Atsirado mirusio milijonieriaus R. Karpavičiaus rašytinis testamentas: kvepia klastote

Atsirado mirusio milijonieriaus R. Karpavičiaus rašytinis testamentas: kvepia klastote

Dar prieš įregistruojant Raimondo Karpavičiaus ir Aistės Grybauskienės santuoką Kauno notarų biure 2019 m. kovo 5 d. buvo sudarytas testamentas, pagal kurį A.Grybauskienei ir jo broliui Henrikui Karpavičiui lygiomis dalimis paliktas šimtamilijoninis verslas. A.Grybauskienei dar užrašytas namas Nidoje, Pamario gatvėje, ir 4 milijonų eurų vertės vila Tenerifėje.

Kol vyksta teisminiai ginčai, visam turtui yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės. Bet namas Nidoje nestovi tuščias. Nors langinės užvertos, rugpjūtį jame lodavo šuo, o prie namo stovėdavo dviratis ir automobilis.

Vila Tenerifėje, dėl kurios kova užvirė dar turtuoliui gyvam esant, priklauso ne fiziniam, bet juridiniam asmeniui.

Būdamas aiškaus proto R.Karpavičius vargu ar būtų galėjęs taip suklysti ir įrašyti vilą kaip nuosavą. Notarė turėjo tai patikrinti ir įspėti apie klaidą.

„Lietuvos rytui“ pavyko gauti R.Karpavičiaus rašytinio testamento kopiją. Jame nurodyta 2019 metų kovo 1-oji, bet matyti, kad skaičius 3, kuris žymi mėnesį, pataisytas. Prieš tai galėjo būti įrašytas 1.

Tada kaunietė A.Grybauskienė šventė gimtadienį. Būtent pagal šį raštą notarė Ramutė Valantiejienė, su kuria R.Karpavičius praeityje nėra turėjęs reikalų, esą ir rengė spausdintą testamento variantą, kuris buvo patvirtintas tų pačių metų kovo 5 dieną.

Ir ranka rašytame, ir spausdintame testamente yra tik R.Karpavičiaus parašai, nors iki tol daug metų jis visus dokumentus pasirašydavo kitaip – vardu, pavarde ir parašu.

Jei šį testamentą rašė R.Karpavičius, tada kokios būklės? Jame - klaidos, pasikartojimai, skirtinga paveldėtojos pavardė.

Rašytinis testamentas, kuriuo paliekamas net šimtamilijoninis turtas, į Kauno notarų biurą neva buvo atsiųstas elektroniniu paštu. Tačiau kas ir iš kokio elektroninio adreso jį siuntė, neaišku, mat notarės kažkodėl neišsaugojo laiško su siuntėjo adresu.

Kaunietė R.Valantiejienė tais pačiais metais išėjo į pensiją, o į mano skambučius ir elektroniniu paštu siųstus klausimus neatsakė nei anksčiau, nei šią savaitę. Ji atsisakė duoti parodymus ir teisėsaugos pareigūnams, kurie atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto užvaldymo. Notarė motyvavo tuo, kad turi liudyti teisme dėl užginčyto testamento. 

Įtarimų sukėlė ir klaidos

Mirusio R.Karpavičiaus verslo partneriai, praeityje matę jo rengtus dokumentus, suabejojo rašytinio testamento tikrumu. Rašysena jiems pasirodė panaši į R.Karpavičiaus, bet pernelyg netvarkinga, o tai jam esą buvo nebūdinga.

Įtarimų kėlė ir klaidos, pasikartojantys žodžiai. Vienos iš šimtamilijoninio turto paveldėtojų kaunietės A.Grybauskienės pavardė net tris kartus parašyta skirtingai: „Grybauskauskienė, Grybauskaitė, Grybiauskienė“.

Ar R.Karpavičius, valdęs didžiulę verslo imperiją ir viską kruopščiai tikrinęs, galėjo nežinoti būsimos žmonos pavardės ir svarbiame dokumente taip suklysti?

Dokumentą matęs ekspertas svarstė, kad R.Karpavičius galėjo jį rašyti būdamas sunkios būklės ir jam kas nors diktavo arba vedžiojo jo ranką.

Negana to, rašytiniame R.Karpavičiaus testamente nėra įrašyta, kad atimama paveldėjimo teisė iš 39 metų sūnaus Roko Karpio. Toks įrašas atsirado notarų biure tvirtintame testamente.

Šiaulietis H.Karpavičius teigė, kad iki paskutinės minutės jo brolis mąstė labai blaiviai ir suvokė, kokį dokumentą pasirašė. Tačiau ekspertų nuomonė kita.

Pasirašė prieš pat injekciją 

Šiaulietis H.Karpavičius „Lietuvos rytui“ teigė, kad iki paskutinės minutės jo brolis mąstė labai blaiviai ir suvokė, kokį dokumentą pasirašė. „Lietuvos ryto“ žiniomis, tą dieną, kai buvo sudarytas testamentas, R.Karpavičius turėjo tam tikru nustatytu laiku vartoti stiprius vaistus, kurių dalis – tabletės, kiti – suleidžiami į veną.

Kovo 5 dieną jam turėjo būti daromos net trys lašinės infuzijos ir atliktos trys injekcijos į veną. Testamentas notarų biure buvo pasirašytas 16 valandą 30 minučių. 17 valandą pacientui turėjo būti suleista viena iš trijų injekcijų.

Tai buvo vaistai, skirti smegenų edemai gydyti. Ekspertų nuomone, tikėtina, kad testamento pasirašymo momentu prieš tai sušvirkštos vaistų dozės poveikis galėjo būti jau minimalus arba jo išvis galėjo nebūti.

Tad pacientas galėjo kentėti nuo smegenų edemos, o tai pasireiškia intensyviu galvos skausmu, pykinimu, vėmimu, motoriniais, regos ir kalbos sutrikimais, haliucinaciniu sindromu. Ekspertų nuomone, testamento sudarymo metu paciento būklė buvo sunki ir kelia abejonių, ar jis suvokė savo veiksmus. 

Vėžys vystėsi greitai

Užvirus kovai dėl šimtamilijoninio palikimo Lietuvos ir užsienio ekspertai tyrė ir paciento būklę likus dviem dienoms iki Kauno klinikose jam atliktos smegenų naviko šalinimo operacijos.

R.Karpavičius, jau būdamas Kauno klinikose, 2018 metų lapkričio 20-ąją galėjo būti įtikintas sudaryti generalinį įgaliojimą ir perleisti turto valdymą.

Mirusio verslininko ligos istoriją ištyrę ekspertai pabrėžė, kad jį veikė pats agresyviausias piktybinis galvos smegenų navikas, taip pat vėžinė intoksikacija – organizmą nuodijo biologiškai aktyvios medžiagos, kurios susidaro vėžinio proceso metu.

Šios medžiagos sukelia silpnumą, nervingumą, apetito stoką, nejudrumą, mieguistumą, nuovargį, karščiavimą, odos uždegimus, galvos skausmus ir mažakraujystę, dėl kurios smegenys blogiau aprūpinamos deguonimi.

Išplitęs auglys apėmė abi kaktines galvos smegenų skiltis. Operacijos metu kairėje pusėje buvęs didesnis darinys buvo pašalintas. Po operacijos auglys greitai augo, apėmė ir kitas smegenų sritis, atsakingas už nervinę veiklą.

Neurochirurgas ekspertas iš Šveicarijos pabrėžė, kad kaktinės srities auglių simptomai pasireiškia nesugebėjimu naudotis anksčiau buvusiomis galimybėmis atlikti tam tikrus veiksmus, naudoti anksčiau įgytas žinias.

Tokie ligoniai nepajėgūs savarankiškai veikti, pasikeičia jų asmenybės bruožai, jie praranda valią, nesuvokia klaidų.

 
Palangoje gyvenęs žinomas verslininkas, mecenatas R.Karpavičius ne kartą draugams ir artimiesiems buvo prasitaręs, kad nemėgsta Kauno, ir vis stengėsi jį aplenkti.

Labai tikėtina, kad R.Karpavičius nuo 2018 metų lapkričio mėnesio iki 2019-ųjų rugpjūčio dėl abipusio didelės apimties galvos smegenų kaktinių sričių pažeidimo ir greitai plintančio agresyvaus auglio negalėjo suvokti savo veiksmų reikšmės ir teisinių pasekmių.

Po R.Karpavičiaus mirties, kuri jį ištiko 2019 metų rugpjūčio 9-ąją, našlė Aistė Karpavičienė viešai teigė, kad vėžys buvo suvaldytas.

Tačiau įrašai paciento ligos istorijoje liudija ką kita. 2019 metų balandžio 5 dieną R.Karpavičių konsultavęs neurochirurgas patvirtino, kad vėžys progresuoja, navikas auga. Tą dieną pacientą buvo ištikęs priepuolis.

Jis per apžiūrą nekalbėjo, tik linkteldavo galvą. Nuo 2019 metų birželio vidurio vėžys progresavo jau nevaldomas. Pacientas neįstengė pats valgyti, dėl sepsio ir pablogėjusios būklės buvo atsisakyta trečio chemoterapijos kurso. 

Notaro atsakomybė išėjus į pensiją neišnyksta



Marius Stračkaitis Lietuvos notarų rūmų prezidentas

„Net ir nutrūkus notaro įgaliojimams, pavyzdžiui, notarui išėjus į pensiją, jo civilinė atsakomybė už praeityje atliktus notarinius veiksmus ir patvirtintus sandorius niekur neišnyksta.

Notariato įstatymo 16 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad notaras atsako Lietuvos Respublikos civilinio kodekso ir Notariato įstatymo nustatyta tvarka už savo, savo atstovo ir notaro biuro darbuotojų kaltais veiksmais fiziniams ar juridiniams asmenims padarytą žalą vykdant notaro profesinę veiklą.

Taigi notaro įgaliojimų pasibaigimas teisės aktuose nėra numatytas kaip notaro civilinės atsakomybės pasibaigimo pagrindas.“

Rado svarbių dokumentų 

R.Karpavičiaus artimųjų pareiškime, kurį yra gavusi Kauno apygardos prokuratūra, minimas ir Š.Mickevičiaus brolis Mindaugas Mickevičius – bendrovės „Diena Media News“ akcininkas.

Ši žiniasklaidos įmonė anksčiau priklausė bankininko V.Romanovo įmonių grupei.

Kontrolinį jos akcijų paketą 2014 metų vasarą įsigijo įmonė „Sunra“, o jos akcininkas – komanditinė ūkinė bendrija „Sunra Investment“.

Jos komanditorius buvo Silvestras Akromas, buvęs V.Romanovo verslo bendražygis. 2016 metų pavasarį S.Akromas bendrijos komanditoriaus teises perleido M.Mickevičiui.

Bendrovei „Diena Media News“ buvo iškelta restruktūrizacijos byla. Prieš ją iškeliant 2015 metais skolos siekė 2,32 mln. eurų. Su kreditoriais bendrovė turėjo atsiskaityti iki 2020 metų vasario.

„R.Karpavičius pabendraudavo su M.Mickevičiumi, man buvo net keletą kartų užsiminęs, jog jiems reikėtų duoti užsidirbti, užsakyti reklaminių straipsnių, kad jie turėtų pinigų“, – patvirtino tuometis įmonės „Marijampolės pieno konservai“ komercijos direktoriaus pavaduotojas A.Grinevičius.

Tik jam neteko girdėti, kad iš „Marijampolės pieno konservų“ būtų pervesta didelė finansinė parama į „Diena Media News“.

Tačiau apie tokią galimą paramą kalbėjo pirmoji R.Karpavičiaus žmona Audronė Karpavičienė: „Manau, kad jie gavo nemažai pinigų iš mano buvusio vyro.“

R.Karpavičius turėjo dvi lengvatinio apmokestinimo įmones, registruotas užsienyje, – „Dairy Trading LLC“ ir „RKH Holding LTD“.

Po R.Karpavičiaus mirties Audronė Karpavičienė namuose surado svarbių dokumentų, įrodančių, kad finansinius pavedimus iš šių lengvatinio apmokestinimo įmonių atlikdavo bankininkas iš Šveicarijos.

Mirusio milijonieriaus pirmoji šeima įtaria, kad broliai Mickevičiai, veikdami su A.Grybauskiene, galėjo siekti apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą. Kai R.Karpavičiui smogė smegenų vėžys ir nuo jo nesitraukė A.Grybauskienė, į banką buvo kreiptasi dėl elektroninių prisijungimo priemonių.

Fotografavosi su turtuoliu

Kad A.Grybauskienė ir Š.Mickevičiaus brolis buvo pažįstami jau seniai, liudija ir jų viešai publikuota nuotrauka, daryta per Šv.Pranciškaus dienos minėjimą Kaune 2015 metų spalio pradžioje.

O 2016-ųjų pradžioje A.Grybauskienė buvo tituluota Metų kauniete. Šį renginį organizavo „Diena Media News“.

Kai 2019 metų rugpjūčio 9-ąją Kauno klinikose užgeso R.Karpavičiaus gyvybė, viename šios bendrovės leidinių buvo įdėtas ilgas nekrologas su užuojauta Aistei Karpavičienei ir broliui H.Karpavičiui.

Jį pasirašė M.Mickevičius. „Lietuvos rytui“ paskelbus pirmuosius tyrimus apie kovą dėl R.Karpavičiaus palikimo kaunietė našlė davė viešą interviu apie pažintį su milijonieriumi ir bendrą jų nuotrauką.

Toje nuotraukoje jie sėdi ant rudos odinės sofos prie nedidelio stalo. Toje pačioje aplinkoje nuotrauką su R.Karpavičiumi socialiniame tinkle yra paskelbęs ir M.Mickevičius.

Abi nuotraukos galėjo būti darytos tuo pat metu, nes sutampa ne tik aplinka, bet ir R.Karpavičiaus apranga, avalynė.

Milijonieriaus pirmoji šeima svarstė, kad galbūt taip siekta turėti įrodymų apie artimą kaunietės ryšį su milijonieriumi? Kratėsi sąsajų su skandalu

„Lietuvos rytas“ norėjo M.Mickevičiui užduoti klausimų, susijusių su didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusia skandalinga R.Karpavičiaus palikimo istorija.

Kurį laiką advokato Š.Mickevičiaus brolis neatsišaukė, tačiau vėliau vis dėlto nutarė atsakyti į klausimus.

– Ar jūs supažindinote R.Karpavičių su A.Grybauskiene?

– R.Karpavičiaus ir A.Grybauskienės aš nesupažindinau. Man jų pažinties ir draugystės pradžia nežinoma.

– Gal jūs prašėte R.Karpavičiaus įdarbinti A.Grybauskienę „Marijampolės pieno konservuose“?

– Aš su Metų kauniete tapusia A.Grybauskiene bendravau dėl jos visuomeninės veiklos, aktualios ir matomos daugeliui kauniečių. Jos asmeninio gyvenimo aplinkybės man nėra žinomos ir jomis nesidomėjau.

Lygiai taip pat neprašiau R.Karpavičiaus įdarbinti A.Grybauskienės nei „Marijampolės pieno konservuose“, nei kur nors kitur. Man net nežinoma, kad A.Grybauskienė ieškojo darbo.

Viešai skelbtos ir A.Grybauskienės, ir M.Mickevičiaus nuotraukos su R.Karpavičiumi darytos toje pačioje aplinkoje.

– Ar esate prašęs R.Karpavičiaus finansinės paramos? Gal iš kurios nors R.Karpavičiaus įmonių buvo pervesta didelė suma bendrovei „Diena Media News“, kurios akcininkas esate?

– R. Karpavičiaus finansinės paramos neprašiau. Jokios didelės sumos iš R.Karpavičiaus įmonių į „Diena Media News“ nebuvo pervestos.

– Ar esate kaip nors dalyvavęs arba prisidėjęs prie R.Karpavičiaus turto paveldėjimo istorijos, patarinėjęs A.Grybauskienei?

– R.Karpavičiaus turto paveldėjimo istorijoje niekaip nedalyvavau, nedalyvauju ir prie jos neprisidėjau. Aistei Karpavičienei nepatarinėjau, – tvirtino M.Mickevičius.

Po kurio laiko advokatas Š.Mickevičius su broliu atsiuntė redakcijai reikalavimus ištrinti su jais susijusią informaciją ir pagrasino, kad reikalaus atlyginti neva jų reputacijai padarytą žalą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder