Grožio specialistai jaučiasi nustumti į užribį

Grožio specialistai jaučiasi nustumti į užribį

Įsigaliojus karantinui buvo uždrausta dirbti visoms grožio paslaugas teikiančioms įstaigoms. Grožio meistrai kuriam laikui liko be pajamų, klientai - be paslaugų. Tačiau socialiniuose tinkluose mirga ne vienas skelbimas, kuriuose klientai ieško meistrų, išdrįsiančių nelegaliai suteikti paslaugas namuose, o meistrai ginasi, kad priimdami pavienius klientus nieko blogo nedaro, nes saugosi - naudoja kaukes, pirštines ir dezinfekantus.

Vis dėlto atsakingai į karantino sąlygas žvelgiantys šio sektoriaus specialistai iškart visus klientus informavo, kad paslaugų kurį laiką neteiks. Visiems jiems yra iššūkis išsilaikyti, nes kol kas valstybės dėmesio ir paramos grožio specialistai teigia nesulaukiantys ir, palyginti su kitomis sritimis, jaučiasi nuvertinti.

Trūksta solidarumo

Klaipėdietė grožio specialistė, grožio namų "ŽM studija" įkūrėja Živilė Mažeikaitė dalijosi nuomone, kad problema yra ne tik dėl žmonių, kurie stengiasi nelegaliai gauti paslaugas, bet ir dėl meistrų, kurie jas teikia, taip nesielgdami solidariai.

"Mūsų studija nuo pat pradžių išreiškė aiškią poziciją, kad nedirbs karantino metu ir stengsimės išlaikyti tai iki karantino pabaigos. Mūsų klientai buvo informuoti, kad mes nedirbame", - sakė Ž. Mažeikaitė.

Tačiau, pasak pašnekovės, Klaipėdoje yra nemažai meistrų, kurie nepaiso karantino ir tęsia darbą.

Informaciją apie ne vieną tokį meistrą, prigautą atvirai siūlantį savo paslaugas, kartu su Kirpėjų ir grožio specialistų asociacija buvo stengiamasi viešinti, informacija buvo pateikta ir policijai, ir kitoms institucijoms.

Vis dėlto tokios reakcijos, kokios buvo tikėtasi, nesulaukta. Nelegaliai darbą tęsiantys žmonės buvo tik įspėti.

"Kol nieko nenubaus, tol šitas pogrindis klestės. Klaipėdoje yra tikrai labai nemažai dirbančių", - sakė Ž. Mažeikaitė.

Informaciją savo "Facebook" profilyje paskelbusi grožio meistrė sulaukė ir neigiamų žmonių reakcijų, kuriems nepatiko išsakyta pozicija. Vis dėlto Ž. Mažeikaitė sakė neigiamų reakcijų nesureikšminanti.

"Dabar netinkamas metas elgtis pažeidinėjant įstatymus, tad kad ir kokie būtų atsiliepimai į mano pusę, manęs tai neturėtų jaudinti, nes aš tiesiog atlikau pilietinę pareigą", - kalbėjo Ž. Mažeikaitė.

NERIMAS. Legaliai dirbti nebegalintys kirpėjai, makiažo meistrai, kosmetologai ir kiti grožio specialistai nežino, kiek teks būti be pajamų ir kaip reikės dirbti, kai baigsis karantinas.

Makiažo meistrė, makiažo ir įvaizdžio mokyklos įkūrėja Olesia Žuravliova sakė, kad taip pat visus klientus informavo, kad karantino metu paslaugos gyvai nebus teikiamos. Pasak pašnekovės, tik apie 2-3 procentai žmonių bandė tartis dėl paslaugos.

"Nepasakyčiau, kad sulaukiame labai daug prašymų, kaip tenka matyti internete. Dabar, kai pratęsus karantiną, vėl skambiname perkelti apsilankymus, sulaukiame prašymų pakonsultuoti, kaip prižiūrėti odą, plaukus. Bet iš kolegų, kitų studijų girdžiu, kad tikrai būna prašymų dirbti nelegaliai.  

Aš šiuo klausimu esu kategoriška, esu prieš. Manau, kad žmonės turi pasirinkimą įvairiose srityse, bet šiuo atveju esu kategoriška. Grožio meistrais tokių, kurie nelegaliai dirba, aš jau nebevadinu. Man atrodo, tai daro tik tie, kurie ir anksčiau dirbo namuose, netinkamomis higienos sąlygomis.

Manau, kas teikė tokias paslaugas laužydami įstatymus, dirba ir toliau, o klientai, kurie lankėsi tokiose vietose, dažniausiai ir dabar renkasi tokius variantus.

Manau, tai yra sąmoningumo stoka, galbūt trūksta bendrystės, vienybės šiuo klausimu. Šie dalykai turi įtakos ir tolesnei mūsų veiklai. Kuo daugiau tokių žmonių atsiranda, tuo labiau ir mes nukenčiame", - nuomonę išsakė O. Žuravliova.

Iš dalies dirba internete

Dauguma grožio specialistų šiuo metu stengiasi kuo daugiau savo veiklos perkelti į virtualią erdvę - siūlo asmenines konsultacijas, pardavinėja grožio priemones, prekes, rengia paskaitas ar mokymus nuotoliniu būdu.

Pati Ž. Mažeikaitė taip pat, be darbo studijoje, įprastai veda mokymus, parduoda priemones, stengiasi tai daryti ir dabar.

Živilė Mažeikaitė. Asmeninio albumo nuotr.

"Visi verslai, kurie šiuo metu yra uždaryti, susiduria su tam tikrais finansiniais sunkumais. Visiškai savo veiklos perkelti į internetą perpus ar dar pigiau negaliu, nes tai, ko aš mokau, reikia pamatyti gyvai. Mūsų produktų pardavimai sustojo, nes meistrai nedirba, nebegalime teikti ir paslaugų. Visi patiriame nuostolių, nes nuoma nesustoja. Išeina grandininė reakcija, kai negali sukontroliuoti, - svarstė verslininkė.

- Kas galėjo žinoti, kad penktadienį vakare baigę darbą jau šeštadienį turėsime tokį sprendimą, kad bus karantinas. Pasiruošti tam vargu ar galėjome. Dar supratome ir tai, kad dalis žmonių neturi finansinio raštingumo, neturi atsidėję pinigų vadinamajai juodai dienai. Tikėkimės, dabar nemažai žmonių suprato, kad reikės nemažai padirbėti į ateitį."

Ž. Mažeikaitės studijoje dirba apie 20 grožio specialisčių, tačiau tikėtina, kad po karantino dėl įvairių priežasčių jų sugrįš mažiau.

Tik internete dalį paslaugų teikia ir O. Žuravliova, nes visiškai sustojo grožio studijos ir grožio mokyklos veikla, kur dirba 25 žmonių komanda.

"Dabar sako, kad reikia iš kitos pusės pažvelgti į situaciją ir atrasti naujas galimybes, bet grožio paslaugoms kitų galimybių nėra - negalime jų vykdyti netiesiogiai. Liko galimybės parinkti grožio produktus internetu ir siųsti žmonėms paštomatais.

Pati pradėjau daryti "online" makiažo mokymus - rodau makiažus, o mergina atkartoja priešais kamerą. Tai gana sudėtinga, nes tik mažą dalį žmonių galiu taip pasiekti. Tai apsunkina veiklą, bet tai darau, kad visai nesustotų mano veikla sėdint namuose", - sakė O. Žuravliova. 

Jos nuomone, grožio specialistai dabar internetu gali konsultuoti, kaip namų sąlygomis prižiūrėti odą, plaukus, nagus ir t. t.

"Skatinu visą savo komandą neužsidaryti. Pirmos dvi savaitės atrodė nesudėtingos, atrodė, kad pailsėsim, bet dabar, žvelgdama į savo 25 merginų komandą, matau, kad yra sudėtingi psichologiniai procesai, atsiranda finansinė našta", - sakė pašnekovė.

Paslaugos brangs ar pigs?

Viešojoje erdvėje diskutuojantys žmonės svarsto, kad karantinui pasibaigus gali stipriai pakilti grožio paslaugų kainos, kad karantino metu nedirbę žmonės galėtų užsidirbti.

Vis dėlto, pašnekovų nuomone, gali tekti kainas net mažinti, kad ekstremalios situacijos nualinti žmonės vėl pradėtų mokėti už grožio paslaugas.

"Bendravau su ne vienu psichologu, kurie pasakė savo nuomonę, kad žmonės bus išsiilgę socializacijos, norės kartu su tuo gauti ir kokią nors paslaugą. Tai reiškia, kad prie paslaugos bendravimas bus pridėtinė vertė. Kad mūsų paslaugos bus norimos, yra 100 procentų. Ar kainos kils? Vargu. Jos arba išsilaikys, arba šiek tiek nukris. To reikės norint susigrąžinti klientus", - svarstė Ž. Mažeikaitė.

Olesia Žuravliova. Asmeninio albumo nuotr.

Panašios nuomonės laikosi ir O. Žuravliova, tačiau, pasak jos, viskas priklauso nuo to, kiek ilgai truks karantinas ir kokia apskritai bus finansinė žmonių padėtis.

"Viskas priklauso nuo to, kiek ilgai būsime karantine, kokios bus klientų pajamos, kaip stipriai jie nukentės nuo karantino. Nelabai tikiu, kad kainos kils, nes visų pirma reikia būti žmogiškiems - visiems šiuo laikotarpiu yra sudėtinga, ne vien mes prarandame finansinį stabilumą. Manau, šiek tiek paslaugų kaina sumažės, bet jos labai irgi negali kristi, nes patalpų nuomos kainos, darbo priemonių kainos ir kitos išlaidos nemažėja", - kalbėjo O. Žuravliova.

Kreipėsi į valdžią

Kelios Lietuvos grožio specialistus vienijančios asociacijos parengė kreipimąsi į šalies valdžią.

Tarptautinės blakstienų ir antakių meistrų, kirpėjų ir grožio specialistų, permanentinio makiažo meistrų, estetinio makiažo meistrų, kosmetikų ir kosmetologų, Lietuvos nacionalinės dermokosmetologų ir estetinės mezoterapijos specialistų asociacijų atstovai pasirašė raštą dėl šiuo metu Lietuvoje susidariusios situacijos.

Kreipimesi asociacijų atstovai pateikė savo pasiūlymus dėl situacijos, kuri visiškai sustabdė grožio specialistų veiklą - prašoma skirti dėmesio ir šiame sektoriuje dirbantiems žmonėms.

Vis dėlto O. Žuravliova išsakė nuomonę, kad visi grožio sektoriuje dirbantys žmonės, ypač studijų, salonų vadovai, turėtų solidarizuotis. 

"Aš dabar mąstau, kaip man išlaikyti studiją savo jėgomis, kad merginos turėtų vietą, kur grįžti dirbti, jei sugrįš, nes jei karantinas labai užsitęs, jos gali nebeturėti kur grįžti. Yra ir antroji problema, kad tada žmonės gali padėti dirbti iš namų. Mes daug metų stengėmės kurti saugią aplinką, kurioje būtų teikiamos grožio paslaugos pagal visus reikiamus standartus.

Mes, grožio įstaigų vadovai, turime solidarizuotis, ieškoti legalių būdų, kaip išsilaikyti, pavyzdžiui, rengti pamokas internetu ir panašiai. Labai tikiuosi, kad pavyks iš valstybės sulaukti reikiamos pagalbos", - vylėsi makiažo meistrė O. Žuravliova.

 


 

Dauguma pranešimų nepasitvirtino

Donata BUDREVIČIENĖ, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vyresnioji patarėja

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2020 m. kovo 14 d. paskelbė karantiną visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje bei patvirtino karantino režimą, o taip pat uždraudė teikti grožio paslaugas. Paminėtina, kad jokių išlygų dėl grožio paslaugų teikimo minėtu nutarimu nenustatyta.

Iš tiesų NVSC yra gavęs pranešimų dėl karantino metu neva teikiamų grožio paslaugų, tačiau daugeliu atveju jie nepasitvirtino. Dėl poros pranešimų yra tikrinama informacija.

Tuo atveju, jei informacija pasitvirtintų bei įvertinus visas tokio nusižengimo padarymo aplinkybes, baudos dydis būtų - asmenims nuo trijų šimtų iki penkių šimtų šešiasdešimt eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims - nuo vieno tūkstančio keturių šimtų iki trijų tūkstančių eurų.

 


 

"Esame kažkokioje atskirtyje"

Jolanta MAČIULIENĖ, Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė

Visam grožio sektoriui šiuo metu yra karantinas, priverstinės atostogos. Su tuo susigyvenome, nesiruošiame daryti jokių revoliucijų, suprantame viruso grėsmę ir pasekmes. Veikla tų, kurie nesilaiko karantino ir dirba nelegaliai, turėtų pasidomėti atitinkamos tarnybos. Asociacija neturi tokių teisių ir įgaliojimų. Jeigu tarnybos nubaustų pažeidėjus, tikiu, kad ir kiti, tokiu pačiu nelegaliu darbu užsiimantys, ateitų į protą, kad kenkia savo sveikatai, savo aplinkai, kenkia tiems, kurie laikosi karantino ir nerizikuoja savo bei klientų sveikata.

Dirbti artimiausiu laiku, manau, negalėsime. Vakar kalbėjausi su kolegomis iš Latvijos, iš Estijos. Pas juos kol kas nėra karantino, kolegos dirba, bet įdomi situacija tuo, kad jie patys prašo valdžios įvesti karantiną, nes bijo dirbti, kadangi nežino, kokios bus pasekmės, kas į saloną ateis.

Esu įsitikinusi, kad po šio viruso keisis ir higienos reikalavimų paketas. Ko gero, mūsų darbo vietose kirpyklose, grožio salonuose ar SPA centruose teks naudoti naujas apsaugos nuo virusų priemon. Todėl net neabejoju, kad ateityje išmoksime dirbti ir su šiomis naujovėmis. Mums, grožio specialistams, tai ne naujiena, nes ir šiuo metu esamos asmens higienos normos yra griežtos. Dezinfekavimo priemonių, kurias turėsime naudoti jau pradėję dirbti po karantino, kol kas nežinome, neturime jokios informacijos, kaip ir kam ruoštis. Paviršius ir rankas mes ir iki šio viruso dezinfekuodavome.

Visais laikais, net ir sunkiausiais, grožio sektoriaus specialistai buvo reikalingi visuomenei. Šiuo sunkiu metu, kada karantinas tiesiogiai uždraudė dirbti, nes darbas iš namų ar nuotoliniu būdu mūsų kategorijai, deja, yra neįmanomas. Jaučiame keistą, nežinia kieno suformuotą požiūrį, neva kirpėjai ir grožio specialistai dabar prašo pagalbos, ko jie čia dabar reikalauja, neva paslaugų sfera yra daugiausia "nelegali", nemoka mokesčių ir panašiai. Daugelio supratimu ir įsivaizdavimu, esame prisikimšę maišus pinigų.

Tiesa yra visai kitokia - dauguma grožio sektoriaus specialistų mūsų šalyje dirba su verslo liudijimais. Kita dalis profesionalų yra sukūrę UAB, t. y. sukūrę darbo vietas sau ir kolegoms. Tiems, kurie dirba su individualia veikla, bus mokami 257 eurai, o tiems, kurie su darbo sutartimi - dalis minimumo, visai kita suma. Mokesčių našta mūsų sektoriui ir vienu, ir kitu atveju yra didelė. Mokesčius mokame sažiningai kas mėnesį. Šiuo metu valdžios numatytos kompensacijos, dėl kurių galėsime kreiptis tik nuo balandžio 5 d., sukėlė dar didesnę sumaištį.

Mano situacija yra kitokia - neturiu banko paskolų, finansinių įsipareigojimų, bet yra jaunų specialistų, profesionalų, sukūrusių ir pradėjusių verslus, turinčių mažamečius vaikus, mamos, kurios augina vienos vaikus, kurios yra vienintėlės ir pagrindinės šeimos išlaikytojos. Kiekvienas iš mūsų jaučiame įtampą ir nestabilumą dėl ateities.

Mane labai nustebino, kad mes esame tarsi išskirtiniai. Kuo mes skiriamės, pavyzdžiui, nuo kultūros darbuotojų? Nenoriu nieko kaltinti, bet nuoskauda yra. Esame kažkokioje atskirtyje ir nesuprantu, kada tapsime girdimi ir matomi, turėsime normalų reglamentą. Nėra grožio sektoriaus darbuotojų veiklą reglamentuojančių dokumentų, nėra socialinių garantijų dirbantiems su verslo liudijimu. Niekas mūsų nekvietė dialogui, nesidomėjo, kaip dabar gyvena grožio sektorius.

Mes norime sužinoti, kaip dirbsime toliau. Pasibaigus karantinui, ko gero, bus šūsnis papildomų reikalavimų, reikės įsigyti papildomų priemonių, kad atitiktume higienos normas, eidžiančias dirbti. Sekant Kinijos pavyzdžiu, gali būti, kad net turėtume turėti žmogų, kuris įeinantiems klientams matuotų temperatūrą, dezinfekuotų, paruoštų darbo vietą ir panašiai. Yra daug dalykų, kurių gali reikėti, ir kurie kainuos nepigiai. Tai ir vėl gali būti, kad tai galės įsigyti ne visi. Sostinėje ar kitame didesniame šalies mieste tai įsigys didesni grožio centrai, bet ką darys mažesnių miestelių, rajonų kirpyklėlių, salonėlių kirpėjai, grožio specialistai, kurie dirba po vieną, kuriems tai vėl taps misija neįmanoma. Nesikirpę, nesigražinę žmonės gali išgyventi kažkurį laiką, grožio sfera tą laiką išgyvena drauge su visais - ir su eiliniais žmonėmis, ir su valdžios atstovais, kurie, beje, taip pat naudojasi mūsų paslaugomis. Tuomet mums iškyla klausimas - ar tik tuomet mes tikrai esame reikalingi?

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder