Klaipėdos uostininkai pričiupo uosto akvatorijos teršėją naftos produktais

Klaipėdos uostininkai pričiupo uosto akvatorijos teršėją naftos produktais

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) mintis perkelti naftos taršos aptikimo daviklius į potencialiai problemiškiausias vietas, pasiteisino. Suveikus vienam davikliui, pavyko operatyviai užfiksuoti teršėją.

Pavojaus signalas gautas iš prie Smiltelės upės žiočių sumontuoto daviklio. KVJUD inspektorius nedelsiant nuskubėjo į įvykio vietą, kurioje vyko laivo bunkeravimo operacija.

Nustatyta, kad jos metu į uosto akvatoriją, prie krantinės, pateko nežymus kiekis teršalų. Apie incidentą informuoti Aplinkos apsaugos departamento Jūros aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai.

"Net keletas litrų naftos produktų, patekusių į akvatoriją, gali pridaryti daug bėdos, nes teršalai akimirksniu pasklinda.

Stiprindami taršos prevenciją, perkeliame naftos taršos aptikimo daviklius į galimai problemiškiausias vietas, kad galėtume dar operatyviau reaguoti ir nustatyti teršalų židinius.

Akivaizdu, kad šis sprendimas pasiteisina - teršėjai bus užfiksuoti, tikimės, jog taip pavyks užkardyti teršalų patekimą į akvatoriją", - sakė KVJUD generalinis direktorius Algis Latakas.

Iš viso įvairiose Klaipėdos jūrų uosto vietose yra sumontuota 11 naftos aptikimo įrenginių. Daviklių tinklas išdėstomas ne tik uosto pusėje, bet keletas jų bus įrengta ir keliuose Smiltynės pusės taškuose. Tai leis užfiksuoti teršalus, patenkančius į uosto akvatoriją iš Kuršių marių.

Taip pat naftos aptikimo daviklis yra sumontuotas ir prie Dangės žiočių, siekiant, kad tarša nepatektų į akvatoriją iš upės.

Šie davikliai gali užfiksuoti benzino, dyzelino, tepalų, naftos dėmes. Joms priartėjus prie detektoriaus, šis sureaguoja - perduoda signalą į KVJUD dispečerinę.

Nustačius taršą, dispečeris nedelsdamas informuoja visas atsakingas tarnybas - Jūrų gelbėjimo koordinacinį centrą, aplinkosaugos ir kitas institucijas.

Jeigu teršalai pasklinda uosto akvatorijoje, jų likvidavimo darbus atlieka KVJUD direkcijos tarnybos. Incidentų aplinkybes bei teršėjus aiškinasi aplinkosaugos institucijos.

Respublika.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder