Klaipėdos mero žmona I.Grubliauskienė: Plyšta širdis dėl to, kas paaiškėjo

Klaipėdos mero žmona I.Grubliauskienė: Plyšta širdis dėl to, kas paaiškėjo

„Grigeo Klaipėda“ pilamų atliekų į Kuršių marias skandalas taip įsisiūbavo, kad kaltų ieškoma ne tik įmonės viduje. Viešai diskutuojama, kaip tiek metų įmonei pavyko nuslėpti nešvarią veiklą, iš to kraunant sau pelną.

Ne vienas politikas jau viešai pirštu bedė į Klaipėdos miesto merą Vytautą Grubliauską ir jo žmonos Klaipėdoje organizuojamą Klaipėdos pilies džiazo festivalį. Esą „Grigeo Klaipėda“ finansinė parama festivaliui galėjo būti priežastis merui užsimerkti prieš smarvę Klaipėdoje skleidžiančią įmonę.

Mero žmona ir festivalio vadovė Inga Grubliauskienė interviu „Vakaro žinioms“ papasakojo apie patiriamą puolimą ir „Grigeo Klaipėda“ skirtus pinigus.

„Klaipėdos pilies džiazo festivalis jau vyksta 26 metus. Jis rengiamas ant marių kranto - Kruizinių laivų terminale. Festivalis jau 5 metus su Buriuotojų sąjunga organizuoja „Klaipėda Jazz Race“ regatą Kuršių mariose.

Aš pati gyvenu Melnragėje, šalia jūros, kur maudosi mano vaikai. Mums metamas šešėlis yra nemotyvuotas ir labai skaudina.

„Grigeo“, kuri, beje, buvo apdovanota už tvarią verslo plėtrą, remia daug renginių, čia lankydavosi prezidentė. Nebuvo jokių minčių apie kažkokią neteisėtą veiklą įmonėje. Negalėjome net įtarti apie galimus kompanijos nedorus tikslus. Kaip ir kiekvienam klaipėdiečiui, man plyšta širdis dėl to, kas paaiškėjo.

„Grigeo“ rėmė ne tik mūsų festivalį, bet ir Jūros šventę, uosto įmonių spartakiadą, krepšinio klubą „Neptūnas“, projektą „Eko bitė“, - „Vakaro žinioms“ sakė Inga Grubliauskienė.

- Kodėl viešojoje erdvėje minimas tik jūsų festivalis?

- Turbūt priežastis yra labai paprasta - mano pavardė. Tokia jau ta politika, joje visada stengiamasi užlipus ant bačkos durti į kažką pirštu. Suprantu, kad artėja Seimo rinkimai, bet šioje situacijoje džigitais norintys jaustis vyrai elgiasi ne kaip džigitai. Bandoma įtraukti keturių vaikų mamą tam, kad susikrautų sau politinių dividendų. Manau, niekdarių ieškoma ne ten, kur reikėtų.

Mano vyras ne toks žmogus. Nežinau, kas turėtų nutikti, kad jis galėtų tokius dalykus dangstyti.

Mano vyras meru dirba 9 metus, festivalis vyksta 26 metus, „Grigeo Klaipėda“ festivalį 2017 m. parėmė 5000 eurų, o 2019 m., kai festivalis buvo jubiliejinis, 25-asis, - skyrė 7500 eurų paramą. Nemanau, kad čia yra kažkokia paralelė.

Įmonė skelbė, kad vykdo socialinio verslo politiką. Manau, daugelis, jei būtų jautę bent menkiausią įtarimą, nebūtų bendradarbiavę. Aš taip pat ateityje nematau jokių galimybių toliau bendradarbiauti su „Grigeo“.

- Kilus šiam skandalui namuose kalbėjote su vyru apie tai, kokių kaltinimų laukti ir kaip reaguoti?


- Be abejo, kalbėjome. Aš iš karto pasakiau, kad neturiu ko slėpti, nieko blogo nepadariau. Šie kaltinimai atrodo lyg būtų norima nukreipti dėmesį nuo tikrųjų kaltininkų - tų, kurie turėjo tiesiogiai kontroliuoti, kad tokių dalykų nebūtų. Mano vyras prieš daugiau kaip metus pats kreipėsi į prokuratūrą, bet nebuvo nuspręsta tirti smarvės šaltinio. Jis ne kartą kreipėsi į atsakingas tarnybas, jos turėjo atlikti tyrimą. Mano vyras nėra nei aplinkosaugininkas, nei santechnikas, koks gali būti dangstymas?..

Festivalis Klaipėdos pilies džiazas gimė iš mažo studentiško noro groti. Mano vyras buvo Džiazo katedros vedėjas universitete. Iš pradžių festivalis vykdavo Laikrodžių muziejaus, Parodų rūmų kiemeliuose, o dabar jis taip išaugo, kad išsikėlėme į Kruizinių laivų terminalą. Dvigubai sunkiau visa tai daryti būnant mero žmona.

- Priešingai, didelei daliai visuomenės atrodo, kad mero žmonai veiklas įgyvendinti daug paprasčiau: juk daugiau pažinčių, įtakos...


- Tai suteikia papildomos naštos, nes visada jaučiu padidintą dėmesį. Ne tik aš, ir mūsų vaikai. Nuolat viską turiu labai gerai įvertinti, įsitikinti, kad viskas būtų skaidru, nebūtų kažkokių ryšių. Kiekvieną kartą apie tai galvoju. Deja, neįmanoma numatyti, kas kur kažkada nusikals.

- Kaip manote, ar festivalio įvaizdžiui ir finansams ši istorija pakenks?


- Manau, kad įvaizdžiui neturėtų pakenkti. Tie žmonės, kurie klauso džiazo, supranta šios muzikos filosofiją. Tai yra renginys, į kurį atvažiuoja pasaulinio lygio žvaigždės. Žiūrovų skaičiuojame per 30 tūkst., mieste būna pilni visi viešbučiai. Manau, tai - renginys, kuris yra miesto įvaizdžio dalis.

Man labai gaila, kai politikai, konkuruodami tarpusavyje dėl postų, griauna tai, kas gyvuoja ketvirtį amžiaus. Nemanau, kad ir finansiškai tai bus didelė netektis. Mums tai nėra nuostolis. Nuostolis yra tai, ką jie padarė Klaipėdai. Tai yra neįkainojama.

- Klaipėdos miesto savivaldybė taip pat skiria finansinę paramą festivaliui?


- Taip, savivaldybėje yra reprezentacinių festivalių sąrašas, kurį sudaro komisija. Taip pat finansavimą skiria Kultūros taryba, ambasados. Tai yra ilgametis renginys, turintis savo vardą. Visada pateikiame ataskaitas. Jeigu kažkas būtų negerai, niekas nenorėtų bendradarbiauti.

- Šiemet festivalio žiūrovai dar išvys jūsų vyrą, miesto merą ant scenos grojant trimitu?


- Turbūt nepamatys. Jeigu tai taip įaudrina žmonių vaizduotę. Dar šiandien apie tai kalbėjome su vyru. Ne tik apie tai, kad jis neturėtų dalyvauti festivalyje. Tai yra tema, kuri mūsų namuose yra dažna. Prieš metus su vaikais kalbėjome apie tai, kad gal tėtis turėtų atsisakyti politikos. Tai yra didžiulė našta visai šeimai.

O neseniai užėjus silpnumo akimirkai ėmiau galvoti, kad gal visai festivalio nebereikia rengti. Vyras puikiai žino, kaip man skaudu, nes aš labai myliu savo veiklą. Visas mano laikas ir mintys sukasi apie šią veiklą. Tai jau tiek metų besitęsianti tradicija. Žinau, kiek yra žmonių, kuriems šis renginys svarbus.

Kad ir kaip būtų sunku, negalime leisti, kad kažkieno kuriamos intrigos tai sugriautų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder