Dreba Klaipėdos liberalų citadelės pamatai

Dreba Klaipėdos liberalų citadelės pamatai

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas vakar paskelbė, kad palieka Lietuvos liberalų sąjūdį, kad burs visuomeninį komitetą, su kuriuo dalyvaus Klaipėdos mero rinkimuose ateinančiais metais. "Esu tiesiogiai išrinktas miestiečių ir manau turįs teisę laukti miestiečių verdikto", - pareiškė miesto vadovas vakar surengtoje spaudos konferencijoje.

Sekmadienį Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) Klaipėdos skyriaus taryba rinkosi skubos tvarka įvertinti žiniasklaidos paviešintą informaciją, kad Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas Odesoje susitiko su korupcija kaltinamu Eligijumi Masiuliu. Užfiksuota, kad pastarasis artimai bendrauja su LRLS Klaipėdos skyriaus, partijos lyderio Eugenijaus Gentvilo ir Klaipėdos liberalų kandidato į Klaipėdos merus Simono Gentvilo sekretore, Klaipėdos pilies džiazo festivalio komandos nare Simona Juciene.

Klaipėdos liberalų susirinkime buvo priimta rezoliucija, kurioje išreikštas nerimas ir nepritarimas Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko ryšiams su Eligijumi Masiuliu bei jų bendravimui Odesos džiazo festivalio metu. Meras paragintas viešai paneigti gandus dėl kuriamo komiteto ir pakviestas toliau dirbti su LRLS skyriumi.

"Mes nepritariame mero ryšiams su E. Masiuliu. Nevertinu jo kaip žmogaus, bet dėl jo veiksmų Liberalų sąjūdis turi problemų šiuo metu. Su E. Masiuliu buvusi LRLS Klaipėdos skyriuje sekretorė jau nedirba. Jos prašymas išeiti iš darbo patenkintas penktadienį. Nenorėčiau komentuoti asmeninių santykių. Rezoliucijoje išreikštas raginimas Vytautui Grubliauskui toliau dirbti kartu. Manau, kad dirbdami kartu pasiekėme rezultatų, ir nesinorėtų jų užbraukti dėl vienokių ar kitokių priežasčių", - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius LRLS Klaipėdos skyriaus pirmininkas Saulius Budinas.

Helovino sapnas

Vidurdienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas surengė spaudos konferenciją, kurioje žiniasklaidoje pateiktą istoriją apie blondinę ir apie jo susitikimą bei bendradarbiavimą su Eligijumi Masiuliu pavadino "haliucinaciniu Helovino sapnu".

"Esu Odesos - Klaipėdos miesto partnerio garbės ambasadorius. Skridau dalyvauti Odesos džiazo festivalyje asmeniniu Odesos mero kvietimu. Komiteto dar nėra. Niekas nesiūlė jį padėti kurti. Juo labiau aš nieko nesamdžiau, kad padėtų jį kurti. Net nesvarstau tokios galimybės, kad E. Masiulis būtų mano komitete. Būkite ramūs, nieko neįvyko, bet savas sekretores reikia gerbti, mylėti ir saugoti. Ir jeigu kas nors, kur nors pamatysite ką nors iš mano sekretoriato besibučiuojant ar besiglėbesčiuojant - neskambinkite man ir nepraneškite", - juokavo V. Grubliauskas.

Rinkimuose dalyvaus

Visiškai rimtai Klaipėdos meras pranešė, jog "šiomis dienomis, įvertinęs visas aplinkybes", priėmė galutinį sprendimą dalyvauti mero rinkimuose.

"Taip, dalyvausiu rinkimuose į Klaipėdos mero poziciją ateinančiais metais. Jaučiu didelį bendruomenės palaikymą. Pasitraukiu iš Lietuvos liberalų sąjūdžio, nes nenoriu jokių interpretacijų ar dviprasmybių. Tačiau liberali filosofija ir požiūris į žmogų man išlieka pamatine vertybe. Eisiu ta pačia kryptimi, tik kiek kitu keliu. Teks burti visuomeninį komitetą, telkiantį iniciatyvius jaunus žmones", - akcentavo V. Grubliauskas.

Meras pažymėjo, jog vienu iš motyvų, lėmusių sprendimą dalyvauti savivaldos rinkimuose, buvo ir 14 klaipėdiečių pasirašytas atviras laiškas, raginantis "prisiimti atsakomybę už mylimą miestą ir kandidatuoti į miesto merus už partinių varžtų ribų". Atvirą laišką V. Grubliauskui pasirašė Rimantas Taraškevičius, Povilas Vasiliauskas, Arvydas Cesiulis, Alvydas Česas, Vaidotas Šileika, Albert Albertjan, Artūras Razbadauskas, Elida Mantulova, Rasa Bekėžienė ir kt.

KARTU. "Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus rezoliucijoje buvo išreikštas raginimas Vytautui Grubliauskui toliau dirbti kartu. Manau, kad dirbdami kartu pasiekėme rezultatų, ir nesinorėtų jų užbraukti dėl vienokių ar kitokių priežasčių", - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius, LRLS Klaipėdos skyriaus pirmininkas Saulius Budinas.

Jungtis su R. Šimašiumi?

Vis dėlto V. Grubliauskas nepatvirtino, jog šie asmenys taps būsimo komiteto branduoliu. "Šiandien neturiu kišenėje būsimo komiteto narių sąrašo, nes nesirengiau tam ir to neplanavau", - tikino V. Grubliauskas. Jis taip pat nepatvirtino, bet ir nepaneigė apie galimą bendradarbiavimą su Remigijumi Šimašiumi, kuris su būriu bendraminčių palikęs LRLS Vilniuje prabilo apie naujos partijos steigimą.

"Vilniaus ir Klaipėdos situacija - skirtinga, bet yra ir panašumų. Tenka su Remigijumi Šimašiumi dažnai bendrauti, tačiau mano veiksmai nėra koordinuoti iš Vilniaus. Mes abu esame liberalai ne pagal partinį bilietą kišenėje, o pagal požiūrį, vertybes ir filosofiją, todėl neatmetu galimybės, kad ateityje jungtis gali įgauti konkrečias formas, gal, situacijai pasikeitus, bendradarbiavimo taškų atsiras ir šiame etape", - kalbėjo V. Grubliauskas.

Koalicija išliks

Meras pažymėjo, jog padarys viską, kas įmanoma, kad Klaipėdoje šiuo metu dirbanti daugumos koalicija kartu pabaigtų kadenciją. "Jeigu ir įvyks kokie nors persigrupavimai vienos frakcijos rėmuose, jie neturėtų turėti įtakos bendram koalicijos veikimui. Tikrai neišsinešu širdyje jokio keršto, jokio revanšo, jokio noro pyktis, viešumoje aiškintis, ieškoti kitų nuodėmių ar kalčių. Nenoriu ir neketinu teisintis už nepadarytas nuodėmes ar prisiimti kaltę už nepadarytas veikas. Viešumoje dabar plačiai eskaluojamos viena ar keletas istorijų, kurios turi tendenciją menkinti autoritetą ar mesti šešėlį. Visa tai yra be jokio pagrindo. Tačiau natūralu, kad kai rinkiminėje kovoje, kai nelieka kitų argumentų, tenka traukti viską, kas yra ar ko nėra po ranka" - aiškino V. Grubliauskas.

"Daugiau galimybių opozicijai"

Saulius ŠILIAUSKAS, politologas
Buvo galima tikėtis tokio Vytauto Grubliausko sprendimo, nes dabartinis partijos pretendentas partijos susirinkime laimėjo tik nežymia balsų persvara. Labiau netikėta buvo, kad Simonas Gentvilas įveikė V. Grubliauską. Tai rodo, kad buvo povandeninės srovės, kurios iškilo tik pastaruoju metu kaip apsišaudymas žaibais tarp merijos ir Savivaldybės administracijos. Dabar jau kiekvienas galvoja ne apie partijos perspektyvą, o apie savo politinę karjerą. Liberalų partija jau dvejus metus yra keistoje situacijoje. Teisėsauga, kapstydama politinės korupcijos bylą, užkabino ne vieną lyderį. Nors partija nėra apkaltinta, bet diskusijos joje vyko. Klaipėdoje dabar neaišku, ar V. Grubliauskas liberalų reitingus kelia, ar liberalai jo. Meras turi įdirbį, paramą ir turi vilčių. Įdomu. Atsirado intriga. Savivaldos rinkimų rezultatai tampa ne tokie aiškūs ir nuspėjami kaip anksčiau. Klaipėdoje, kuri visada buvo liberalų citadelė, atsiranda daugiau galimybių opozicinėms jėgoms.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder