Gelbėsite skęstantį? Įsidėmėkite šias taisykles

Gelbėsite skęstantį? Įsidėmėkite šias taisykles

Birželis nepagailėjo kaitros. Deja, su noru atsivėsinti vandens telkiniuose, padaugėjo ir skenduolių. Apie tai, kaip reikėtų gelbėti skęstančiuosius ir kokių klaidų nedaryti, jeigu norite išsaugoti ir savo, ir vandenyje skęstančio gyvybę, naujienų portalui tv3.lt papasakojo ilgametis Klaipėdos gelbėtojas Aleksandras Siakkis.

Visų pirma, jeigu jūroje didelis bangavimas, o šalia nėra gelbėtojų, vadas perspėja nieko nelaukti ir kviesti pagalbą trumpuoju pagalbos numeriu 112.

Pašnekovas pataria patiems į jūrą nelįsti, esant dideliam bangavimui arbe nemokant plaukti. „Kartais povandeninės srovės būna tokios didelės, kad vietoje vienos aukos, turime dvi.“

Įvertinkite save

Jeigu žmogus skęsta ežere, o šalia nėra gelbėtojų, Klaipėdos gelbėtojas pateikia atmintinę, kuri pravers kiekvienam:  Pamačius, kad žmogus skęsta, skambinkite 112 arba praneškite gelbėtojams apie tai, kur viskas vyksta.

Gelbėtojų numeriai paprastai būna skelbiami paplūdimiuose arba surašyti persirengimo kabinose.

Jeigu norite gelbėti skenduolį, privalote įvertinti savo, kaip plaukiko, sugebėjimus.

„Geras plaukikas, galintis išgelbėti skenduolį, yra tas, kuris praplaukia 200 metrų. Jeigu sugebate nuplaukti kelis metrus ir jau pavargstate, geriau neskubėkite gelbėti žmogaus pats, antraip ir pats būsite įtrauktas į vandenį ir tapsite auka“, – primena gelbėtojas.

Paimkite neskęstantį daiktą

Jeigu skubate gelbėti žmogų, Aleksandras ragina su savimi į vandenį neštis bent mažą neskęstantį daiktą.

„Čiupkite su savimi bet ką, kas neskęsta – tai gali būti pripučiamas čiužinys, ratas, plastikiniai buteliukai.

Tai atrodo visiška smulkmena, tačiau gali išgelbėti gyvybę. Vado teigimu, jokiu būdu negalima plaukti arti skęstančiojo: „Skęstantis žmogus būna panikoje, todėl gali stipriai sugriebti ir įtraukti gelbėtoją.

Reikia sustoti likus metrui iki žmogaus ir bandyti jį raminti, paduoti neskęstantį daiktą. Jeigu jaučiate, kad jus sugriebė, nerkite į dugną.

Jeigu žmogus prigėrė vandens, paimkite jį už galvos, už kaklo, paguldykite ant vandens taip, kad jo galva būtų virš vandens, ir transportuokite iki kranto“, – paaiškino gelbėtojas. 30 paspaudimų, 2 įpūtimai Vis tik jeigu žmogų reikia krante gaivinti, įsidėmėkite šias taisykles.

„Paguldykite žmogų ant nugaros, kad galva būtų kiek žemiau link vandens.

Darykite 30 paspaudimų 2 pirštais aukščiau virš saulės rezginio, tada – 2 įpūtimai ir darykite dirbtinį kvėpavimą tol, kol atvažiuos greitoji pagalba arba gelbėtojai.“

A.Siakkis perspėja šiukštu nevartoti alkoholio prie vandens telkinių, o išgėrus jokiu būdu nelįsti į vandenį.

Taip pat gelbėtojas ragina tėvus, kurie į paplūdimį ateina su vaikais, nepalikti jų be priežiūros.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder