūkstančių vizų.

"Turizmas į Kaliningrado sritį išaugo kelis kartus ir mes tai labai pajutome. Dabar Kaliningrade galima pamatyti automobilius ne tik su lietuviškais numeriais, bet per Lietuvą pas mus atvyksta turistai ir iš kitų Vakarų Europos šalių: Vokietijos, Skandinavijos, Šveicarijos. Tikimės, kad įgyvendinus šį bendrą projektą turistų srautas dar padidės", - kalbėjo Kaliningrado zoologijos sodo direktorė Svetlana Sokolova.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė taip pat išreiškė viltį, kad muziejų bendradarbiavimas padės atgaivinti ir turistų iš Kaliningrado į Klaipėdą srautus.

"Dar prieš kokius aštuonerius metus kaiminyninės šalies lankytojai sudarė 8-10 procentų visų Lietuvos jūrų muziejaus lankytojų. Dėl ekonominių, politinių ir kitokių priežasčių svečių iš Kaliningrado dabar sulaukiame labai nedaug. Tikimės, kad ši situacija pasikeis į gera, nes kultūra stiprina pozityvų dialogą ir mažina bet kokias įtampas", - vylėsi Lietuvos jūrų muziejaus vadovė O. Žalienė.

Atnaujins fasadus

Pasak muziejininkų, Europos Sąjungos ir Rusijos Federacijos lėšomis finansuojamas projektas, kurio vertė beveik milijonas (952 522,67) eurų, bus plėtojamas trimis kryptimis: kultūros paveldui atkurti ir pritaikyti, rekreaciniam potencialui vystyti ir pasidalinti patirtimi.

"Labai svarbu, kad projekto lėšos bus skirtos konkretiems paveldo tvarkybos darbams", - pažymėjo O. Žalienė. Lietuvos jūrų muziejuje šio projekto lėšomis bus sutvarkyta "kaklo poterna" - tunelis, kuriuo patenkama į Jūrų muziejaus ir akvariumo kiemą, ant pylimų esančios patalpos (buvusios parako saugyklos), įrengtas keltuvas, kuris padės patekti ant pylimų judėjimo negalią turintiems asmenims.

PUOŠMENA. Kaliningrado zoologijos sodo puošmena - fontanas - neveikia nuo praeitų metų. Muziejaus albumo nuotr.

Nerijos forto statiniai, išskyrus akvariumą ir tris kaponierius bei sargybinę, kuriuose įrengtos ekspozicijos, neremontuoti jau keturi dešimtmečiai - nuo muziejaus įkūrimo.

Fasado ir patalpų tvarkybos, viso muziejaus elektrifikacijos darbus atliks ir Frydlando vartų muziejus Kaliningrade. Šis muziejus, kaip ir Lietuvos jūrų muziejus, įrengtas buvusioje gynybinėje tvirtovėje. Muziejaus pastatas, deja, neremontuotas nuo pokario, ir, pasak jo vadovo Andrejaus Jarcevo, šiuo metu jau byra pastato plytos.

Remontuos fontaną

Kaliningrado zoologijos sodas, anot S. Sokolovos, ketina atgaivinti praėjusiais metais sugedusį istorinį fontaną. "Kaliningrado zoologijos sodas yra unikalus tuo, jog tai istorinio kultūros paveldo objektas. Zoologijos sodas įkurtas 16 hektarų plotą užimančiame istoriniame XIX a. pabaigos - XX a. pr. parke, išsiskiriančiame įspūdinga augmenija, istoriniais pastatais. Nuo 1930 metų veikiantis fontanas - viena svarbiausių Zoologijos sodo puošmenų. Lankytojai jo labai pasigenda, tačiau jo remontas labai brangus. Šis projektas leis jį įgyvendinti. Taip pat projekto lėšomis ketiname suteikti senovinę išvaizdą istoriniams pastatams: šiferiu uždengtus jų stogus pakeisti autentiškais, bet šiais laikais labai brangiais nendriniais stogais", - kalbėjo S. Sokolova.

FASADAS. Frydlando vartų muziejus Kaliningrade taip pat ketina suremontuoti fasadą, nuo kurio dabar jau byra plytos.

Kaliningrado zoologijos sodo vadovė papasakojo, jog šiame muziejuje lankytojai turi progos pamatyti klasikinę egzotinių gyvūnų kolekciją: dramblius, begemotus, žirafas, kanopinius gyvūnus, skruzdėdą su jaunikliu, kurios neturi joks artimiausias šio regiono zoomuziejus. "Kartu su partneriais iš Lenkijos įgyvendiname dar vieną projektą, kurio tikslas mūsų zoologijos sode suformuoti originalią gyvūnų iš Tolimųjų Rytų kolekciją", - pasakojo Kaliningrado zoologijos sodo direktorė.

"Gyvūnai mūsų muziejuje nėra laikomi narvuose ar už grotų. Didžiulė teritorija leidžia juos laikyti be užtvarų. Lankytojams ypač didelį įspūdį palieka visai nedideliu atstumu nuo jų vaikščiojančios meškos", - pažymėjo S. Sokolova.

Pasak projekto dalyvių, didžiausias iššūkis jiems - parengti du naujus turistinius maršrutus, kurie sujungs visus tris muziejus. Tai istorinis maršrutas, pasakojantis apie tvirtoves, kuriose veikia Lietuvos jūrų muziejus ir Frydlando vartų muziejus ir biologinis maršrutas, siejantis Lietuvos jūrų muziejų su Kaliningrado zoologijos sodu.

LAIKAS. Nerijos forto statiniai, išskyrus akvariumą ir tris kaponierius bei sargybinę, kuriuose įrengtos ekspozicijos, neremontuoti jau keturi dešimtmečiai - nuo Lietuvos jūrų muziejaus įkūrimo. Jurgos PETRONYTĖS nuotr.

Laukia atsako

Supaprastinta vizų tvarka tarp Klaipėdos ir Kaliningrado bei kultūros įstaigų bendradarbiavimu ypač džiaugiasi turizmo atstovai. Uostamiesčio turizmo informacijos centro direktorė Romena Savickienė sakė, jog kolegos iš Kaliningrado tikrai pajuto išaugusį turistų skaičių regione.

"Vizos iš tiesų labai komplikuoja keliavimo galimybes.

Atsiradus elektroninėms vizoms į Kaliningradą, atsivėrė galimybės aplankyti šį kraštą. Mūsų agentūros ėmė siūlyti ekskursijas į Kaliningrado sritį, pristato jiems lankytinus šio regiono objektus.

Taip pat sudarytos galimybės turistams aplankyti Sankt Peterburgą.

Tad tarptautinis muziejų bendradarbiavimas - labai sveikintinas. Visgi mūsų tikslas, kad kuo daugiau turistų atvyktų į Klaipėdą, tad labai tikimės, kad ir Lietuva sudarys palankesnes sąlygas ir įves supaprastintas vizas Kaliningrado srities gyventojams atvykti į mūsų kraštą", - vylėsi R. Savickienė.

Veža autobusais

Viena pirmųjų į pasikeitusias turizmo sąlygas tarp Lietuvos ir Kaliningrado srities sureagavo uostamiesčio kelionių agentūra "Ingrida tours". Ji siūlo keliautojams 1-2 dienų savaitgalio keliones į Kaliningradą. Pasak agentūros turizmo vadybininkės Sandros, Kaliningrade keliautojai sustoja echo kopose ir vadinamajame šokančiame miške, išsiskiriančiame labai kreivų formų medžiais, lankosi gintaro kasykloje, povandeniniame laive, marcipanų muziejuje, klausosi vargonų muzikos koncerto Karaliaučiaus katedroje. Agentūra jau surengė tris išvykas autobusu į Kaliningradą, kita ekskursija planuojama lapkričio mėnesį.

Anot Sandros, nors vizų tvarka supaprastinta, tačiau pasienio procedūros tarp Lietuvos ir Rusijos užtrunka, ypač Lietuvos pusėje, tad keliauti autobusu yra patogiau ir greičiau.

"Pirmiesiems keliautojams Kaliningradas paliko labai gerus įspūdžius. Daugelis stebėjosi ir džiaugėsi gerais keliais, tvarkomais paveldo pastatais, prižiūrima aplinka. Lietuviams ten viskas pigiau, ypač maistas. O labiausiai patinka gintaro kasyklos ir vargonų muzikos koncertas katedroje. Koncertai vyksta savaitgaliais tam tikromis valandomis. Norint į juos patekti tenka pastovėti eilėje prie bilietų, tačiau verta", - pasakojo agentūros "Ingrida tours" atstovė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder