Kada galima bus laikyti valstybinį lytinio ugdymo egzaminą?

Kada galima bus laikyti valstybinį lytinio ugdymo egzaminą?

Lietuvoje jau įprasta, kad viena švietimo reforma veja kitą. Tačiau žinių bagažas, kurį tempia moksleiviai, neatrodo pilnesnis. Bent jau taip buvo iki šiol. Nes į mokyklas pradėjus veržtis lytinio ugdymo specialistų desantui, padėtis netrukus pasikeis.

Kam ta matematika, lietuvių kalba ar istorija, kai galima klausytis apie masturbacijas, homoseksualius santykius ir lytinius aktus? Netgi žodį „seksas“ galima visa gerkle šaukti pamokose?! Kokia laimė, vaikai bus išmokyti to, ką ne visi tėvai moka! Štai čia pasiruošimas suaugusiųjų gyvenimui! Ačiū tau, mokyklėle!

Visgi, penktokus ėmus šviesti lytinių santykių tema, nepagalvota apie atsiskaitymus. Metų gale neabejotinai reikėtų egzaminų ar bent jau praktinių užduočių. O kaipgi kitaip sužinosi, ar vaikas per pamoką ne varnas šaudė? Tik dėl namų darbų, šiuo atveju, pavojinga.

Mat visiems žinoma, kad 11-mečiams namuose padeda tėveliai (kartais ir viską už juos padaro). Taigi, galimos dvi baigtys: tėveliams gali tekti raudonuoti, nežinant, kur, kam ir kodėl reikėtų pačiupinėti, jiems teks kreiptis pagalbos į draugus, kaimynus... arba... tėveliai patys reikalaus namų darbų ir varys savo moksleivius į kiemą net vėlyvą vakarą.

O dabar rimtai: nejaugi svarbiausia, ką turi žinoti penktokas, yra „antro galo reikalai“? Vargu, ar 11-metis jau žino viską apie moralę, atsakomybę, saugumą.

Ar jis žino, kas yra sąžinė, tiesa, dėkingumas ar santūrumas? Abejoju. Tikriausiai šie žodžiai yra nežinomi ir visuomenės sveikatos biuro specialistams, tačiau „ano galo“ reikalų klausimais jie apsišvietę.

O gal vertėtų tėvų paklausti, ką pirmiausiai jų 11-okas turėtų žinoti? Netikiu, kad bent vienam tėvui į galvą šaus atsakymas „viską apie seksą“.

Tegul mokykla pasirūpina, kad vaikas mokėtų skaityti, skaičiuoti, domėtųsi savo šalies ir pasaulio istorija, gebėtų logiškai mąstyti ir būti savarankiškas. O apie meilę, jos formas ar lovos žaidimus tėvai papasakos jiems patys. Tada, kai pajus, kad atėjo laikas.

Nereikia per prievartą piršti vakarų pasaulio dogmų, nes dažnai jos visiškai neatitinka mūsų šeimų vertybių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder