Krauju permirkusi Garliavos istorija balansavo ant beprotybės ribos

Krauju permirkusi Garliavos istorija balansavo ant beprotybės ribos

Trečiadienio vakarą į Lietuvą pargabenta buvusi teisėja ir Seimo narė Neringa Venckienė. 15min peržvelgė jos brolio Drąsiaus Kedžio įkvėptą Garliavos istoriją, kurios mįslėms įminti nepakako dešimtmečio.

2009 metų spalio 5 diena

Kauno centre apie 8 val. 30 min. nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius, netrukus rasta kulkų pakirsta Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

Prieš tai kaunietis Drąsius Kedys ne vieną mėnesį rašė laiškus žiniasklaidai, Seimo nariams, kuriuose tikino nebepasitikintis teisėsauga, kuri nieko nedaro, nors jis turi įrodymų, kad verslininkas Andrius Ūsas, teisėjas J.Furmanavičius ir kažkoks Aidas tvirkino jo ir L.Stankūnaitės dukterį.

Prie skundų D.Kedys buvo pridėjęs laikmenas, kuriose jo keturmetė dukra užfiksuota pasakojanti, ką su ja esą darydavo „dėdės“.

A.Ūsas atstovavo L.Stankūnaitei teismuose, kuriuose D.Kedys ir L.Stankūnaitė kovojo dėl dukters globos. A.Ūsas griežtai neigė kaltinimus, jis žiniasklaidai teigė esąs įsitikinęs, kad tai – kerštas už pagalbą L.Stankūnaitei.

„Nepažįstu nei tų šeimų, nei tų žmonių. Niekada nesu bendravęs“, – interviu žiniasklaidai yra sakęs J.Furmanavičius.

D.Kedys įtikinėjo, kad buvo tvirkinama ir V.Naruševičienės duktė.

Pagrindiniu žudynių įtariamuoju tapo D.Kedys.

2009 metų spalio 13 diena

Pasislėpusio D.Kedžio duktė perduota tetai N.Venckienei – ji tapo oficialia tuomet penkiametės mergaitės globėja. Motinai L.Stankūnaitei buvo leista lankyti dukrą.

2010 balandžio 20 diena

Pranešta, kad prie Kauno marių rastas D.Kedžio kūnas – lavoną rado švarinimosi akcijos „Darom“ dalyviai. Jo tapatybė buvo patvirtinta atlikus DNR tyrimą. Po tyrimo buvo paskelbta, kad D.Kedys mirė užspringęs savo skrandžio turiniu, jo kraujyje rasta alkoholio, tačiau N.Venckienės ir D.Kedžio gerbėjai tokia mirties versija nepatikėjo. D.Kedžio mirtis iškart apaugo sąmokslo teorijomis.

N.Venckienės teta Audronė Skučienė pasakojo, kad D.Kedžio galva morge buvo kruvina, ant kaklo esą matėsi smaugimo žymės. D.Kedžio kūno nuotraukos, kurios turėjo įrodyti, kad jo mirtis – smurtinė, vėliau pasklido po socialinius tinklus.

Prokurorai galiausiai nutraukė tyrimą D.Kedžio atžvilgiu ir pranešė, kad jiems nekyla abejonių, kad teisėją ir L.Stankūnaitės seserį nužudė jis. Taip pat nustatyta, kad jis ketino nužudyti ir A.Ūsą.

2010 gegužės 14 diena

Kėdainių apylinkės teismas paskelbė sprendimą, kuriuo D.Kedžio dukros globa atiduota motinai L.Stankūnaitei. Nepritardami teismo sprendimui,  žmonės ėmė rinktis prie Kedžių ir Venckų namo Garliavoje.

Jie neleido į namą patekti anstoliui, vėliau dėl minios teko atšaukti mergaitės planuotą susitikimą su mama. Šis sprendimas buvo apskųstas.

„Tai, kad teisinis mechanizmas nebeveikia, yra Lietuvos tragedija. Galiu prognozuoti gana sudėtingą situaciją ateityje“, – tuomet komentavo šviesaus atminimo teisininkas Kęstutis Čilinskas.

2010 gegužės 20 diena

Pranešta, kad D.Kedžio rėmėjus iš Kauno į Garliavą vežios specialiai užsakytas autobusas. Kunigas Jonas Varkala tuomet pareiškė, kad jau savaitę prie Kedžių namų budinčių žmonių gretos didėja ir čia kuriasi violetinė revoliucija.

2010 birželio 13 diena

Alytaus rajone randamas A.Ūso kūnas. Apie jį pranešė Eigirdonių kaimo gyventoja. Paskambinusi į policiją moteris pasakė netoli kaimo aptikusi apvirtusį keturratį motociklą, o šalia jo gulintį negyvą vyrą. Keturratė transporto priemonė buvo apvirtusi, tačiau jos variklis vis dar veikė. A.Ūso kūnas rastas nukritęs nuo poros metrų skardžio ir gulintis nedideliame vandens telkinuke veidu žemyn. Greta gulėjo šalmas. Jis buvo vienintelis įtariamasis vadinamojoje pedofilijos byloje. Po poros metų teismas konstatavo, kad A.Ūsas – nekaltas, o vienintelė nukentėjusios mergaitės seksualinė patirtis buvo įgyta tuo metu, kai apie seksą ją klausinėjo ir filmavo tėvas D.Kedys.

2010 gruodžio 3 diena

Dingęs dabar jau buvusio Kauno apygardos teismo, kuriame teisėja dirbo N.Venckienė, pirmininko Alberto Milinio įsūnis Vaidas buvo rastas sumuštas ir nušautas automobilyje.

Šis nusikaltimas nėra išaiškintas, tačiau A.Milinio žmona Marija Milinienė portalui delfi.lt yra sakiusi, kad jaunas vaikinas gyvybės neteko tik todėl, kad D.Kedžio gerbėjai kažkodėl jį įvardijo „pedofilu Aidu“. Ji prisiminė ir grasinimą – prie namų rastą gedulo vainiką su žvakėmis ir kraujo lašus.

2011 gruodžio 16 diena

Kėdainių rajono apylinkės teismas nusprendė, kad D.Kedžio mažametė dukra turi gyventi su motina L.Stankūnaite. Teismo sprendimu, mergaitė motinai turėjo būti grąžinta per 14 dienų. Iki vaiko perdavimo turėjo būti organizuojami motinos ir dukters susitikimai, tačiau ne visi jie įvyko – tam trukdė prie Kedžių namų susirinkę žmonės, o pati N.Venckienė aiškino, kad mergaitė nenori matyti motinos.

N.Venckienė ieškojo įvairiausių būdų neatiduoti dukterėčios: nesėkmingai bandė nušalinti antstolę, prašė teismo stabdyti vaiko perdavimą.

Mama kelis kartus bandė pasiimti savo vaiką iš Kedžių namų, sykį ten net vyko grumtynės, po kurių L.Stankūnaitė pasirodė su mėlyne po akimi. Moteris sakė, kad jai trenkė D.Kedžio tėvas.

Garliavos istorija į savo verpetą įtraukė ir politikus. Pavyzdžiui, tuo metu, kai teismo sprendimas perduoti mergaitę motinai nebuvo vykdomas, prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai pareiškė mananti, kad N.Venckienė sprendimą vykdo.

2012 sausio 29 diena

Pranešta, kad slapčia įvyko partijos „Drąsos kelias“ steigiamasis suvažiavimas, jos pirmininku tapo kunigas J.Varkala. Vėliau N.Venckienė tapo šios partijos Seimo rinkimų sąrašo vedle.

2012 gegužės 17 diena

Apie 6 valandą ryto Klonio gatvėje pasirodė gausios policijos pajėgos. Po nepavykusio mergaitės paėmimo policijos autoritetas buvo susvyravęs, todėl šį kartą pareigūnai pasiruošė kaip reikiant – mergaitės paėmimo operacijoje dalyvavo apie 240 policininkų.

Namų šeimininkai sėdėjo užsirakinę, todėl policija pirmąsias duris išpjovė benzininiu diskiniu pjūklu. Antrųjų jiems išstumti nepavyko, kadangi šios buvo užremtos. Tuomet nuspręsta į kambarį patekti per terasą – iš pradžių bandyta išlaužti plastikinius stiklus, tačiau galiausiai jie buvo išdaužti ir pareigūnai pateko į kambarį. J.Varkala vėliau pasakojo, kad pareigūnai jį nešte išnešė iš kambario.

Policininkams kūnais padarius „koridorių“ per kiemą išnešta mergaitė. Ji įsodinta į automobilį ir išvežta.

„Išgamos, iškrypėliai užvaldę valstybę. Aš teismo sprendimų vykdytojus galiu pavadinti šunimis. Kokią teisę jie turi man rankas laužyti?“ – po dukterėčios paėmimo akcijos emocijų neslėpė N.Venckienė.

Netrukus D.Kedžio šalininkai susipakavo daiktus ir patraukė į Vilnių, kur rengė protestus. N.Venckienei pabėgus į JAV, Kedžiams teko parduoti garsųjį namą Garliavoje.

2012 birželio 26 diena

Seimas panaikino N.Venckienės, kaip teisėjos, teisinį imunitetą. To parlamentarų prašė prokurorai, kurie teigė surinkę pakankamai įrodymų, kad galėtų pareikšti įtarimus demonstravus nepagarbą teismui, nevykdžius teismo sprendimų, trukdžius antstolei atlikti pareigas, piktnaudžiavus globėjos teisėmis. Bylą perdavus tirti Panevėžio prokuratūrai, N.Venckienė rasdavo įvairiausių priežasčių nevykti į apklausas, o galiausiai atvykusi pareiškė, kad parodymų neduos. Panevėžio prokuratūra vėliau buvo nušalinta nuo bylos.

2012 liepos 2 diena

Prezidentė D.Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo teisėja Neringa Venckienė iš pareigų atleidžiama savo noru.

2012 metų spalio 28 diena

Po antrojo Seimo rinkimų turo paaiškėjo, kad į parlamentą pateko 7 „Drąsos kelio“  atstovai – tik tiek, kiek pakanka norint Seime turėti frakciją.

 

2012 gruodžio 28 diena

Tuometis generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į  Seimą, prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn N.Venckienę, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę.

2013 balandžio 9 diena.

Seimas atėmė N.Venckienės teisinę neliečiamybę. Tai sukėlė proceso į Seimą atvykusių stebėti politikės šalininkų isteriją.

2013 balandžio 18 diena

15min pranešė, kad N.Venckienė tiesiog pradingo – Seime jos niekas nematė jau dvi savaites. Politikės šalininkai kalbėjo, kad ji serga, o J.Varkala patikslino, esą N.Venckienė susirgo „valstybės apgultimi“. Vėliau N.Venckienė nepasirodė ir prokuratūroje, o teisėsaugai beliko skėsčioti rankomis.

2013 gegužės 15 diena

Su „Drąsos keliu“ į Seimą patekęs Valdas Vasiliauskas paskelbė, kad iš frakcijai siunčiamų parlamentarės elektroninių laiškų galima spėti, kad N.Venckienė yra JAV.

Bėglė nuo birželio nebegavo algos, iš Seimo viešbučio buvo išgabenti buvusios teisėjos daiktai. Darbe nesirodžiusi N.Venckienė vėliau per advokatę reikalavo, kad Seimo kanceliarija jai pervestų metus nemokėtą algą. Dėl to N.Venckienė net bylinėjosi, bet teismas pasakė, kad alga jai nepriklauso.

2014 kovo 5 diena

Kauno miesto apylinkės teismas išskyrė N.Venckienę su vyru Aidu Venckumi.

2014 birželio 19 diena

Seimas apkaltos būdu panaikino N.Venckienės mandatą – tuo metu darbe Seime jos niekas nebuvo regėjęs daugiau kaip metus.

2014 spalio 22 diena

Kauno apylinkės teismas patenkino prokurorų prašymą skirti  N.Venckienei kardomąją priemonę – suėmimą.

2016 birželio 9 diena

Kauno žudynių byloje kalėti nuteistas D.Kedžio bendrininkas Raimundas Ivanauskas, jo kaltę 2018-ųjų balandį patvirtino ir Aukščiausiasis Teismas. R.Ivanauskui skirtas 8 metų laisvės atėmimas.

2018 vasario 22 diena

Generalinė prokuratūra pranešė, kad JAV suimta N.Venckienė, pradėtas įtariamosios ekstradicijos į Lietuvą teisminis procesas. Vėliau paaiškėjo, kad buvusi teisėja gyveno Čikagoje, dirbo gėlių parduotuvėje.

2019  gegužės 30 diena

Šiaulių apygardos teismas neteisėto L.Stankūnaitės sekimo byloje kaltais pripažino 8 asmenis. Šioje byloje iš viso teista 11 asmenų: trys iš jų išteisinti, o likusiems skirtos laisvės apribojimo bausmės bei baudos. Griežčiausiai nubausta D.Kedžio teta Audronė Skučienė – jai dėl šmeižimo, neteisėto informacijos rinkimo ir paskleidimo bei dėl piktnaudžiavimo skirta subendrinta dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

2019 birželio 6 diena

Aukščiausiasis Teismas patvirtino, kad D.Kedžio motina L.Kedienė pagrįstai ir pelnytai buvo nuteista dėl anūkės tvirkinimo. Taip teismas įvertino L.Kedienės pokalbius su anūke seksualinio pobūdžio temomis, vartojant vulgarius vyriško lytinio organo reikšmę turinčius žodžius, seksualinę orientaciją ir seksualinį nukrypimą apibūdinančius žodžius, amoralius pasakojimus apie seksualinio potraukio tenkinimą. 

Teismas konstatavo, kad pavojingi L.Kedienės veiksmai prieš mažametę tęsėsi ilgą laiką, šie veiksmai buvo ne pavieniai, o sistemingi.

2019 rugsėjo 27 diena

Nors N.Venckienė ir jos šalininkai JAV teismą įtikinėjo, kad įvykiai per tariamos pedofilijos skandalą prilygo sukilimui, o ji pati persekiojama dėl politinių priežasčių, JAV Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad N.Venckienė bus išduota Lietuvai.

2019 lapkričio 6 diena

N.Venckienė pargabenta į Lietuvą.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder