Klaipėdos piliavietėje perrašoma istorija

Klaipėdos piliavietėje perrašoma istorija

Preliminarūs archeologų spėjimai, kad pirmą kartą pavyko atrasti į Mėmelburgo pilį vedusį tiltą, pasiteisino su kaupu.

Maždaug dviejų metrų gylyje, buvusio gynybinio griovio vietoje pavyko atkasti pirmuosius XVIII a. buvusio medinio tilto polius. 

Dar daugiau – atrasti ir tuo pačiu laikotarpiu prie tilto stovėjusio mūrinio „sargo namelio“ pamatai.

„Dar niekada archeologiniai tyrimai šioje vietoje nebuvo vykdomi, todėl galima sakyti, jog verčiamas naujas Klaipėdos pilies istorijos puslapis. 

Aptikus tilto polius bus tyrinėjama toliau, bandoma fiziškai nustatyti tilto plotį, išvysti jo konstrukcijas. Medinis tiltas buvo vienintelis sausumos kelias į pilį“, – LŽ pasakojo kasinėjimų vietoje apsilankęs archeologas, dr. Gintautas Zabiela. 

Jis kartu su Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologais jau tyrinėjo Mėmelburgo pilies rytinę ir šiaurinę kurtinas, kuomet aptikta buvo daugybė vertingų radinių. 


Pažvelgus į 1785 metų žemėlapį matyti, kad medinis tiltas į pilį vedė nuo Kuršių marių pusės.

Nuo pernai metų lapkričio mėnesio pradėjus Priešpilio gatvės tiesimo darbus juos lydi ir archeologų komanda. 

Neseniai, tiesiant požemines komunikacijas, nuotekų tinklus ties sovietmečiu suręstu viešuoju tualetu ir buvo aptiktos tilto liekanos. „Kartu atkastas buvęs gynybinis griovys, vadinamoji fosa, kurios šlaitai iš vakarinės pusės sutvirtinti akmenimis. 

Maždaug toje vietoje, kur žemėlapyje pažymėtas nedidelis namelis šalia tilto, radome mūro pamatus. Jie yra 6 metrų ilgio ir 3 metrų pločio. Galima spėti, kad tai buvęs sargo ar tilto prižiūrėtojo namelis. 

Ties juo, fosos vietoje atkasti ir pirmieji tilto poliai. Toje vietoje jau sunkiasi vanduo“, – portalui lzinios.lt pasakojo archeologė Viktorija Ziabreva. 



Anot jos, nuotekų tinklų darbai nebus stabdomi, tačiau ties polių vieta – jau atliekami detalūs archeologiniai tyrimai. 

„Būtina nustatyti, koks buvo tilto plotis, ištirti vietovę į rytus nuo rastųjų polių, kur turėtų būti išlikę ir daugiau medinių tilto konstrukcijų. Apie šį objektą mes žinojome tik iš žemėlapių, planų, kurie prieš 200 ir daugiau metų nebuvę labai tikslūs. 

O dabar pirmą kartą galėsime labai detaliai ištirti tilto vietą“, – teigė archeologė.

Anot G. Zabielos, vakarinėje pilies pusėje tiltas buvo pastatytas galbūt apie XVI a. „Pirmieji tiltai, statyti viduramžiais, buvę priešingoje pusėje. 


Kai XIII a. Livonijos ordinas pastatė Mėmelburgo pilį, dokumentuose užsimenama, kad į ją vedė tiltas arba brasta iš rytinės, žemyninės pusės. 

Net po šiaurės rytų poterna yra rastos tilto liekanos. Tai liudija, kad besiplečiant piliai nuspręsta tilto vietą perkelti link marių pusės. 

Radus polius bus galima susidaryti daug aiškesnį vaizdą, gauti labai vertingos informacijos ir pirmą kartą fiziškai prisiliesti prie tilto per fosą likučių“, – pasakojo G. Zabiela. 

Toliau tiesiant Priešpilio gatvę šiaurės kryptimi vėl bus vykdomi žemės kasimo darbai, kurie žada naujų archeologinių atradimų. 



„Link tilto vedė toks pylimas, jo viršumi ėjo kelias, kuris buvo išgrįstas akmenimis arba rąstais. Tad tikimasi, kad bus aptiktas ir šis piliavietės elementas“, – svarstė G. Zabiela.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder