Kasmet permokame dešimtis milijonų eurų

Kasmet permokame dešimtis milijonų eurų

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas prieš kelis mėnesius viešai pažadėjo, kad Lietuva nutrauks šaliai itin žalingą sutartį su Norvegijos kompanija „Equinor“ (buvusi „Statoil“), nes dėl jos už terminalui tiekiamas suskystintas gamtines dujas kasmet permokame po keliasdešimt milijonų eurų.

Šį pažadą priminė parlamentaras Artūras Skardžius, tačiau aiškaus atsakymo negavo.

„Šią savaitę buvo paskelbta informacija viešai, kad SGD terminalą pasiekė naujas „Statoil“, dabar „Equinor“, suskystintų gamtinių dujų krovinys.

Gerbiamas ministre, jūs viešai žadėjote nutraukti šią sutartį, tą bambagyslę, kuri per metus iš Lietuvos iščiulpia 30 mln. eurų. Perkame brangiai, parduodame už rinkos kainą.

Tas kiekis jau seniai Lietuvai nebereikalingas. Roko Masiulio (buvusio energetikos ministro - aut. past.) laikų sudaryta sutartis galioja iki šiandien. Per penketą metų dar 2015 metais pradėjusi veikti sutartis Lietuvai kainavo maždaug SGD terminalo kainą, tas skirtumas - daugiau negu 150 mln. eurų.

Kada, gerbiamas ministre, kirpsime tą bambagyslę ir nebečiulpsime pinigų iš Lietuvos?“ - ketvirtadienį per Seime vykusią Vyriausybės valandą Ž.Vaičiūno teiravosi A.Skardžius.

Deja, aiškaus atsakymo iš ministro jis nesulaukė.

„Aš buvau pavedęs Lietuvos įmonei, „Igničio“ įmonei, persiderėti šio susitarimo sąlygas, nes sutarties nutraukimas… Tuo metu, kai buvo sudaryta sutartis, buvo numatytos ganėtinai didelės finansinės sankcijos. Kol kas iš „Igničio“ neturiu konkrečių derybų rezultatų“, - kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

A.Skardžius „Vakaro žinioms“ priminė, kad sutartį su „Statoil“ R.Masiulis pasirašė kartu su Dominyku Tučkumi, kuris tuo metu vadovavo įmonei „Litgas“.

„Tiekimas prasidėjo 2014 m. gruodžio 3 d., kai ėmė veikti SGD terminalas. Sutarta, kad kasmet bus tiekiama 540 mln. kubinių metrų arba 5,4 mln. megavatvalandžių dujų. Pirmaisiais metais iš „Statoil“ pirkome trečdaliu brangiau nei visa Europa. 2015 m. už megavatvalandę visa Europa mokėjo po 20 eurų, o mes - po 30 eurų.

Tokia buvo sudaryta sutartis, kurią padėjo parengti tie patys konsultantai, kurie konsultavo ir dėl terminalo laivo nuomos sutarties. Ta 5 metų trukmės, galiojanti iki 2020 m., sutartis apstulbino visus, todėl mes, kai dar dirbau Seimo Ekonomikos komitete ir Energetikos komisijoje, pareikalavome iš tuometinio premjero Algirdo Butkevičiaus, kad sutartis būtų pakeista ir sumažintas dujų kiekis.

A.Butkevičius persiderėjo dėl 340 mln. kubinių metrų, bet sutarties terminas pratęstas iki 2025 m. Bet tas kiekis iš viso nereikalingas. Jis būtų buvęs reikalingas tik tuo atveju, jei terminalo laivas stovėtų ir niekas per jį nekrautų dujų iš kitų laivų. O dabar „Achema“ ir kitos įmonės perka kitas dujas“, - dėstė A.Skardžius.

Pasak jo, dėl to visos papildomos išlaidos (30 mln. eurų per metus) dėl brangių norvegiškų dujų išdalinamos šilumos, elektros, dujų vartotojams.

Ž.Vaičiūnas aiškina, esą vartotojams tenkanti našta sumažinta praėjusių metų pabaigoje Seimui priėmus atitinkamus sprendimus. Tačiau A.Skardžius iš tokių sprendimų šaiposi. Mat Seimas pritarė 134 mln. eurų paskolai, kad jau nuo šio sausio būtų perskirstyti suskystintųjų gamtinių dujų terminalo kaštai iki 2044 metų.

„Kad nebūtų didžiulio smūgio dabar, naštą perkėlėme ateities kartoms. Nes kitaip būtų bankrutavusi „Achema“ ir kitos įmonės, kaip bankrutavo „Geoterma“, dėl vadinamosios saugumo dedamosios.

Ministras dabar sako, kad dėl sutarties su „Statoil“ pavesta persiderėti „Igničiui“. Jokių derybų nereikia. Reikia vienašališkai nutraukti sutartį, kaip Ž.Vaičiūnas ir buvo žadėjęs. Na, gal bus kokios nors netesybos, tačiau žala vis tiek tikrai bus mažesnė, negu dabar permokame - per 10 metų permokėsime 300 mln. eurų.

Be to, manau, norvegai net nesibylinėtų, nes nenorėtų pyktis, kadangi Lietuvoje turi didžiulį degalinių tinklą. Prokuratūra dėl valstybei sąmoningai ar nesąmoningai padarytos žalos turi pareikšti ieškinius D.Tučkui ir R.Masiuliui ir bent dalį pinigų išieškoti. Bet sutartį reikia nutraukti kuo greičiau, nes kiekvieni metai atneša po 30 mln. eurų nuostolio“, - akcentavo A.Skardžius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder