Karantino landos: įgriso kaukės? Teks prisiminti dviratį, paspirtuką ar kavos puoduką

Karantino landos: įgriso kaukės? Teks prisiminti dviratį, paspirtuką ar kavos puoduką

Per keletą dienų daugelyje Lietuvos vietų sparčiai atnaujintas karantinas ne vienam sukėlė galvosopį – išeinant į lauką tenka vėl užsidėti nemalonius jausmus keliančią apsauginę kaukę, kuri, be kita ko, jau spėjo kaip reikiant įkyrėti pavasarį.

 Tačiau šįkart situacija kitokia – Vyriausybė paskelbė išlygas, kada išeinant į viešumą galima kaukės nesidėti.

Spalio 26 d. Vyriausybė oficialiai paskelbė nutarimą, kuriame numatyta, kad savivaldybėse, kuriose atnaujintas karantinas, vyresni nei 6 metų asmenys viešose vietose turi dėvėti kaukes ar respiratorius. Tačiau šįkart, skirtingai nei pavasarį, yra tam tikrų išlygų – nurodoma, kad kaukių nereikia sportuojant, tam tikrais atvejais viešojo maitinimo įstaigose, taip pat ir esant atokiau nuo žmonių arba kai dėvėti kaukių neleidžia sveikata.

Vyriausybės išvardyti kriterijai – gan abstraktūs. Pavyzdžiui, ėjimą kai kas irgi gali laikyti sportu.

Dėl to Alfa.lt nutarė pasiteirauti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistų, kokios taisyklės galioja gan dažnai pasitaikančiais atvejais, kai kur nors keliaujama dviračiu, paspirtuku ar riedučiais, ar galima gatvėje gerti kavą ir arbatą, galiausiai, ar rūkantys viešoje vietoje šiuo atveju nepažeidžia karantino taisyklių.

Į darbą gali tekti važiuoti dviračiu

Paaiškėjo, kad naujosios taisyklės – gan lanksčios. Anot SAM Spaudos tarnybos, nereikia būti profesionaliam sportininkui, kad važiuodamas dviračiu, riedučiais ar paspirtuku (ne elektriniu) galėtum nesidėti kaukės.

„Pagal LR sporto įstatymą „sportas – visos asmens fizinės veiklos formos, kuriomis siekiama ugdyti ir tobulinti fizines ir psichines jo savybes bei įgūdžius ar stiprinti sveikatą.“ Taigi, tokios aktyvios fizinės veiklos kaip važiavimas dviračiu, riedučiais ar tradiciniu paspirtuku turi būti priskiriamos sportui. Vadinasi, apsauginės kaukės šiais atvejais nėra privalomos“, – rašoma SAM atsiųstame atsakyme.

Tokios išimtys gali tapti išsigelbėjimu tiems, kuriems nešioti kaukę – tarsi akmuo po kaklu; keliaujant į darbą ar parduotuvę kaukės galima išvengti, išsitraukus dviratį ar paspirtuką.

Kavos mėgėjams ir rūkaliams – geros žinios

Ne vienam šiuo metu gali kilti klausimas, ar viešoje vietoje galima valgyti, gerti kavą, arbatą ir kitus karštuosius gėrimus. SAM atsakymas nuramina – pasiteiravus paaiškėjo, kad gatvėse ir parkuose kaukės nereikia, vaikštant su kavos ar arbatos puodeliu. „Taip, valgant viešoje vietoje kaukę nusiimti galima“, – teigiama SAM Spaudos tarnybos atsakyme.

Paradoksalu, tačiau vieno žalingiausių įpročių – rūkymo – propaguotojams naujoji tvarka taip pat paliko galimybę toliau nuodytis; anot SAM, jei kaukė nusiimama kilus norui parūkyti, baudos tikėtis nereikėtų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder