Klaipėdai gresia "mažumos" meras?

Klaipėdai gresia "mažumos" meras?

Ką tik praūžus Seimo rinkimams kurį laiką šalyje rinkimų nebus. Artimiausi - savivaldos - numatyti tik 2023 m. pavasarį. Visgi laikas be rinkimų nebūtinai reiškia, kad Klaipėdos politiniame gyvenime bus ramu.

2019 metų kovo 3 d. Klaipėdoje rinkimus į Savivaldybės tarybą laimėjo visuomeninis rinkimų komitetas "Vytautas Grubliauskas ir komanda". Prieš rinkimus suburtas darinys pelnė didelį klaipėdiečių pasitikėjimą (10 736 balsus). Tai leido į miesto Tarybą ateiti su 8 mandatais.

Dar po dviejų savaičių devintą mandatą ir neginčijamą pergalę mero rinkimuose įtvirtino pats Vytautas Grubliauskas, sulaukęs 24 978 miestiečių palaikymo.

Gavęs devynis mandatus, komitetas "Vytautas Grubliauskas ir komanda" ėmė formuoti politinę daugumą miesto Taryboje. Prie jų prisijungė koalicijos partneriai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) su 6 mandatais. Bet to nepakako. Todėl galutinai daugumą sudaryti padėjo du su Nina Puteikiene į Tarybą patekę Lietuvos centro partijos nariai. Sėkmingai darbo pradžiai užteko 17 Tarybos narių daugumos.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, turėdama 7 mandatus, ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis su 4 mandatais prie daugumos neprisijungė ir tapo opozicija.

Kadencijai artėjant prie mediumo, V. Grubliauskas ir toliau užima mero pareigas, tačiau jo komanda per pusantrų metų gerokai sumažėjo ir susitraukė. Atrodo, kad vienybės jausmas V. Grubliausko komandoje ėmė blėsti iškart po to, kai buvo paskirstytos svarbiausios pareigybės. Neišsipildę lūkesčiai ar neištesėti pažadai galėjo būti viena iš komandos byrėjimo priežasčių.

Pirmąja kregžde, palikusia savo lizdą, tapo Audrius Petrošius, palikęs "Vytauto Grubliausko ir komandos" pagrindu suformuotą Tarybos narių frakciją "Už Klaipėdą" dar praėjusių metų rudenį.

Beje, išskrido ten, kur kregždėms ir vieta - į TS-LKD frakciją. Dar po metų, jau su TS-LKD vėliava, A. Petrošius Baltijos rinkimų apygardoje išrenkamas į Seimą. Nors jo startas savivaldybių tarybų rinkimuose pernai su V. Grubliausko komitetu buvo kuklus. Tarybos naujokas tada surinko 844 pirmumo balsus ir buvo paskutinis, kuris su šiuo komitetu pateko į Tarybą.

A. Petrošiaus perėjimas pas koalicijos partnerius šiek tiek sumenkino mero frakcijos svorį, tačiau jokios kiekybinės žalos daugumai nepadarė. Šią situaciją galima nurašyti kaip nemalonų nesusipratimą, kuris pačiam A. Petrošiui baigėsi maloniai.

Tikras tektoninis lūžis, sudrebinęs merą remiančią frakciją, įvyko šią vasarą. Iš frakcijos pasitraukė keturi Tarybos nariai, buvę mero bendražygiai. Judita Simonavičiūtė, Elida Mantulova, Vaida Raugelė ir Vytis Radvila įkūrė naują Tarybos frakciją "Už ateities Klaipėdą".

Naujos frakcijos iniciatoriai labai miglotai paaiškino tokio žingsnio motyvus.

Greičiau tai buvo asmeniniai, o ne programiniai motyvai, nes naujai įkurta frakcija paskelbė, kad toliau vykdys koalicinę programą ir lieka daugumoje.

Faktas yra tai, kad iš devynių su Vytauto Grubliausko komitetu patekusių į Tarybą politikų, praėjus pusantrų metų, pirminėje frakcijoje liko tik keturi. Tai - pats meras, vicemeras Arvydas Cesiulis, Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas ir ilgametis Tarybos narys, buvęs meras Rimantas Taraškevičius. Labai tikėtina, kad tokia susitraukusi frakcija artimiausiu metu sulauks pastiprinimo. Mat į Seimą išrinktą A. Petrošių ruošiasi pakeisti patikimas mero bendražygis Vidmantas Plečkaitis.

Politinių trinčių nepavyksta išvengti ir koalicijos partneriams TS-LKD - čia sprendžiamas būsimos lyderystės klausimas. Į rinkimus šią partiją prieš pusantrų metų Klaipėdoje vedė verslininkas Aidas Kaveckis. Rinkimų rezultatai lėmė, kad sąrašo vedlys rinkėjų buvo nureitinguotas į antrąją vietą, o į pirmąją pakilo ilgametis Klaipėdos konservatorių veidas Arūnas Barbšys. Būtent pastarasis ir tapo vienu iš V. Grubliausko pavaduotojų.

A. Kaveckis, būdamas TS-LKD frakcijos lyderiu miesto Taryboje, neslepia savo ambicijų kandidatuoti į Klaipėdos merus būsimuose rinkimuose. Geriausia startuoti būtų iš vicemero kėdės, tačiau ji užimta. Viskas būtų natūraliai išsisprendę, jeigu A. Barbšys būtų laimėjęs bilietą į Seimą, bet nelaimėjo. Kol kas konservatoriai meistriškai maskuoja savo vidines įtampas, bet nuo to jos netampa mažesnės.

Buvęs ilgametis Klaipėdos meras, miesto Tarybos narys R. Taraškevičius stebėjosi, apie kokias koalicijas ar frakcijas kalbama. Jo nuomone, atėję į miesto Tarybą visi iki vieno turi žinoti, ko čia atėjo, už ką žada balsuoti, kokių nuostatų laikytis.

Nieko gero nežada Klaipėdai

Merui rasti bendrą kalbą su miesto Taryba darosi vis sunkiau. Tai lemia žymiai sumažėjusi mero frakcija Taryboje, iš buvusių bendražygių atsiradusi nauja frakcija "Už ateities Klaipėdą" ir konservatorių vidiniai manevrai. Panašu, kad tokia politinė suirutė ir dirglumas ir toliau tęsis. Tai nieko gero nežada Klaipėdai.

Vis dažniau elementarūs Savivaldybės administracijos paruošti ir su meru suderinti sprendimai stringa Tarybos posėdžiuose, o svarbesni miestui balsavimai įvyksta tik padedant opozicijoje esantiems Tarybos nariams.

Štai paskutiniame, spalio 29 dieną vykusiame, miesto Tarybos posėdyje sprendimai dėl karinio laivo-muziejaus pastatymo vietos, dėl Savivaldybės tapimo "Neptūno" krepšinio klubo dalininke nesulaukė reikiamo Tarybos narių palaikymo.

O netolimoje ateityje dar laukia miestiečiams ypač svarbūs balsavimai dėl kitų metų biudžeto, miesto bendrojo plano. Gal laikas susiskaičiuoti ir atnaujinti politinius įžadus, kad būtų užtikrintas sklandus miestui reikalingų sprendimų priėmimas, arba konstatuoti faktą, kad reikiamos paramos merui miesto Taryboje neliko.

Rinkėjai yra nekvaili

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas:

"Iš esmės šiandien Taryba dirba, sprendimai priimami. Kai kurie sprendimai grąžinami tobulinti, nors ir diskutuoti grupėse metus laiko, bet tame nėra nieko dramatiško. Atidėjimas galbūt leis juos dar labiau patobulinti ir dėl jų bus labiau susitarta. Tačiau matosi politinės raiškos procesai. Jau vyksta pasirengimas 2023 metų savivaldos rinkimams.

Kol kas niekas nepareiškė noro išeiti iš koalicijos. Šiandien su kai kuriomis didesnėmis vidinėmis diskusijomis koalicija yra tokia pati, kokia ji pradėjo savo darbą prieš pusantrų metų.

Tačiau politikoje tvarumas nėra garantuotas ir pastovus dalykas.

Politikams dalyvavimas rinkimuose yra nuolatinė politinio proceso dalis. Šias metais prieš Seimo rinkimus buvo mažai laiko diskusijoms, prisistatymui, todėl politikai, kurie dalyvavo, darbą Taryboje stengėsi išnaudoti maksimaliai.

Žinau, kad artimiausiame posėdyje į Tarybą ateina Vidmantas Plečkaitis, kuris papildys frakciją, kurioje esu ir aš. Tačiau aš nepervertinčiau vienos iš koalicinių frakcijų sustiprėjimo, nes pokytis vyksta šiandien esančios koalicijos apimtyje. Visų pirma yra svarbu darbinga koalicija. Antra - kiek ir kuri frakcija yra stipri, motyvuota dirbti koalicijoje.

Aš labai noriu, kad valstybėje vykstantys valdančiosios daugumos formavimo procesai atsilieptų ir Klaipėdai geresniais pokyčiais. Teoriškai yra idealu, kai nacionalinės valdžios dėlionė, kaleidoskopas atsispindi ir savivaldoje. Tačiau visi supranta, kad kiekviena savivaldybė turi tam tikrą istoriją ir niuansus. Šiandien tikiuosi pokyčių į gera miestui. Kai bus suformuotos visos centrinės valdžios grandys, tikiuosi glaudesnio bendradarbiavimo, nei buvo iki šiol.

Savivaldos rinkimų specifika yra tokia, kad pasibaigus rinkimams juose dalyvavusių rinkimų komitetų veikla jau yra istorija. Todėl natūralu, kad žiūrint į būsimų savivaldos rinkimų perspektyvą, ta pati istorija pasikartoti jau nebegali. Aš drąsiai galiu pasakyti, kad nebeinicijuosiu jokių kūrimų ir nedalyvausiu mero rinkimuose. Tačiau yra žmonių, kurie turbūt tokių planų turi, ir jie, natūralu, pradeda projektuoti platformą būsimiems rinkimams. Kuo anksčiau ją susikursi, tuo tvirčiau jausiesi.

Aš nesakiau, kad esu nusiteikęs sėdėti ant galinės sėdynės ir žiūrėti, kaip kas vairuos ar perjunginės pavaras. Puikiai suprantu savo misiją ir ją atliksiu tiek, kiek priklauso. Manau, kad politikoje atėjo laikas drąsiai įvardinti savo tikslus ir planus negudraujant. Galėčiau ir aš prisidengti standartinėmis frazėmis: dar neapsisprendžiau, dar galvoju.

Turi atsirasti naujų lyderių, vadovų, todėl tikiu, kad mano pasirinkta pozicija yra teisinga. Visada yra patogiau prisidengti, pasakyti kažką diplomatiškai nieko nepasakant ir ne taip patogu sakyti tiesiai, atvirai, nevyniojant į vatą. Kviečiu ir kitus taip daryti.

Jei kas nors nori būti meru, taip ir turi sakyti.

Tada žmonės atitinkamai pradės vertinti ir darbus. Reikia anksčiau tai identifikuoti, o ne likus mėnesiui iki rinkimų. Mano kaip mero siekis yra, kad sprendimai, kurie yra svarbūs ir reikalingi miestui, Taryboje būtų priimami. Kokių politinių jėgų balsais tie sprendimai yra priimami, tai jau antrinis dalykas. Aš savo asmeninio vaidmens čia nesureikšminu. Procesai turi vykti ir visai nesvarbu, ar už tavęs stovi dvidešimt, ar penki Tarybos nariai.

Taryba dirba, bet galbūt kažkam šiandien norisi pasirodyti labai svarbiam, labai matomam, labai girdimam, kompetetingam, ir žmogiškai tai yra suprantama. Tačiau rinkėjai yra nekvaili ir tinkamai įvertins, kas buvo daroma rezultatui pasiekti, o kas tik dėl įvaizdžio."

Bando sukelti destrukciją

TS-LKD frakcijos pirmininkas Aidas Kaveckis:

"Pastaruoju metu matome, kad nuo valdančiosios daugumos atskilę jos nariai bando sukelti destrukciją ir trukdo Tarybai priimti miestui svarbius sprendimus. Intrigos ir asmeniškumai kai kam svarbiau už miesto reikalus. Manau, kad jeigu jau priklausai valdančiajai koalicijai ir esi įsipareigojęs įgyvendinti koalicijos darbų programą, derėtų taip ir elgtis.

Jeigu ir toliau nematysime pastangų bendrai dirbti ir susitarti, pokyčiai valdančiojoje daugumoje bus neišvengiami.

O mūsų frakcija, nors ir sumažėjusi, tęs pradėtus darbus valdančiojoje koalicijoje. Mes ir toliau vykdysime savo įsipareigojimus rinkėjams, skaidrindami Savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų veiklą bei siekdami geriausių sprendimų Klaipėdai."

Tuščių ambicijų ir kėdžių turgus

LRLS frakcijos pirmininkas Saulius Budinas:

"Tektoniniai lūžiai ir nuolat drebanti žemė valdančiojoje daugumoje tikrai akivaizdūs, ir manęs asmeniškai, o ir visos mūsų frakcijos ne tik nebestebina, bet ir liūdina. Apmaudu konstatuoti, bet dažnai valdančiojoje daugumoje matau tik tuščių ambicijų, puikybės ir kėdžių turgų, o miesto progresas - lėtas, kai kuriais klausimais jo iš viso nėra.

LRLS Klaipėdos skyriaus ir mero keliai jau seniai išsiskyrė, ir dabar kitiems tenka laužyti ietis. Ne už kalnų savivaldos rinkimai ir Klaipėdos liberalai kels savo kandidatą į merus. Esu įsitikinęs, kad būsime vienijanti, o ne skaldanti jėga, dirbanti nuosekliai. Manau, tai jau ne kartą įrodėme konstruktyviai dirbdami miesto Tarybos opozicijoje ir visada palaikydami racionalius, miestui svarbius sprendimus, nesvarbu, kuri politinė jėga juos būtų pasiūliusi."

Pasigendama skaidrumo

Frakcijos "Už ateities Klaipėdą" narė Elida Mantulova:

"Mūsų frakciją miesto Tarybos daugumoje jungia koalicinė programa. Vienas esminių programos įgyvendinimo principų yra skaidrumas. Įgyvendinant programą Tarybos sprendimų projektus rengia Savivaldybės administracija ir dažniausia sprendimų projektai teikiami Tarybai skubotai paruošti ir neaptarti su visuomene.

Kolegų konservatorių vertinimu, už administracijos paruoštus projektus turi būti balsuojama Tarybos posėdyje be gilesnių diskusijų ar klausimų. Čia ir glūdi nesutarimas tarp valdančiosios daugumos frakcijų. Frakcijos "Už ateities Klaipėdą" atskilimas nuo pirminės frakcijos iš esmės nulemtas to, kad pasigendama skaidrumo ir įtraukties, administracija veikia atsiribojusi, neužtikrinamas miesto Tarybos reglamente įtvirtintas skaidrumo principas per atvirą diskusiją su rinkėjais per bendruomenių atstovus, asocijuotas struktūras, suinteresuotas grupes ir kt.

Ar V. Grubliauskas bus daugumos, ar mažumos, ar tik formalus meras, priklauso tik nuo jo paties.

Meras, kaip ir kiekvienas Tarybos narys, turi tik vieną balsą. Tegul mero balsas ir garsesnis, bet jis yra vienas. Tai yra demokratijos pagrindas ir panašu, kad meras tai supranta bei karštligiškai ieško išeičių. Niekam ne paslaptis, kad jis bando "supiršti" metafizinius oponentus - valstiečius ir konservatorius.

Mūsų frakcija, būdama valdančiosios koalicijos dalimi, remia ir rems visus konstruktyvius, dalykiškus, gerai apgalvotus ir teisingai paruoštus sprendimus, tačiau nepritaria ir nepritars skubotiems, gerai nepasvertiems diletantiškiems projektams. Taip pat frakcija elgsis ir jei atsidurs opozijoje."

Ką tauta išrinko, tas ir atstovauja

Klaipėdos miesto tarybos narys Arūnas Tuma:

"Aš laikausi nuomonės, kad ką tauta išrinko, tas ir atstovauja, o veltis į kažkieno koalicijų formavimą, kovas tarp jų ir tolesnius kažkieno norus užimti kažkokias kėdes nematau reikalo. Tuo labiau kad jokių oficialių kalbų negirdėjau nei iš Aido Kaveckio, nei iš kitų Tarybos narių. Jei pradėčiau dabar komentuoti, tai savęs negerbčiau.

Aš laikausi nuomonės, kad reikia remti bet kokią priemonę, kuri duoda naudą miestiečiams, neišskiriant pagal profesiją, amžių ir t. t. Tokius naudingus miestui sprendimus palaikau nepaisydamas to, kokia partija ar koalicija ją pristatė. Aš į Taryba atėjau, kad kiek sugebu ir suprantu stebėčiau, siūlyčiau ir dirbčiau miesto ir miestiečių labui, o ne siauriems savo ar kažkieno interesams.

Kur nuomonės nesutampa, na, ką padarysi, jei sutampa, tai palaikau.

Kas taikosi į mero postą, tai čia apskritai juokinga būtų komentuoti, nes meras dar gyvas ir sveikas. Ir duok Dieve jam sveikatos. Kai bus laisva kėdė, tada bus nauji rinkimai, nauji kandidatai į šią poziciją, tada ir žiūrėsim, ką palaikyti, ko nepalaikyti."

Konservatoriai ištroškę galios, valdymo

Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė:


"Akivaizdu, kad Klaipėdos politinė padangė keičiasi. Turime merą, liekantį ne tik be politinės komandos, bet ir be administracinės. Tai, kad per keletą mėnesių pasikeičia net keletas asmeninio ir politinio pasitikėjimo patarėjų, rodo, kad meras neturi į ką atsiremti ir iš esmės nėra kam vykdyti Mėlynojo proveržio strategijos, kuri ir buvo jo komiteto savivaldos rinkimų programos pagrindu. Meras praranda politinę lyderystę, jo asmuo ir jo veikla nepritraukia veiklių ir kompetentingų žmonių.

Konservatoriai Klaipėdoje yra išalkę per tiek metų buvimo ne valdžioje: ištroškę galios, valdymo, sprendimų priėmimo perskirstant materialinius išteklius. Tai akivaizdžiai atskleidė sutarties projektas dėl Senojo turgaus.

Tas godulys, matyt, kartais verčia elgtis per grubiai ir nediplomatiškai.

Manau, kad būtent konservatorių galios demonstravimas atskyrė nuo Grubliausko patyrusias, puikiai išmanančias miesto ūkį politikes J. Simonavičiūtę ir V. Raugelę, kurios buvo pagrindinėmis Grubliausko atramomis. Išankstinių rinkimų nebus, bus tik tylus Klaipėdos vegetavimas."

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder