Didina algas ir pensijas, nors pinigų biudžete nėra

Didina algas ir pensijas, nors pinigų biudžete nėra

Prasidėję metai žada permainų ir žmonių piniginėse. Auga minimali ir valstybės tarnautojų alga, didėja pensijos, vaiko pinigai, tačiau vargu ar nuo to pasijusime turtingesni, nes didėja kai kurie mokesčiai, brangsta dujos, elektra, tabako gaminiai.

Minimali alga Lietuvoje nuo metų pradžios didėja nuo 607 iki 642 eurų "ant popieriaus", arba nuo 447 iki 467 eurų "į rankas", jeigu žmogus nekaupia antroje pensijų pakopoje. Valstybės tarnautojų darbo užmokestis šiemet auga vienu euru - iki 177 eurų didinamas bazinis pareiginės algos dydis. Specialistų pareiginė alga vidutiniškai padidės 6 eurais, įstaigų vadovų - 16 eurų. Vidutinis valstybės tarnautojų darbo užmokestis "į rankas" augs apie 7 eurus ir sieks 1 172 eurus, jeigu jie gaus tokius pat priedus ir priemokas kaip šiemet. Prognozuojama, kad dėl pandemijos sukelto ekonomikos nuosmukio privačiame sektoriuje algos jei ir kils, tai ne taip sparčiai kaip viešajame sektoriuje.

Mokesčių pokyčiai

Nuo šių metų žemėja "Sodros" įmokų lubos. Įmokos "Sodrai" nuo sausio nebebus mokamos už metines pajamas, viršijančias 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), arba 87 300 eurų, savarankiškai dirbantiesiems - 43 VDU, arba 58 170 eurų. Tačiau kartu daugiau uždirbantiesiems nuo mažesnės sumos pradedamas taikyti didesnis pajamų mokestis (GPM). Nuo 2021 metų mažėja metinių pajamų dydis, kurį viršijus, viršijančiai daliai taikomas progresinis 32 proc. GPM tarifas. Tai reiškia, kad gautų metinių pajamų dalis, kuri viršija 60 VDU (87 300 eurų) yra apmokestinama taikant 32 procentų GPM tarifą (2020 metais ši suma buvo 84 VDU - 104 278 eurai). Metinių pajamų daliai, neviršijančiai 60 VDU sumos, bus taikomas 20 proc. GPM tarifas.

Šios nuostatos taikomos ne tik pajamoms gautoms už darbo santykius ir jų esmę atitinkančias, taip pat iš darbdavio gautas pajamas pagal autorines sutartis, tantjemas, už veiklą stebėtojų taryboje ar paskolų komitete, vadovavimą mažajai bendrijai nesant jos nariu.

2021 metais gyventojui, kurio mėnesio pajamos, susijusios su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais, neviršys MMA vieno dydžio (642 eurų), taikomas mėnesio neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) išliks 400 eurų. Tai reiškia, kad nuo šių metų išaugus minimaliai algai, ją gaunantys darbuotojai mokės santykinai didesnius mokesčius nei pernai. Riboto darbingumo asmenims taikomi didesni mėnesio NPD taip pat nesikeičia (600 eurų ir 645 eurų).

Keičiasi NPD formulės. Gyventojams, kurių mėnesio pajamos, susijusios su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais, bus didesnės nei 2021 metų sausio 1 dieną galiosianti minimali mėnesinė alga (642 eurai), mėnesio NPD 2021 metais bus apskaičiuojamas pagal formulę: mėnesio NPD = 400 - 0,1 x (gyventojo mėnesio darbo užmokestis - MMA). Mėnesio NPD formulėje nuo 2021 metų sausio 1 dienos pasikeitė: koeficientas - 0,18 (2020 metais - 0,19) ir MMA dydis - 642 eurų (2020 metais - 607 eurai). Dėl to nuo šių metų šiek tiek didėja NPD taikymo ribos. Mėnesio NPD netaikomas nuo 2 864 eurų darbo užmokesčio (2020 metais - nuo 2 713 eurų).

Auga pensijos ir vaiko pinigai

Nuo sausio "Sodra" pradės mokėti vidutiniškai 38 eurais didesnes senatvės pensijas. Didesnių sumų sulauks ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Gyventojai, gaunantys išankstines senatvės pensijas ir šalpos išmokas, padidėjimą pajus nuo vasario, kadangi šios išmokos mokamos už praėjusį, o ne už einamąjį mėnesį.

Planuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu šiemet pasieks 440 eurų (pernai buvo 399 eurai).

Vidutinė pensija Lietuvoje turėtų pasiekti 415 eurų (pernai - 377 eurai). Kiekvieno gavėjo pensija ir jos augimas bus individualus, nes priklausys nuo asmens įgyto stažo ir pensijos apskaitos vienetų skaičiaus. Labiau augs didesnį stažą turinčių žmonių pensijos.

Socialinio draudimo pensijų gavėjams, gaunantiems pačias mažiausias pensijas, mokamos pensijų priemokos. Turinčiųjų būtinąjį stažą visų gaunamų pensijų suma negali būti mažesnė nei minimalių vartojimo poreikių dydis. Šiais metais jis auga trimis eurais - iki 260 eurų. Šiemet našlių pensijos bazinis dydis didėja iki 28,63 euro.

Valstybinės pensijos didėja 1,2 procento, o valstybinių pensijų bazė išaugs iki 58,70 euro. Tai reiškia, kad didesnių išmokų sulauks nukentėjusieji asmenys, mokslininkai ir pirmojo bei antrojo laipsnių pareigūnai ir kariai.

Nuo kito mėnesio didėja ir šalpos pensijos, kurios mokamos ne iš socialinio draudimo fondo, o iš valstybės biudžeto. Šalpos pensijas gauna tie gyventojai, kurie nėra įgiję minimalaus stažo socialinio draudimo pensijai gauti. Šalpos pensijos bazė šiemet didėja nuo 140 iki 143 eurų. Tiems šalpos pensijų gavėjams, kurie stažo neįgijo dėl to, kad ne mažiau kaip 15 metų slaugė namuose neįgaliuosius ar išaugino ne mažiau kaip penkis vaikus ir pateikia tai įrodančius dokumentus, bus mokama 214,5 euro.

Šiemet pokyčiai laukia ir išankstinių senatvės pensijų gavėjų. Jų pensijos didės ne tik dėl indeksavimo, bet ir įstatyme pasikeitus išankstinių pensijų mažinimo procentui. Skaičiuojant išankstinės pensijos dydį bus taikomas mažinimas po 0,32 procento už kiekvieną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus. Iki šiol buvo taikomas mažinimas po 0,4 procento už kiekvieną mėnesį.

Bazinė socialinė išmoka sudarys 40 eurų, tikslinių kompensacijų bazė - 120 eurų, valstybės remiamų pajamų dydis - 128 eurus, o minimalių vartojimo poreikių dydis - 260 eurų.

Universali vaiko išmoka nuo šių metų auga iki 70 eurų (buvo 60 eurų), o neįgaliems, gausiose ir nepasiturinčiose šeimose augantiems vaikams - nuo 100 iki 111 eurų.

Darbo paieškos išmoką, kuri siekia 212 eurų, gali gauti gyventojai, darbo netekę dėl karantino ir tris mėnesius iki karantino paskelbimo. Dėl karantino negalintiems vykdyti veiklos darbdaviams šiuo metu kompensuojama ne daugiau kaip pusantros minimalios mėnesio algos, arba 963 eurai.

Daugiau mokesčių

Savarankiškai dirbantiesiems ir patiems už sveikatos draudimą (PSD) mokantiems gyventojams šiemet įmoka auga 2,44 euro iki 44,81 euro per mėnesį. Individualia žemės ūkio veikla užsiimantiems gyventojams įmoka sieks 14,96 euro.

Visą mėnesį galiojančio verslo liudijimo kaina didėja 3,05 euro ir sieks 55,98 euro (8,72 proc. MMA). Tokie tarifai galioja, jei žmogus nekaupia pensijai papildomai.

Buitiniams vartotojams, kurie dar nepasirinko elektros tiekėjo, brangsta elektra. Populiariausias "Standartinis" vienos laiko zonos elektros tarifas nuo metų pradžios padidėjo 2,9 proc. - iki 14,1 cento už kilovatvalandę su PVM. Dviejų laiko zonų - 3,9 proc. (iki 16,1 cento už kilovatvalandę) už dienos ir 1 proc. (iki 10 centų už kilovatvalandę) už nakties ir savaitgalio tarifus. Šiuo metu 95 procentai buitinių vartotojų yra pasirinkę vienos laiko zonos "Standartinį" mokėjimo planą.

Taip pat nuo sausio 1 dienos buitiniams vartotojams pabrango ir dujos. Gamtines dujas naudojantieji maistui ruošti už suvartotą kubinį metrą gamtinių dujų mokės 6,38 procento daugiau - 0,50 euro su PVM. Pastovioji tarifo dalis (mokama kas mėnesį, nepriklausomai nuo dujų suvartojimo) nesikeis - 0,56 euro per mėnesį. Vartojantiesiems gamtines dujas šildymui (iki 20 000 kubinių metrų per metus) tarifai nesikeičia.

Brangs cigaretės

Degalams nuo šių metų akcizai nedidėja, todėl jų kainą lemia situacija rinkoje. Tiesa, nuo praėjusių metų gruodžio Lietuvoje įsigaliojo tvarka, pagal kurią ir į žieminį dyzeliną privaloma įmaišyti 7 procentus biodegalų. Skaičiuojama, kad dėl to dyzelino litras degalinėse galėjo pabrangti keliais centais.

Neapdorotam tabakui, cigaretėms ir kitam apdorotam tabakui taikomi akcizų tarifai keičiasi nuo 2021 metų kovo 1 dienos. Cigaretės vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,13 euro už 20 vienetų. Pakelis cigarilių ar cigarų gali brangti apie 0,17 euro, o 30 gramų rūkomojo tabako - apie 0,42 euro.

Cigaretėms kombinuotasis akcizų tarifas turės būti ne mažesnis kaip 115,5 euro už 1 tūkst. cigarečių, kai dabar yra 108,5 euro. Tai reiškia, kad pirkdami vieną pakelį cigarečių vien akcizo mokesčio nuo kovo sumokėsite apie 2,31 euro.

Nuo liepos 1 dienos keičiasi mažaverčių siuntų PVM mokėjimo tvarka. Vartotojams pabrangs iš trečiųjų šalių, įskaitant Kiniją, gabenamos prekės, nes visos tokios prekės PVM bus apmokestinamos nuo pirmojo euro. Dabar siuntoms, kurių vertė iki 22 eurų, PVM netaikomas. Lietuvos paštas pastebi, kad apie 70 procentų iš užsienio atkeliaujančių siuntų yra iš Kinijos. Todėl jau dabar žmonėms siūloma atkreipti dėmesį į tai, kad už šalį po liepos 1 d. pasieksiančias smulkias siuntas turi būti sumokėtas PVM. Tai turi padaryti arba pardavėjas, arba siuntos gavėjas.

Lietuvos ekonomistai prognozuoja, kad metinė infliacija šiemet Lietuvoje gali siekti apie 2 procentus. Tiek maždaug vidutiniškai turėtų brangti prekės ir paslaugos. Apie atlyginimų didėjimą kalbama atsargiai, tačiau prognozuojamas apie 2 procentus augimas. Akivaizdu, kad Lietuvos gyventojai šiemet finansinio pagerėjimo nepajaus. Juo labiau kad prognozuojamas ir tolesnis bedarbių skaičiaus augimas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder