Balandžių paštas taip pat ruošiamas aukcionui

Balandžių paštas taip pat ruošiamas aukcionui

Kol verda aistros dėl parduodamo Klaipėdos centrinio pašto pastato, pritilo kalbos dėl vadinamojo Balandžių pašto. Klaipėdos miesto savivaldybė, išreiškusi norą jį įsigyti, didesnės iniciatyvos nerodo, o AB Lietuvos pašto atstovai tvirtina, kad ir šis objektas greitu laiku atsidurs aukcione.

Balandžių paštu vadinamas Lietuvos pašto skyrius Klaipėdos senamiestyje, Aukštoji g. 13, dar 2017 m. buvo vienas labiausiai turistų lankomų objektų, tačiau 2018 m. AB Lietuvos paštas jį uždarė ir paskelbė, kad pašto patalpos bus parduodamos.

Kilo visuomeninis pasipiktinimas. Pirmiausia dėl to, kad pašto skyrius buvo uždarytas niekur nefiksuojant, jog jis yra kultūros vertybė dėl patalpų eksterjere ir interjere integruotų meno kūrinių.

Turtingas meno ir istorijos

AB Lietuvos pašto biurokratai, siekdami trumpalaikės naudos, naikina kultūros objektą Klaipėdoje, kurį nuo 1981 m. kūrėme penkerius metus. Pašto eksterjerą puošė erdvinė kompozicija "Karvelis", unikalios autorinės įėjimo durys, dekoratyvinė, mobili skulptūrinė stalo kompozicija "Ėjimas žirgu", unikalus pašto antspaudas, plunksnakočiai, mobili kompozicija - laikrodis "Žinia ateičiai", sieninis erdvinis pano "Europos ir Mažosios Lietuvos pašto istorija", taip pat autoriniai ąžuolo baldai ir interjero koncepcija, sukurta autorių G. Svirskio, S. Manomaičio. Bendra šiam pašto skyriui sukurtų meno kūrinių vertė prasideda nuo 46 100 tūkst. Eur. Tačiau šios vertybės nebuvo įtrauktos į inventorinius pašto aprašus, centrinė Lietuvos pašto administracija apie meno vertybes "nežinojo", - dėstė pašto meno vertybių autoriai, klaipėdiečiai menininkai Vytautas ir Eugenija Karčiauskai.

Dailininkai priminė, kad dar 1996 m. buvo preliminarus meno kūrinių autorių ir Lietuvos pašto susitarimas įsteigti Balandžių pašto patalpose pašto galeriją-muziejų.

"Atgimimo laikotarpiu būtent šiose patalpose veikė pirmoji Balandžių pašto galerija, čia buvo išleista pirmoji atkurtos Lietuvos vokų ir atvirukų kolekcija. Pašte organizuotos meno parodos, renginiai. Iš Balandžių pašto į kelionę aplink pasaulį jachtomis iškeliavo autoriniai, unikaliu šio pašto antspaudu pažymėti vokai, kurie sugrįžo atgal į Balandžių paštą jau su itin vertingais filatelijai pasaulio jūrų uostų antspaudais.

Pašto seife iki šiol saugomas Lietuvos istorijai reikšmingas pirmasis autorinis (sovietų neunifikuotas) šio pašto antspaudas ir Klaipėdos Persitvarkymo Sąjūdžio memorandumas Nr. 4, kuris saugiai supakuotas Jūrų pašto kapsulėje", - pasakojo apie Balandžių pašto istorines vertybes V. Karčiauskas.

Siekia pripažinti kultūros vertybes

Žinia, kad pagal galiojančius teisės aktus galimybę įgyti kultūros vertybės statusą meno kūriniai įgyja ne anksčiau kaip praėjus 50 metų nuo jų sukūrimo. Tad siekis pripažinti kultūros vertybėmis sovietiniais metais sukurtus, nors ir nepolitizuotus, kūrinius dažnai yra komplikuotas.

Visgi klaipėdiečius menininkus Karčiauskus tik šį mėnesį pasiekė džiugi žinia dėl meno kūrinių Balandžių pašte. LR Valstybinė kultūros paveldo komisija pritaria menininkų iniciatyvai ir pareikalavo, kad Kultūros paveldo centras parengtų Klaipėdos senajame Balandžių pašte esančių vertybių apskaitos dokumentaciją ir pateiktų ją vertinimo tarybai priimti sprendimą. Tikėtina, kad, tik galutinai išsprendus meno kūrinių klausimą Balandžių pašte, bus atnaujintas patalpų pardavimo klausimas.

NYKSTA. Šiuo metu nešildomos Balandžių pašto patalpos nyksta kartu su visu kultūros ir meno paveldu.

Situacija nėra aiški

Prie pašto buvo surengta keletas visuomeninių akcijų, raginančių išsaugoti visuomeninę pašto paskirtį, palikti jį miestui. Visuomeninei iniciatyvai pritarė ir Klaipėdos miesto taryba, tad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija AB Lietuvos paštui pareiškė norinti įsigyti Balandžių paštą. Preliminariais Savivaldybės skaičiavimais, Balandžių pašto įsigijimas ir remontas gali siekti apie 207 000 Eur.

Pasiteiravus, kaip vyksta šis procesas, Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis sakė, kad situacija nėra aiški.

"Klaipėdos savivaldybės administracija ne kartą kreipėsi į paštą ir prašė pradėti kokias nors procedūras ir parduoti patalpas. Buvo net sutarta preliminari kaina, tačiau vėliau paaiškėjo, kad paštas negali mums parduoti Aukštojoje gatvėje 13 esančio pastato. Neva tai gali daryti tik per aukcioną, o Savivaldybės institucija aukcione dalyvauti negali.

Dar galėtume įsigyti šį pastatą neskelbiamų derybų būdu, tačiau paštas liovėsi su mumis komunikuoti. Buvo išsiųsti keturi raštai su prašymais paaiškinti, atsako nebuvo sulaukta. Neteko girdėti, kad Balandžių paštui būtų paskelbtas aukcionas. Pastatas ir jo interjeras šiuo metu yra nykstanti kultūros vertybė", - sakė A. Cesiulis.

Neseniai paaiškėjo, kad tik 2018 m. AB Lietuvos paštui pradėjusi vadovauti direktorė Asta Sungailienė nieko nežino apie situaciją dėl Balandžių pašto.

 

INTERJERAS. Balandžių pašto interjerą puošia autoriniai, specialiai šiam paštui sukurti Eugenijos ir Vytauto karčiausių meno kūriniai.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Į aukcioną - gruodį?

AB Lietuvos paštas Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė patikino, jog yra žinoma, kad senoji Lietuvos pašto vadovybė ketino Balandžių pašto patalpas parduoti Klaipėdos savivaldybei.

"Kadangi tuo metu dabartinė vadovybė nedirbo, kodėl to nebuvo padaryta, atsakyti sunku. Šias patalpas taip pat ketiname parduoti aukciono būdu. Šiuo metu jos yra prižiūrimos taip, kaip reikalauja teisės aktai", - tvirtino pašto atstovė.

Kol kas Balandžių pašto aukcionas oficialiai nėra paskelbtas. Anot V. Budrienės, tai gali būti padaryta gruodžio mėnesį.

Informacija
Pastatas Aukštojoje g. 13 yra pastatytas XIX a. ir priklauso statinių kompleksui, kurį sudaro penki XVIII-IX a. simetriški, mansardiniais stogais dengti namai. Pašto skyrius čia įsikūrė po restauracijos, 1978 m. Dabar patalpų būklė yra bloga.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder